Thursday, March 26, 2009

Cermin itu hanya aku jek yg nmpk...



Note: this is a copy paste message from an email,
and not my assumption..Harap Maklum..


Huh~ tajuk post kali ini bermaksud:

“Bagaimana mengenal pasti cermin 2 arah”

Cermin 2 arah tu ape?

Cermin 2 arah adalah cermin yg boleh dilihat dari depan dan belakang.
Orang di belakang cermin boleh melihat anda,
sementara anda tidakdapat melihat mereka [pustop]


Toilet awam, bilik mandi, bilik hotel, ruang ganti pakaian, dan lain-lain,
adalah merupakan tempat yang wajib tuk ada cermin.
Tapi kita tak tau sama ada cermin yang disediakan itu adalah
cemrin biase ataupun cermin 2 arah.


Banyak tempat di mana orang memasang cermin 2 arah
di dalam ruang ganti pakaian wanita.
Adalah sangat sulit untuk secara jelas
merngenalpasti hanya dengan melihatnya saja.


Wah bahaya kan?? So, cara tuk mengenalpasti:



1. TEST DENGAN KUKU JARI

Letakkan ujung kuku anda di atas permukaan cermin.
Jika ada jarak (gap) antara kuku anda
dan bayangan kuku anda di cermin,
dapat dikatakan bahwa cermin itu adalah cermin biasa (selamat).


Tetapi, jika kuku anda terus menyentuh
bayangan kuku anda di cermin, hati-hatilah,
kerana cermin itu adalah cermin 2 arah!


Wooo~ lalu aku pun mengeTest
kat cermin umah yg sememangnye cermin biase..
wah, ade gap~!!
wakakakak.. sorry~ jakun sat~


2. TEST DENGAN NAFAS.



Hembus nafas hampir dengan cermin,
jika ada kesan nafas/haba di cermin , maka selamat,
jika tidak besar kemungkinan Ianya cermin 2 arah.



3. TEST DENGAN BUNYI

Yang ni plak, cube ketuk cermin dengan jari,
slow jek cukup, kuat kang pecah plak.
Kalu tak bunyi atau bunyinye perlahan,
maknanya cemin tu melekap didinding,
kalu bunyi kuat means ada ruang kosong/berongga
dibelakang cermin tersebut.


lepas dah check~ dan yakin~
baru lah leh posing camnie nyahh~

ewahh~ ewahh~ wakkaka.. panggg~~!!



Saturday, March 21, 2009

This TAG been called C30 PotPet



Again I been tagged, and this time by Sepot the Bunny..

dan kerana aku seorang yg perasan cool, maka aku akan buat tag ini..ahaha


btw soalan ni suppose to have 30 Qs but.. aku perasan yg ade 2 soklan missing..

so, ala2 gaye penyiasat yg nk mencari soalan tercicir..


aku pergi la page sepot.. tgk sape yg tag dia.. dari sepot ke mira.. pastu ke akak amira pastu ke alie, pastu ke nami, then smpai ke sarah.. then terstuck~ sbb sarah kate org tag dia tu kt myspace.. wakaka.. dan dari sumer2 tu, mmg 2 soklan tu sudah pun tercicir..

so layanssss je ar~

.
.

.

.

.


------------------------------- the soalan ---------------------------------


1. 3 NAMES IN YOUR INBOX CELLPHONE?
mastura [diserang sawan mengelabah..wakaka]
mai
[ajak tgk balon panas kt putrajaya]
angah
[gambar GBM, masih simpan]

2. YOUR MAIN RINGTONE?
Jesse McCartney - Because You Live

3.
WHAT U DID AT 12 LAST NIGHT?
chat ngn sepot dan angah mooonyet~
sepot majuk lalu diserang sawan
dan angah telah membuatkan aku
gundah gulana
dgn soalan cepu emas..

"are u falling in luv tonite?"


4. WHO WAS THE LAST PERSON U WENT OUT WITH? WHERE?
ler cuti skola skang ni..
so aku bawak cousin aku gi metro point

dan kitorg gi karaoke~~ yeahaa~~


5. THE COLOR OF THE T'SHIRT YOU'RE WEARING? NOW?
i'm not wearing t-shirt but baju tido
dan warne nye is blue~


6. THE LAST THING U DID?
sapu gel herba kt hidung
sbb I perlukan udara segar nyah~ wakkaka


7. 3 OF YOUR EVERYDAY FAVORITE ITEMS?
laptop [must]
katil
[feels like heaven]
a cold drinking water with flavor
[wah lega~]

8. THE COLOR OF YOUR BEDROOM?
it's a sea~~ and a sky~~

9. HOW MUCH MONEY IN YOUR WALLET NOW?
duit? i ade IC jek dalam wallet..wakakka..

10. HOW'S LIFE?
doing great~ looking nice~ smells good~
wakakka.. poyo~


11. YOUR FAVORITE SONG?
song?? satu je ke??

hurm~ aku nak letak empat~ ngahaha..

buat mase ni..
aku dengar 4 lagu ni tanpa henti
dan tanpa busan..

so consider feverat la kan..

