Friday, September 25, 2009

Kasihan Abah

23 September 2009

That day kerana badan aku masih demam dan pening, maka aku decide untuk baring2 sambil tidur kat hall depan.. sedang aku tengah dalam lena tu, aku terdengar bunyi something jatuh dari tingkap.. tapi sebab aku terlalu pening, ngantuk dan penat, aku buat tak endah jek..

sejam kemudian..

abah: Ya Allah!!!!!!!!!

aku yang dengar abah menjerit kuat gila tak ingat punye, terus terjaga dari tidur dengan keadaan rambut serabai dan muke temper.. aku nampak abah terlompat2 kearah hall.. aku terus meluru ke arah abah..

me: kenapa ni bah? [tanya dengan begitu concern-nya]

abah: ade ular!!

me: huh?? mane?? [tertongeng2 aku carik ular dengan gelabahnya]

abah: ade kat situ.. [sambil tunjuk2 kearah meja makan]

mak: ko tengok dari situ tak nampak.. meh sini..

aku pun gi la kt tempat mak... same cam haritu gak, ULAR DAUN... tapi yg buat cuak tu, abah terpijak ular tu, ular tu lilit kaki abah, dalam sedang abah meronta2 nk campak ular tu dari kaki abah, ular tu sempat mengigit abah.. mak terus mendial number kecemasan.. cam haritu gak lah, dorg datang memberikan bantuan.. ahaha.. tapi kali ni, ular ni degil dan liat.. tergedik2 ular tu.. akhirnye dorg pijak kepala ular tu dan maka dengan itu, tamatlah riwayat si Ular Daun..



disebabkan abah kena gigitan ular tu, terus mak and wanie hantar abah gi hospital.. aku and apip stay kt rumah.. kitorg duduk kat hall sambil perhatikan sekeliling dengan seramnya..

me: Apip!! ko nk gi mane?

apip: aku nk minum air la..[sambil menuju ke dapur]

me: nehi!! biar susah senang kite harungi bersame..[sambil pandang kiri kanan]

apip: haha.. kejap la.. nk amik makanan je ni..

sambil2 duduk kt ruang tamu tu aku pun usha la kat tempat cermin yang aku dengar bunyi something jatuh tu.. dan terbukti, potpourri yg mak letak kt atas tiang tembok tu terjatuh kebawah.. impossible tuk jatuh melainkan ade menda yg tolak.. sah2 ar ular tu yang menjatuhkan potpourri tu.. aku menyesal betul la kenapa aku tak gi usha awal2 mase aku dengar bunyi tu, kalau tak takdelah sampai abah yang kena gigit.. stupid Ijah!! shian abah!! uwaaaaaaaa!!

lepastu terima call dari mak, hantar abah gi hospital serdang sbb kat hospital Al-Zaharah takde ubatnye.. mak kate kemungkinan abah kena masuk wad.. kena masuk wad bukan sebab kena gigit ular tapi sebab darah tinggi abah naik mendadak.. terkejut agaknye abah sbb kena gigit ular.. warghh!! shiannye abah!! how i wish it would be me who been bitten by the snack!!

tapi doktor tak tahan abah masuk wad lagi sbb abah still under observation.. setiap 4jam doktor kasik abah makan ubat, tapi blood pressure abah masih tak turun.. abah kena stay kt wad kecemasan.. mak yg temankan abah kat dalam tu.. kitorg bertiga duduk menanti kt parking lot hospital..

lama gak kitorg tunggu.. wanie dh tak tahan, dia tido dalam keta.. aku ngn apip plak layan hidup yang tak seberapa ni kt bangku taman.. borak2, makan jajan, ngumpat2, gosip2, ajar kucing makan keropok, kejar kucing [padahal kucing yang kejar kitorg].. sampai lah kul 2 or 3 pagi [kalu tak salah ar..tak berapa ingat].. abah muke giler tension.. habislah abah membebel servis kat hospital cam tuttttt... doktor tak kasik abah balik sebenarnye sebab pressure masih tinggi, tapi mak merayu cakap kt doktor yang pakcik tu bertambah tension kalu duduk kat hospital.. wakakaka..


.: inilah abah-ku bersama keta baru-nya :.


Thursday, September 24, 2009

Walaweh!! I Love Raya..

