Friday, March 19, 2010

I want it that way~


I want it that way~

I need to be that way..

I'm begging for that way..

I wish I could be that way..

Please..

I just want that way..

I don't know if I deserve it..

I just know that I want it that way..

But I couldn't find the way..

Please~

I want it that way..

Can I?

.
.
.
.
.
.
.

p.s: that way is a Normal LIFE..

Monday, March 15, 2010

Story-ku yang Boring

Semalam pergi Mines, abah kata mahu belikan apip handphone baru, abah kata mahu belikan yang ORIGINAL punya [aku terasa hina dengan statement ini]..

Tapi apip kate, "apsal cepat sangat? aku tak mau beli harini~"

Sambil-sambil usha phone, aku sempat bisik dengan mak, "sakit hati la, orang nak bla".. Then, aku terus pergi tengok-tengok baju [cara nak lepas tension dengan shopping baju].. Abah sibuk panggil aku, "Mari sini, tolong apip pilih handphone". Aku buat bodoh tanpa menghiraukan. Mak datang kat aku pujuk suruh tolong apip pilih handphone. Aku datang je, apip already pilih handphone yang dia nak.

me: handphone ape kau pilih?

apip: yang ni?

me: ape function?

mr.C: 3G ade, sumer ade..

me: wifi?

mr.C: itu takda la..

me: kau betul nak? [pandang apip]

apip: aku tak kesah, aku okay jek..

me: then ape guna aku kat sini untuk tolong ko kan? kau tetap akan pilih handphone yang kau nak kan?

Aku terus berpaling dan bla dari situ.. aku tak berapa suka dengan cina yang jual tu.. dah jadi kebiasaan aku, kalu aku tak suka jurujual tu, aku akan buat perangai cilaka skit.. mak ikut aku, dan tak pasal mak kena bebel dengan aku.. then, lepas kena bebel dengan aku, mak setuju dengan bebelan aku dan mak terus pergi bitau apip ape yang aku bitau dia.. Lepas mood aku stabil baru aku pergi kat apip yang dalam kebingungan..

me: apip, dengar sini..

apip: ??

me: kau betul nak handphone ni?

apip: aku tak kesah~ okay jek..

me: kate tak nak carik harini?

apip: hurm..

me: pleasee dont make a second mistake like we did last 2 weeks [sambil tunjuk handphone berihitam-ku kat muka apip]

apip: abistu abah nak suruh beli harini jugak..

me: kalau macam tu kenapa panggil aku untuk tolong? semata-mata untuk aku kate 'belilah~', isit?

apip: hurm.. [pandang abah]

me: kau tau kan abah macam ne? sekarang ni aku tengok kau dan abah cannot think wisely~ [sambil tonjol-tonjol kepala hotak sendiri]

mak: tak payah beli dulu la, kita jalan-jalan lagi [mak cuba menyampuk]

apip: okay la kite survey lain dulu..

me: kau tak boleh la cakap kau nak survey tempat lain depan cina ni setelah kau tawar gila-gila~ tak ingat ke tips nak beli handphone yang aku ajar??

apip: bukan aku tawar, abah yang tawar.. aku lupa tips kau tu~

me: see~ you cannot think wisely.. [sambil petik jari]

abah: kenapa setiap kali nak beli barang dengan abah, mesti jadi macam ni?

me: aku bukan tak kasik beli.. tapi kau ingat tak yg kita baru beli handphone 2 minggu lepas?? handphone tu pun bukan yang kau nak kan~ dan the worst part is ni booth yang pertama kita singgah, kenapa tak survey dulu~

apip: hurm..

abah: cepatlah, nak ke tak~ dia dah marah tu~

me: terpulanglah ikut kau.. dah tau yang aku macam ni, kenapa sibuk panggil aku tadi~

apip: tak pa lah, saya tak jadi beli.. [cakap ngn mr.C]

mr.C: haiya~ tadi kata sudah mau.. [nada macam memaksa]

apip: ... [serba salah]

mr.C: tak mau beli pasal harga ka? [pandang aku]

me: bukan pasal harga.. tapi that phone bukan handphone yang dia nak~

mr.C: tadi kata mahu handphone ni [nada marah]

me: sorry la, harini mahu survey-survey je dulu, duit pun blom ada..

apip: ...

mr.C: &%^*^$#@@$%^%@^$##@$%^&* [aku dah tak tau ape mr.C bebel]

abah: SUDAH LAH!! TAKNAK BELI SUDAH.. [bla dari situ]

Lepastu, aku pun turut berambos dari situ. Tak tau apa perbualan antara mak and apip dengan mr.C tu..

Tapi mak kata, mr.C kutuk apip, "Umur sudah 17 pun, tak boleh buat keputusan sendiri, macam perempuan~"

Statement tu aku tak dengar, seriously kalau aku dengar aku akan kutuk balik mr.C tu. Sebab aku rasa mr.C tu benggang dengan aku.. ngahahaha~

But I have something to say to that mr.C..