1. Britney - Autumn Goodbye
2. Demi lovato -
This is me
3. Jesse McCartney -
Because You Live
4. Bud - Gue Sok Eh Sue

12. WHAT WILL U DO NEXT WEEKEND?
having tough day to complete my assignment~

13. WHEN WAS THE LAST TIME U SAW UR MOM?
erk~ what are u saying?
I was staying with her dude~
wakakkaka.. panggg~~

14. WHERE IS SHE NOW?
sleep in her room of coz~
its 2:30 in a morning..


15. WHEN WAS THE LAST TIME YOU TALKED TO YOUR PARENTS?
5 hours ago..
during our time watching OIAM together..


16. WHO IS THE LAST PERSON THAT TEXTED U?
mastura md Jais~
and I didnt reply bcoz no credit.. ngahaha

sorry ye~ did i mention earlier that
henset wasnt really my feveret??


17. WHERE DID U HAVE UR DINNER LASTNIGHT?
while i'm watching OIAM..
ye that time I eat dinner infront of the tv~
stylo x?? wakakka


18. THE LAST SURPRISE YOU GOT?
surprise?? kejutan? or terkejut??
semalam mase nk start keta kuning~
then tibe2 cicak lari bertempiaran cam sawan..

dan aku melatah dan kaki aku cramme~ babis cicakk~~!!


19. LAST THING U BORROWED FROM UR FRIENDS?
wah~~ buku conan mai~
masih tersusun di rak buku..tak ingat2 nk pulang..

dan yg paling latest rasenye mas punye modem

tp aku dh pulangkan haritu..good gurl~ huhu


20. question missing

21. WHO IS UR BF/GF OR HUSBAND/WIFE?
did i ever had one??

22. WHAT DO YOU FEEL NOW?
a bit release sbb angah bitau andaian dia
dan dia salah~ wakakak.. munyit tul~~!!


23. WANNA SHARE WITH WHO?
share ape ni?? tak paham nyahh~~
panggg~~ i abaikan leh x??


24. WHO KNOWS UR SECRET?
what secret? sangat banyak~ wakakka
dan tak sumer diketahui umum..

hanya ade satu kisah aku yg some people tau
dan aku rase yg tau ade 4 org..


25. THEY KEEP UR SECRET?
i hope so~ i trust them..

26. question missing

27. ARE YOU ANGRY WITH SOMEONE?
hurm.. always~

28. WHAT DO YOU ORDER AT MCD?
mcD?? bukan ke boikot??
tapi eskem dia aku beli jek~

wakakkaka... kantoii~~


29. THE LAST TIME YOU FELT SO SAD?
wuuu~ ketika tau kebenarann
yg sangat menyedihkan hati dan perasaan
[skema]

30. WHAT IS UR WISH FOR TOMORROW?
hurm~
1. to done my assignment,

eventho i know its a never ending story..

2. to be more matang?
[leh caye ke?eh, bukan aku dh matang ke?]
3. to fall in luv~
erk? wakaka.. panggg~~
4. last but not least~

aku mau happy sentiase tanpa pk org lain..

[adakah aku selfish??]



--- aku mau tag ---

1. wanie
[muahahah.. no komen]

2. paez
[adakah anda busan dgn tag??]

3. mas
[erk~ madam~]

4. huda
[mamii~~ ahahha]

5. tini dan sarah
[wah blogger baru dlm list aku]

6. niza dan athy
[aku terkesima.. aku terkedu]


Friday, March 20, 2009

Ape kehe ni??

harini dapat markah paper DS.. dada aku cam nk pecah, pala cam nk pitam.. sbb aku tau comfirm rendah~ warghh~ mencik giler..

prof:
siti nor.. [sambil menuju ke aku]


wah seb baek tak sebut name penuh.. ngahaha..

dan markah~ markah sangat menghampakan..

moody~

emo~

pitam~

sawan~

warghh~~


pastu lepas prof bincang jawapan kt depan.. budak2 asing2 ni semua ke depan mintak tambah markah, tak puas hati.. seriusly aku shian tgk prof tu, even dia dah tegas pun tapi dorg ni cam amik kesempatan.. haishh~


dan kitorg lak budak2 malaysia ni, rileks jek kt belakang duk tempat masing2 tgk gelagat dorg yg gelabah..

pastu kitorg bincang sesame kitorg, projek OOP yg pelik lagi tak paham..


tengah syok bincang2.. dengan tiba2.. ade sorg foreigner ni, datang ke tempat kitorg..
kitorg tercengang~ pastu aku tgk muke dia, dia senyumm dan berkata sesuatu,

him:
how much u got?


me: huh?