Apa yang special raya tahun ni berbanding raya tahun lepas?

nothing.. takda yang special pun..

cume raya tahun ni, aku ade bunga api.. sounds good? ahaha

seperti raya yang lepas, kitorg memang balik beraya selepas semayang raya..
best kan? huh!!

sampai2 Johor Bahru, terus kitorg singgah pusara atok..
then barulah bermula pengembaraan mengisi perut yang kempis [kempis la sangat]

Raya Pertama
- gi pusara atok
- melantak kt umah cikIna
- serang umah cikPun&cikRos [tido sini]

Raya Kedua
- masih melantak kt umah cikPun&cikRos
- serang umah cikAni lak
- menuju ke Parit Raja ke rumah maklong Abah
- menepek umah busu Alin lak
- singgah umah cikAjit
- melawat umah Paklong lak
- menapak umah kampong [tido sini]

Raya Ketiga
- gi pusara2 Opah,Atok n sedara2
- melantak tak ingat punye kt kampong
- beramai2 gi umah cikAlok
- menuju Melaka gi umah cikAjak
- pastu sampai umah..

Raya Keempat
- Aku demam.. wakakakaka

ni kes banyak sangat makan.. aku bukan setakat makan dan makan tau..
tapi aku makan, makan, makan dan terus makan.. ahahaha.. mane tak demam!! perut pun dah tak kempis [cam la b4 tu pun kempis]..


Duit raya? ahahaha.. aku dh tak patut pun kot dpt duit raye.. tapi aku dapat auuuwww!!

AbangIjan: sorry Jah, duit raye takde spare tuk ko tapi ape2 pun aku kasik gak.. ahaha

Me: eh ape ni?? wah takyah ar!! takde pun takpe..
[sambil buat gaye tangan takmau ar nyah, i malu!! ahahaha]

AbangIjan: amik je.. blom keja kan...
[sambil hulur terus letak sampul duit raye kt tangan aku]

Me: ....[hanya mampu tersengih dan terime seadanya.. ahaha]

yeahh!! i dapat duit rayerrr!! ahahahaha.. [hint tuk niza, mas n athy]..
lepastu, mulelah sesi tetamu datang umah..penat sungguh melayan!!
[cam la aku yg layan, aku cume jadik amah jek.. ahahah vungukssss]


.: Raya Picture :.








.: cubaan tuk kelihatan lebih kurus dari wanie..ahaha :.


.: kami sayang nenek!! :.







.: cubaan melompat kali pertama :.


.: cubaan melompat kali kedua :.


.: cubaan melompat beramai2 :.


dalam ketiga2 gambar, kelihatan wanie tak dpt menunjukkan gaya comelnye melompat tinggi.. ahaha.. pangg!! salah siapa?? salah yg amik gambar atau salah kaki melompat?? ahahha.. vungukss!!

.: Gambar calon2 menantu :.











p.s: I Love RAYA!! I love the Raya's feeling!!
nak ulang balik boleh x?




Thursday, September 17, 2009

Eid Mubarak Card From Mas2ra

Ku koyak dan tampal kad raya ni from mas punye blog..
beriya suh aku amik.. ahahaha
Neway, thanks for the card..

aku pun ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri..
tuk sape2 yg aku ade dosa tu, aku mintak ampun..
maaf tuk segala perbuatan aku yg mayb menyinggung korg,
ataupun kata2 aku yg korg mayb terase..
harap halal makan minum segala..



p.s: sorry for the post delay.. hehe


Sunday, September 13, 2009

Sesi Buka Posa - 12Sept2009

Takde mood nk taip, so lets picture do all the talking.. ngeee!!


















Thursday, September 10, 2009

Si kacak buat hal plak..

Seawal 6 pagi lagi aku dh bersiap tuk antar abah kt klia express at putrajaya.. pastu terus pecut keta balik amik apip kt umah and antar dia pi skola lak..

sejak biler lak aku jadik driver ni?? heh.. possession baru nyah!!

baru sampai kt simpang upm tu, aku dengar si kacak dh buat bunyi2 tak menyelesakan.. aku cube off aircon, masih gak bunyi.. aku off radio, bunyi makin kuat..

me: mak!! dengar x??

mak: .... [buat muke blur]

me: hey!! dengar ke x??? respon lerr!!

mak: ... [geleng2 pala]

biler sampai betul2 kt depan skola apip, aku dah perasan depan keta berasap2 cam duk kt london lak, cam la cuaca sejuk.. tapi mak masih maintain cool, so aku pun cool je la.. mase on the way balik, betul2 mase stop kt traffic light bawah jambatan tu, kereta giler2 punye berasap.. time ni la mak dh mule gelabah..