"Hey you C!L@k@ &@&!, this is customer right to buy or not.. I am his sister and I have the right to correct him when he doing wrong.. Dia macam perempuan, okay lagi la masih manusia.. You perangai macam &@&! ape kes nak marah customer?? $tup!d~~!!"

wah, rasa macam lega walaupun hanya ilusi, haha.. tapi bila pikir secara rasional, salah apip dan abah sebab make an unwise decision..

Apip kata abah marah sangat kat aku..

Well, i know it~

Abah kata, "lain kali apip, kalau nak beli apa2, kita pergi berdua jek!"

Last 2 weeks masa Mobile Fair pun abah cakap, "lain kali kalau nak beli apa2, kena pergi sorang" [this time masa wanie menentang pembelian iphone tiruan]

But, believe me.. He will thanks us at the end..

Actually, aku bukan jealous apip beli handphone baru tapi aku tak suka something yang bergelar 'pembaziran'.. Company bagi RM1000 kat abah for new handphone.. Then, berihitam sape mau guna?? [i cannot take it having 2 berihitam depan mata aku].. so, aku nasihatkan kat apip..

me: Apa kata, kau let abah beli handphone dia dulu.. Then kau guna lah berihitam tu.. Lepastu kau cakap kat abah yang kau tak mahu beli handphone tapi kau mahu beli menda lain..

apip: beli apa?

me: psp~ hehehehehe..

apip: \^o^/ [meloncat-loncat happy dengan idea-ku]

manakala abah yang masih dengan perangai sakit hati dengan aku, memberontak nak pergi jusco balakong.. aku nekad untuk tolong abah beli hendphone dia.. so, dengan tak sengaja dan maybe sudah ditakdirkan, abah dapat handphone expressmusiz [handphone yang apip idamkan at the earlier story].. dan kerana abah sangat happy dapat handphone, aku nasihatkan apip untuk bagitau abah idea-ku..

me: apa lagi~ sekarang la pergi bagitau abah sane..

apip: orait~

15 minit kemudian..

apip: \^o^/ [meloncat-loncat happy abah setuju]

Itu cerita semalam, alkisah harini pulak.. Tak tau kenapa, malam tadi line maxis sangat worst sampai ke harini.. nak hantar mesej tak boleh, nak call out pun tak boleh, terima call-in pun tak boleh, tau-tau jek dapat mesej ada orang cuba call.. bukan masalah handphone sebab kitorg semua ada masalah yang sama..

Tapi setelah try dan cuba try.. akhirnya misteri berakhir, walaupun tak dapat nak selesaikan apa misteri tu.. Tapi hanya aku yang nightmare masih dalam cilaka mode, handphone aku langsung tak boleh nak call-out dan tak boleh nak sms.. Kali ni bukan maxis yang bodoh, tapi handphone aku yang bodoh..

Aku sangat tak terkawal perasaan sampai aku masuk dalam kain mak untuk cover perasaan aku.. Warghhh~ aku nangis in front of the whole famili, mak, abah, wanie and apip gelak gila tengok aku nangis.. Tapi seriously aku nangis dengan sungguh-sungguh.. dan thanks sebab korg gelak-kan aku nangis, well i really need something to stop me crying..

Dan aku ingin buat pengumuman disini..

"Buat masa sekarang, aku tak boleh call-out dan tak boleh sms-out.. Aku tak sure sama ada aku boleh terima call-in and sms-in ke tak.. Well, credit pun tinggal... berapa ye?? *122# pun tak boleh berfungsi.. So, aku tak tau sampai bila aku akan tahan. Dan mungkin aku akan guna handphone alcatel-ku semula. Dan kemungkinan aku akan decide untuk guna public phone jek. Sorry untuk teman-teman yang send sms dan tidak berbalas."

Kadang-kadang kalau keindahan itu bukan ditakdirkan untuk kita,
kita hanya dapat menikmatinya dalam waktu yang singkat..
Tapi aku redha
Semuanya yang berlaku pasti bersebab..

adakah aku malang?
At first aku fikir macam tu gak,
tapi bila fikir wanie, aku terfikir
kenapa aku tak boleh jadi setabah dia?

p.s: sedang kumpul duit sungguh-sungguh
untuk beli handphone baru yang ORIGINAL


Thursday, March 11, 2010

Tahukah anda?

Tahukah Anda?


"Memakan cili padi dalam keadaan stress
akan lebih cepat untuk mengesan kepedasan
berbanding dalam keadaan happy.."

Monday, March 8, 2010

Bila aku rasa geram..

Aku hanya mahu marah..

Aku hanya mahu marah tepat kat muka kau..
walaupun aku tau kau tu sensitif..

Tapi aku geram giler kat kau..
sebab kau sayangkan 'dia' sampai aku rasa meluat..