mak: Ijah!! nape ni?? berasapp.. ko nmpk x? [muke giler cuak]

me: err.. ye nampk mak.. sile bawak bertendang.. mak cuak2 pun bukan leh buat pe pun..

mak: benti la kt mane2.. [sambil toleh kiri kanan carik tempt nk stop]

then, kitorg benti kt tepi kuar2 dari jambatan tu.. mmg kt situ ade disediakan tempat tuk berhenti.. so keta lain takkan rase terganggu ngn si kacak yg buat hal.. mak terus bukak pintu kuar nk tgk ape masalah..

me: makk!! apsal kuar?? duduk jela diam2 dlm keta..

mak: ape nk buat ni?? [gelabah tak hilang lagi]

me: rileksss la makk.. apsal gelabah??!!
[dlm keadaan camni, kalu sorg dh gelabah, sorg lagi kena maintain cool, kalu tak nnt suasana jadik kabut]

mak: ko bawak henfon x??

me: tak.. ahahha [sambil pandang muke mak]

mak: hak elehh.. mak dh la xde kedit..

me: mak nk buat pe pun??

mak: nk call abah lah..

me: nk buat pe mak.. abah dh nk naik plane pun..

mak: yela.. nk tanye ape masalahnye..

me: bak sini henfon..

mak: takde kedit la..

me: meh Ija ajar care camne nk gunekan henfon even takde kedit pun..
[bercakap cam pakar yg selalu takde kedit..]

mak: ... [hanya pandang aku dengan muke pelik]

me: mak tekan *100# then bla bla bla.. pastu pilih 'ask for credit', masukkan number abah, pastu amaun 5.. then comfirm.. huh camtu la..

mak: boleh ke camtu??

me: tungggu je ar..

then aku cube tuk start enjin keta.. tibe2 dengan secara tak sengaja nye, aku terpandang temperature keta giler babengg punye tinggi..

me: ler mak.. patut pun berasap.. temperature tinggi..

mak: ape maksudnye tu??

me: temperature jadik tinggi biler bla bla bla bla
[aku terangkan cam pro je kt mak]


mak: pastu ape kena wat?

me: erk.. kering la kot.. nk kena tengok dlu..

sambil aku jenguk kat luar masih banyak keta2 yg berpusu nk sampai ke tempat keja..

me: memanjang jek keta ade.. biler time la nk suh jalan ni xde keta..

mak: padan muke ko.. pakai lagi suar pendek..

me: kalu camtu mak kuar ar tgk ape prob..

mak: mane mak tau.. ko tutup la kepala ko tu.. konon ko jantan la.. xde nye org nk perasan..

me: erk.. ok mak yg ajar camtu.. ahaha
[sambil sarung hook baju dan kuar dengan gaye jantan]



sambil2 aku bukak depan keta tu, bapak panass giler.. tengok2 air kering giler tak hingat punyerr.. patut pun la berasap n temperature naik..

mak: Ijah, abah dh kasik kedit.. tp rm5 jek dia kasik... kedekut.. selalu dia kasik rm10..

me: erkk mak.. dah tentu org ask credit tadi rm5 jek, so abah bg rm5 je ar..

mak: oh ye ke? ahahah

me: mak!! air kering la mak.. mane nk carik air kt sini??
[sambil pandang belakang semak samun carik paip air]

mak: la ye ke?? jap mak call abah..

setelah call abah pun mmg abah takleh buat pe pun.. abah suh gak carik air sbb kering sangat tu.. akhirnye kitorg decide tuk call wanie yg kt umah mayb masih sedang dibuai mimpi..

me: dpt mak??

mak: dia xangkat..

me: hurm.. camne ni?

takkan nk kencing kan?? wakkakaka.. panggggggggg!! akhirnye aku try start keta, tgk2 temperature dah sejuk.. so, dengan lajunye aku drive selaju mungkin harap2 sampai la kt petronas yg dekat ngn uniten tu.. tapi baru je kuar susur ke kajang tu, temperature naik mendadak dengan lajunye dan terus aku bentikan keta betul2 kt tepi highway tu..

me: warghhhh!! bodohh!! skit je lg nk sampai petronas...

mak: jangan carik pasal.. tunggu dia sejuk balik..

me: orang jalan je ar gi petronas amik air.. [sambil mengoffer diri]

mak: jangan!! ko tu pakai suar pendek..

me: ala.. keadaan mendesak ni.. ahahha

maka kitorg tunggu jela sampai enjin sejuk.. tibe2 datang abang peronda silk.. datang dengan muke concernnye..



peronda1: ade ape2 masalah ke??

mak: kering.. xde air..

me: ... [muke terkesima]

peronda1: keta benti sendiri ke ni? [sambil pandang aku]

me: eh tak la.. saya yg bentikan sbb perasan yg dh berasap..

peronda1: ooohh

aku pandang mak, mak pandang aku dengan mate terbeliaknye.. aku pun terus masuk dalam keta cam budak sewel yg sombong.. pastu mak masuk keta jap hanya sekadar tuk ckp kt aku..

mak: padan muke ko!! pengajaran lain kali jgn pakai suar pendek..

me: heh!!

maka aku pun decide tuk duduk dalam keta cam org sombonk, biar ape2 mak yg ckp ngn org peronda tu.. hampir satu jam gak ar baru selesai.. sbb bile dorg check, salur tu dah pecah, so biler dorg isik air pun, air tu kuar balik.. tu la dia kesimpulannye.. pastu mak bg henfon kt aku..

mak: nah ckp ngn wanie ni..

me: hello..

wanie: naperr?? tak bawak kunci ke nk masuk umah?? [ayat2 perli]

me: erk.. this is worst than xleh masuk umah..

wanie: abistu ape??

me: keta tak leh jalan..

wanie: huh?? ape jadik?

me: air kering.. berasap keta.. tu yg konon call ko nk suh antar air.. xleh harap!!

wanie: ahahah.. aku ingat mak call tadi kejutkan aku bangun tido..

begitulah cerita si kacak buat hal.. tak pasal2 sampai umah kul9.30.. aku ngantukkk giler!! panggggggggg!! tibe2 aku terpk nasib baik la hari ahad haritu gi melaka tak bawak si kacak aku ni, kalu tak mmg paez ar kena jalan cari air kt petronas.. wakkakaka



Tuesday, September 8, 2009

Boleh ke aku kurus dengan caraku?

Balik2 dari melaka tu, Bum n wayie ikut aku tido umah.. so, kerana kemalasan aku nk masuk rumah, kitorg tido kt guestroom jek.. maser sahur, wayie dh xlarat giler nk bangun.. hanya bum jek yg nk sahur.. so, sampai gak la hajat bum nk jumpe apip.. bukan apip jek, sumer famili aku bum jumpe.. ahaha.. lepas solat subuh, aku terus naik bilik dan terbongkang balik.. wah, mmg room sweet room ar!!



dalam kul9 lebih gitu, aku bawak dorg gi bus stand kajang.. bus gi johor tak banyak, pastu bincang punye bincang, dorg beli tiket bus gi ke pudu n kt sane bum beli tiket balik JB sbb lebih banyak choice.. then, berpisahlah kitorg kt bus stand kajang tu dan aku menuju ke bandar kajang tuk appointment..



aku sampai awal kt tempat tu.. mule2 aku ingat dpt free treatment, rupenye free consultation and voucher discount.. tapi dh masuk dlm tu rase nk kuar tu susahnye.. mule2 dorg suh aku masuk satu bilik ni tuk check berat n tinggi..

semalam baru je aku check berat n tinggi kt tesco same2 ngn wayie n bum.. so, comfirm berat n tinggi aku same cam kt mesin tesco tu.. maka, ketepatan mesin tu tidak disangkal lagi.. ahaha.. pastu mulelah, sesi consultation.. aku dengar dengan gaya yg penuh minat.. so, minah tu start2 dengan breaking the ice dulu.. xpasal2 aku citer kisah aku kt org yg tak dikenali.. ciss you!!

missB: actually tadi kan i timbang berat u mengikut ketinggian n umur u, then after a calculation, its show that ur body contain 40% fat..

me: heh?
[muke maintain cool sbb nk terkejut ape,
mmg aku gemok pun dan aku xtau ape2 pasal fat tu pun]


missB: and for a normal person, they only got 21% fat..
[muke dia cube buat aku terkesima]

me: oh really.. [muke cool jek]

missB: are u married?

me: no.. [damnnnnn!!]

missB: bla bla bla....

dia terus membebell dan bebel.. aku dh mule rase nk bla dari situ.. sbb aku tau, dia cube tuk buat aku rase yg aku ni gemokkkk!! dan takde org nk kt aku sbb aku ni gemokkkk!!