Aku rasa nak pijak-pijak tangan kau yg busy sms 'dia'
[maaf kalau aku over~]

Haritu, aku dah puas tanya kau beribu kali..
"Betul ke nak beli henfon Musikexpress?"..
Kau angguk-angguk gedik + excited..
Aku kesian kat kau, aku pinjamkan duit kat kau..

Tapi bila tiba hari membeli..
Musikexpress yang kau mahu tu, mcm tak memuaskan..
Aku jugak jadik mangsa gi kat Achai buat muka tapai nak tukar Berihitam..
Kau jugak angguk-angguk mahu Berihitam..

Berihitam dah dapat, bila godeh-godeh..
Achai kasik memory tipu [babi punye Achai]..
Aku penatkan diri untuk pergi jumpe Achai..
Aku suruh kau turun pergi cakap dengan Achai..
Tapi kau kata kau takut, tangan menggigil..
Aku terima kelemahan kau..

Aku jugak yang cakap dengan Achai..
Achai buat muka terkejut..
Akhirnya dapat jugak memory yang dijanjikan [sorry ye Achai]

Sampai-sampai rumah Si Daddy marah tak ajak dia..
Si Daddy kata mahu henfon Berihitam macam kami..
Jadik kau pun dengan rela suruh Si Daddy beli Berihitam kau..

Aku tahu kau tak suka Berihitam tu..
Tapi bukan aku yang paksa kau beli..

Tapi kau jual Berihitam tu atas sebab yang aku tak suka..
Kau nak dating dengan 'dia' tapi takda duit..
Kau buat aku geram..

Si Daddy dapat Berihitam..
Seharian di-godehnya Berihitam..
Aku happy dengan Berihitam-ku walaupun tiruan..
Si Daddy kutuk-kutuk Berihitam sebab Berihitam byk kekurangan..
Aku jadik sakit sebab Berihitam kami sama derr~

Esoknya..
Si Daddy balik bersama dengan sepucuk helaian surat..
Si Daddy kata company nak bagi RM1000 untuk pembelian henfon..
Si Daddy dah tak mahu Berihitam..

Aku pun beritahu kau untuk ambil semula Berihitam..
Kau geleng-geleng tak mahu Berihitam..
Dengan alasan kau boleh gunakan henfon lama..
Tapi aku tau alasan sebenar kau..

Aku jadik marah..
Siapa nak ambil Berihitam?

Marah-kan orang, ditahan-tahan..
Kesian-kan orang, diri merana..

Aku tak kesah kau nakkan 'dia'..
But please dont get me involve..
Jangan paksa aku ikut..
Jangan paksa aku buat sesuatu yang aku tak suka..
Aku rasa benci..
Aku terima ketakutan kau sebagai kelemahan kau..
Tapi tak boleh ke kau terima ini sebagai kelemahan aku..

[ditujukan kepada yang membaca]
Maybe korang tak setuju dengan apa yang aku rasa..
Tapi percayalah, korang tak rasa apa yang aku rasa..
So, dont judging mem-babi-buta..

p.s: Aku sentiasa sayang kau dan Si Daddy..
plus, I love my Berihitam..
Tapi aku sedang geram sekarang..


Friday, March 5, 2010

Alkisah Mimpiku..

Dah lama tak cerita pasal mimpi kan, huhu. Alkisahnye, semalam aku mimpi yang agak pelik walaupun masa dalam mimpi tak nampak pelik. Aku mimpi aku mengandung!! Ulaweh~ Siap cakap kat husband dalam mimpi [ade husband tu der~],

"Abang, saya ngandung 44 hari ni~"


wahahahaha.. dem it la.. tapi dalam mimpi gila kot macam excited [kire baru lah paham perasaan mas la ni kot].. tapi ianya hanya mimpi, tak suke ler~

so, aku google la ape maksud mimpi ni..


p.s: orang kate tak baek percaya..
tapi mimpi alamatnye baek,
tak bek kalu tak percaya..
hahaha.. insya-Allah
harap-harap tak de ape yang buruk..

Wednesday, March 3, 2010

Purple Light 1st Giveaway


Berikut adalah syarat untuk join:
  • terbuka kepada semua bloggers (aku blogger~ rasenye la)
  • letakkan banner giveaway di sidebar blog anda dan linkkan ke entry ini (done)
  • perlu menjadi follower blog Purple Light (done)
  • tulis simple entry tentang this giveaway (optional) (done)
  • letakkan komen berserta emel dan url blog menandakan anda join this giveaway (done)
  • hanya SEORANG (1) pemenang akan dipilih melalui cabutan yg akan dilakukan oleh juri pilihan (aku mau~)
  • hadiah special menanti anda yg terpilih!!! :) (saya mau~)

Giveaway berakhir pada
15hb Mac 2010, jam 10pm

p.s: tak pernah join menda camnie b4 this
just try, cam best gak kan.. hehe..
anyway, Happy Birthday to Huda in advance :D