neway, gemok ke aku??

then, selepas 45 minit dia bebel ntah ape2, aku dh mule buat muke babiss.. banyak kali dia tanye tp aku hanya jawab endah tak endah..

missB: so, you nk kurus x? [pandang aku dgn pandangan 'You are FAT!!"]

me: heh.. [gelakk + sengih]

missB: kenapa you senyum? [dia cube senyum tuk nmpk peramah]

me: hurm.. actually, how much eh?

missB: how much? [dia ingat aku ckp berapa banyak lemak bley turun kot]

me: ya!! berapa ringgit??

missB: ooh.. you really straight forward..

me: ya lah becoz i'm a student ma..

missB: okk.. if you nk turunkan 7kg.. you have to take package 20visit and its RM 1,600..

me: ooohh [muke maintain cool cam banyak duit]

missB: but becoz you dpt voucher discount, we give you package 10visit and its RM399

me: ...

missB: so u nak bayar cash or gune bank?

me: i tak keja n i student.. and kat dalam bank i tak de duit pun..

missB: so u nk bayar cash??

me: *sigh*
[aku mengeluh cam babiss.. minah ni buat aku rase cam babiss.. dan kenapa tibe2 aku rase aku ni cam seorang yg gemok yg super miskinn gilerrr takde duit.. dalam beg aku hanya ade rm150 dan hati aku mmg takmau giler join menda alah ni.. tp aku teringin nk escape dr tempat ni.. ade ke care??]

me: i taknak..

missB: tapi u already make a decision.. u nk kurus kan? dun worry, i akan tolong you.. bla bla bla bla..

[damn!! she just dont get it.. dia takkan benti bebel!! so aku decide tuk korbankan rm50 aku..]

me: ok then.. i got rm50 je on hand..

missB: rm50 pun boleh.. ok now u bayar kt my assistant..

counterG: here your resit..

me: thanks.. can i go?

missB: yes.. ok see you.. [sambil dia tolong bukakkan pintu dan senyum mesra]

---------------------------------------------



oh Tuhanku!! I will never ever terpedaya dengan menda2 camni lagi..
rase bersyukur giler dapat kuar dari kedai tu walaupun rm50 ku melayang..
tp xpelah, anggap je la rm50 tu bayar 1hour consultation missB tu..


and neway, she give me semangat tuk kuruskan badan dengan usaha sendiri..
tibe2 semangat nk kuruskan badan.. can i?




p.s: bape juta kali dh sebenarnye semangat nk kurus,
tp usahanye takde gak!!



Monday, September 7, 2009

Meet GBM @ Malacca

Rasenye cam baru je aku gi melaka kan?? bukan rase lagi tp mmg baru je pun.. tapi our journey kali ni special giler dan banyak sungguh surprise.. walaupun bape kali meeting kt conf ym, bape kali gak ym membuduss dan kitorg terpakse pinjam chatbox tuk meeting, dan sebab tu jugaklah kitorg di cop sebagai oren n putih yg giler kocerr.. tp sapelah mereka!! hanya org yg envy-kan kami.. wakakakaka..

setelah bincang2 ngn paez and syana, kitorg pun nk serang melaka tp kitorg tak nak bitau org melaka, so ini kire surprise lah.. tp aku terpakse bitau angah sbb aku nk order kek asam manis dari dia.. huahuahua.. sorry ye nyett!! surprise dah tak jadik.. tp surpise masih tuk aman n sepot..

so perjalanan cerita bermula seawal pagi lagi.. aku yg terase tak mau plan berterabur, mulelah aku kejutkan sumer org bangun tido.. kul10.30 jek aku gerak nk pi amik wayie kt komuter kajang.. tibe2 syanap mesej aku..

syanap: ko dh kt ne? datang umah aku dlu.. aku nk kena amik sedara aku kt train kajang..

me: aku dh otw ke komuter kajang ni nk amik wayie.. suh sedara ko carik keta aku je la..

syanap: datang umah aku dlu!! pastu dr sane kite terus gi amik paez.. ok??

me: ye lahhh nenekk!!

[lebih kurang la conversation sms kitorg.. walaupun cam totally change jek]

sampai2 je kt depan umah kakak syanap, aku park keta kt sane dan naik keta syanap.. wah berdebar lak rase sbb tak penah jumpe nenekk ni!! firsttime tuh!! takdelah debab pun nenek sekor ni.. gemok lagi aku kot.. ahahaha.. pangggg!! [puji ni.. nk duit raye ye!!]

then, aku pun call paez...

me: gemokkkkk!!!

paez: haaa..

me: bangunnnn lahh!!! mandiii cepatt!!

paez: .... [sore bangun tidoooo]

me: aku dh amik syana ni.. jap lg nk pi amik ko!! cepattt lah siapp!!

paez: okk.. 11.30 boleh x??

me: ko siapp je laa!!

itulah dia paez.. taguner tol!! baru bangunn.. then kitorg pun menuju je komuter kajang tuk amik wayie n sedara syana.. 10 minit kemudian sampailah wayie ngn sedara syana.. dorg terus masuk keta..

syanap: kenalkan ni sedara aku..

me: oh hai!! [tanpa pandang muke sedara syana..oh belagak ke aku??]

syanap: ko tak kenal ke sedara aku??

me: huh?? mane aku kenal sedara ko.. [yakin + blur]

wayie: ko tak kenal ke zaza??

[aku pun pandang dari cermin]

me: bummm!!!!!!!!!!

panggggggggggggg!! sebijikk hinggap kt syana.. amik ko!! sedara konon.. taguner tol! wah cam tak sangke lak ade bum skali.. tapi aku terdiam jap sbb masih terkesima plus terkejut plus tak caye yg sedara syana tu bum!! tp mmg patut pun aku tak cam sbb bum pakai masker h1n1..wakkaka.. yg nmpk hanya mate dia.. wah nyah btoll!!

setengah jam kemudian sampailah kitorg kt cyberjaya tuk amik dak paez plak.. bum n syana tak sabar bebenor nk jumpe dak gemok.. almaklumlah firstime!! sampai2 je paez, wayie nk buli paez suh duduk belakang n duk tengah2 antara wayie n bum..

wayie: paez.. kenalkan lah ni sedara syana..

[paez memandang bum yg masih pakai masker h1n1]

paez: cam muke bum jek..

damn paez kenal mate bum!! nmpk sgt paez selalu tatap gambar bum... ahahaha.. kantoi!! baru je kuar gerak tak sampai 10 saat.. paez dh bisinggg...

paez: aku nk duduk depannn!! [merengek2 cam budak kecik]

me: ... [pandang syana]

paez: ala! aku tak selesa arr!! nk duduk depan gakk!!

akhirnye setelah syana pun tak kesah, bertukarlah paez duk kt depan and syana duk kt belakang.. paez tak tau ke syana pemilik keta?? wakkakaka.. [aku tukang driver jek].. then aku mesej angah tuk bitau yg kitorg dh otw ke melaka..

angah: hello.. dh sampai mane?

me: erk, baru kuar cyber..

angah: sape lagi yg ade weh??

me: surprise la nyett!! kenapa tanya??

angah: bukanlah.. aku nk tulis name kite sumer kt atas kek ni..

me: erk..jap ye..

[aku berpaling ke nyet2 dalam keta lak]

me: korg.. ckp ngn angah ni.. [sambil pass henfon kt syana]

syana: ape lak aku?? [pass henfon kt bum]

bum: hello.... yg datang?? zaza, aku ngn paez ar.. [bum menyamar jadik syana]

[then, aku terase cam nk bocorkan rahsia angah about the cake]

me: weh korg.. aduhaii!! sebenarnye kan, angah nk buat surprise kt korg.. dia buat kek coklat.. pastu yg tadi dia tanye sape lagi ade tu, dia nk tulis name atas kek tu...

wayie n bum: nakkk nameeeeeeeeeeeee atas kek!!! [wayie n bum sawan munyit]

me: munyitt tul la.. tp dh x surprise kt angah la yg bum n wayie ade skali.. ahaha

[aku pun mencapai henfon call angah]


me: angah!!

angah: haa..

me: sebenarnye.. kitorg berlima.. aku, paez, syana, wayie..

angah: wayie adee???!!

me: erk ye.. dan lagi sorg..

angah: kaboom??

me: bum..

angah: bum ke kaboom??

me: bum!!

angah: nasib baik ko ckp cepat.. space yg ade tu aku dh nk suh apek ni lukis gambar pisang dah ko tau..

me: ahhahah!! dah dorg nk surprise lah kononn kan!!

akhirnye segala surprise dah terbongkar b4 mase yg sepatutnye.. dasar nyahh btol dorg ni.. ahahhaha.. pastu sejam lebih, kitorg pun sampai lah kt melaka.. cam biaselah pit-stop kitorg kt mesjid tu.. maka, jumpelah angah ngn wayie, syana n bum buat pertama kalinye.. lepastu, kitorg decide tuk semayang kt umah sepot.. so b4 tu kitorg gi amik aman dlu.. aman plak mase kitorg sampai kt flat dia tu, dia baru nk mandi.. apsal org laki ni cam munyit kacukan nyah je ni?? haishhh!! concernnn2!!! pangggggggg!!! tunggu setengah jam kot.. dan cam biase lah dorg satu keta berdebar nk jumpe aman [firstime katekan]

tibe2, aman kuar dari celah mane ntah, terus perasan kitorg yg seboleh mungkin parking jauh2 ni kononnye tak nak dia nmpk.. terus aman datang kt keta kitorg dan tawaf satu keta.. babenggg btol amangg!! panggggggggg!! pastu terus kitorg gerak gi umah sepot.. yg benggong nye tu, tak call pun!! nk serang n surprise la kan konon.. sampai2 depan umah sepot.. bum terus tekan loceng..

ding dong ding dong.. [no one answer]

apekah ini??? kite nk surprise dia, alik2 kite kena suprise!! panggg!! then angah call sepot.. upenye sepot baru je kuar nk gi umah nenek dia.. then, kitorg pun gi la carik mesjid tuk solat.. wah baikkan kitorg?? ahahaha [bluekkk].. lepas solat, janji nk jumpe ngn sepot kt makam hang tuah.. alang2 dah sampai kt bandar bersejarah ni kan, hari ni baru aku gi makam hang tuah..



then, kitorg serang pantai puteri plak [betul ke pantai puteri??]..
kat sane kitorg pun kuarkan lah kamera dan amik gambar..











plan asal kitorg nk cube culik sepot tuk buka puase same2.. tapi parent sepot tak benarkan.. wah!! plan tak jadik lagikk... akhirnye kitorg bincang2, kitorg decide tuk berbuka kt umah sepot.. dengan tak malu nye ni, blom org jemput buka kt umah, dah siap2 plan.. muahaha..

lepas dapat kebenaran dari mak sepot.. kitorg pun serang bazar ramadhan tuk beli makanan berbuka.. well, biase lah biler perut lapar kan.. maka makanan yg dibeli pun lebih dari sepatutnye.. kuih pelita tu jek ade 3 set, air jek ade 3 jenis, karipap 2 set dan macam2 lagi ar.. tula dia biler takde meeting b4 beli.. wakkakaka

then sampai2 umah sepot jek, kitorg buat cam umah sendiri..[nape tak tau malu ni nyah?? haishh].. lepas dh siap hidang tu, tgk2 jam baru kul6.. apekahh!! awall giler!! pastu kitorg decide tuk gi amik2 gambar kt playground depan umah sepot.. sambil2 kitorg jalan2 otw ke playground.. parent sepot pun balikk..

mak sepot: nk gi mane ni!!! jangan2!! balik2.. situ kotorr, nnt nana punye bla bla bla..[dengan nada garangnye]

kitorg hanya mampu melihat mak sepot marah2 suh balik.. sepot dengan muke merajuknye terus menuju balik ke umah.. alahai shian nye.. tapi betul gak la kan, kt playground tu semak2 tu dh la tak potong, banyak kuman n bakteria [cewahhh].. so, takpelah.. batalkan hajat nk gi playground.. pastu kitorg lepak kt tepi mane?? tepi longkang pun jadik amik gambar.. wakkakaak.. pangggggggg!!



lepastu, kitorg masuk umah.. terus masing2 menghadap makanan walaupun mase masih lame lg tuk berbuka... tibe2 mak sepot dtg kt kitorg..

mak sepot: tolong pujuk nana... dia merajuk ngn makcik sbb tak kasik dia gi playground tadi tu..

me: .... [muke blurr]

mak sepot: mak cik bukan ape, kt sane tu kotor.. takut ape2 jadik bla bla bla..

me: erk.. mane dia?? angah jom.. [angah gak aku ajak]

then sesi memujuk sepot pun bermula.. alololooooo, sepot merajuk.. wakkakakaa.. comel giler merajuk baring depan tv.. pastu, kitorg mintak sepot yg kitorg nk main saidina.. saidina tu kitorg nmpk kt bilik sepot.. lepas main 'osom', aku n angah yg kena amik saidina tu.. taguner btoll!! pastu kitorg pun bentang la saidina, sambil2 tunggu berbuka tu kitorg main.. gurlss jekk!! yg lagi 2 ekor tu tak tau ape bikinnn... yg main 4 org jek, aku, angah, wayie n bum.. sepot jadik banker n syanap jadik broker tanah.. ahahhaha..

angah asik kena masuk tempat aku jek.. yg wayie lak muke masuk penjara.. bum plak kena bayar bank duit jek.. aku?? aku paling conquer beli banyak tanah.. wakkakaka.. betul2 lucky moment ar.. i like!! pangggggggggg!!



biler dan2 jek masuk azan, terus masing2 tinggalkan saidina.. ape2 pun makan dlu, penting tu.. maka melantaklah kitorg sumer.. lepas makan, kemas2 sumer.. pastu kitorg nk tumpang mandi..

pastu, famili sepot nk kuar gi JJ.. kitorg lak masih terkedek2 tak siap lagi.. wahh!! maka dengan itu, tuan rumah kuar gi JJ dan para tetamu buat cam umah sendiri.. wahh bungukss!! lepas kecah2 kt meja makan, kitorg pun pandai2 la kemas2 sumer.. then kitorg gi MC tuk antar bum balik johor naik bus..

sampai2 kt MC, terus menuju nk beli tiket.. tapi bum memang malang bau bacin ar, tiket paling lambat ke johor dh pun lepas waktu nye.. so, lepas hampir setengah jam bincang2.. bum ikut wayie tido umah aku malam tu.. pastu, kitorg pun jalan2 carik pasall ar.. naik jejantas nk gi ke seberang, tp belom sempat sampai hujan dh turun.. maka dengan itu, stuck la kitorg kt atas jejantas tu..





biler hujan dh reda skit, kitorg serbu masuk tesco plak.. so jadiklah cerita menyengal dalam tesco.. dah buat cam tesco tu milik bapak sendirik plak.. itulah dia, biler keadaan memaksa kitorg tuk jadik sewel.. ahahaha.. sampai mesin timbang berat pun kitorg balun try..

tapi yg pasti..

aku - tinggi: 153cm, size: normal
wayie - tinggi: 154cm, size: normal
bum - tinggi: 152cm, size: normal

kitorg bertiga hanya beza ketinggian by 1cm, cam tangga betol.. then, datanglah paez terkedek2 nk timbang gak..

paez - tinggi: 165cm, size: large

wakkakakkaa[gelak terguling2].. so paez!! ayuh diet yokk!! pastu kitorg main kt tempat mainan budak2.. cume bezanye kitorg bukan cam budak2 yg merayu tuk masukan duit syiling dalam mesin tu.. lepas dh busan ngn mesin mainan tu.. kitorg jumpe troli plak..





me: wayie!! masuk cepat!!

wayie pun masuk dalam troli.. then, aku, angah aman pun tolak lah troli yg wayie naik tu.. troli tu mengelungsur dengan lajunye.. wayie yg agak dah cam malu cube tuk bangun kluar.. org keliling dh pandang wayie yg cam tak bersalah duduk dlm troli.. wakakaka [patutlah troli tesco byk rosak]

bum: wayieeeeeeeee!! dudukk jekkk!! jangan bangunnn nnt jatuhhh!!

damn!!! perkara paling lawak tuk haritu.. aku gelak tak benti2.. bungukkk nye wayie!! setelah penat menyengal kt depan tu, kitorg pun decide tuk masuk dalam tesco plak.. then, kitorg jalan2 kt bazar konon nk beli baju tp masing2 dah tak larat.. so kitorg decide tuk end the day..

sambil jalan2 nk gi ke carpark tu, ade peristiwa yg agak sakit+sedih+kesian+lawak yg terjadi kt angah.. apekah aku perlu citer?? [angah dh warning].. so xpelah, biarlah angah simpan citer ni dlm diari dia jek.. ahahha.. ape2 pun angah, mmg nasib ko tak berapa baik malam tu.. mayb ko dh terlalu penat melayan kitorg.. shian kat ko.. tp yg paling jahat kt org yg tibe2 ungkapkan ayat ni...

unknown: title longkang dh bertukar milik ar..

ahahahaah.. aku tak tau sape yg ckp sebenarnye tp mmg lawakk.. aduhaii!! walaupun penat tapi seronok.. walaupun singkat tapi bermakne.. thanks to sumer yg together make this plan become reality.. bak kate syanap, "GBM rocksssss!!!"