[dalam kecengangan tu tetibe kak N bagi aku paper aku..]


him:
how much u got? [then dia tunjuk paper test aku]

me:
who?

him:
you..

me:
erk.. [kenape tiba2 dia tanye??why porke?]

[kebetulan lak paper aku time tu tgh bukak muke surat jawapan yg aku dpt telur]

kak N:
zero~ see~ ahaha

him:
huh?

[dia wat muke terkejut dia.. sambil tgk paper aku]


me: ahaha~ yeah i got zero for this question.. how much u got??

him:
... [smile sambil tunjuk markah paper dia]

kak M:
congratulation..


kak N:
wah so high~

me:
erk~ can i see?? [sambil hulur tangan]

him:
yeah~ [dengan confident tanpa segan silu]

me:
wah sumer betul~ siot giler~

him:
only the last part i made mistake..

me:
fuh~ tererr~ btw, congrats~

him:
thank you.. [smile]

me:
[smile and hopefully dia akan pergi dan luper akan tujuan dia datang ke kami]

him:
and how much u got?

[erk~ dia masih still nk tau markah aku?? warghhh~~

tension giler haku time ni, aku pandang kak M ngn kak N.. dorg sengeh jek]




me:
hurm~ [pasrah jek tunjuk markah paper aku kt dia]

him:
that good~ not bad~ [smile puas hati]

me:
erk~ [show a weirdo-face]

[sambil sengeh dia terus berlalu pergi..]


kak N:
berlagak giler..

me: ape motif dia??

kak N:
ntah.. dia nk show off ar tu..


---------- sekian cerita -------------

what the tut~??



Wednesday, March 18, 2009

Tag ini namanya N.Y.A.W.A


oh aku di TAG oleh Huda..huhu

aku memang suka jawab tag..
berguna giler tag ni tatkala aku tgh ketandusan idea tuk mengupdate blog..



mood skang ni emo~ maybe jawapan pun bernada emo..

so..

layanzzz~~!!

------- Soalan tagging -------

5 Yang Paling Spesel - Orang Yg Masih Bernyawa
5 Yang Paling Spesel - Makhluk Bernyawa Bukan Orang
5 Yang Paling Spesel - Harta Benda Yg Memang Tak Bernyawa
5 Yang Paling Spesel - Ape-ape Yg Jadi Nyawa Anda
5 Yang Paling Spesel - Penjawab Tag Nyawa Yg Seterusnya


------- Jawapan tagging -------

orang yang masih bernyawa yg paling spesel bagi haku??

abahku
mamaku
akakku
adikku

dan diriku..[kate emo]



makhluk bernyawa yg paling spesel bagi haku??

alamak~ ape ye?

aku bukanlah pencinta haiwan mahupun tumbuhan..
hurm... tapi layan je ark~


Tiger
[aku punye chinese horoscope]

Puma
[sport group mase sekolah menengah]

Orkid
[sport group mase sekolah rendah]

Bee
[ 3 ekor bees yg penah sengat aku kt lutut..
bumblebeesss~~ zzzzzz~~~]


Pokok sukun kt kampung
[tempat panjat2 dahulu kala, wah kasar nyah~]

Bunga Pial Ayam
[menjadi bahan utama main masak2 dulu]

Pokok kari
[menjadi bahan kedua main masak2 dahulu kala
takpun ditumbuk lumat2 pastu jadikkan inai..
pastu last2 kitorg frust sbb inai xde colour.. ngahaha]

Pokok jambu
[daunnya jadik duit tuk main2 dulu]

Batang daun pisang
[teringat dulu mase skola nk gune tuk pendidikan seni..
yg part colours pastu chop chop tu..
abah redah kampung malam2 tuk amik batang daun pisng tu..
wah teharu biler ingat balik.. pisang punye pasal~]

Munyit
[bile ingat munyit,
automatic terbayang kawan2 yg senget, ahahaha]


lebih 5?? oh ye ke??
xpela kan.. bukan potong markah pun..ahaha



Harta Benda Yg paling spesel bagi haku??

harta benda?? adalah ianya suppose to menjadi milik aku??
or harta benda orang lain?? wakkaka


bilik aku - harta parent
[segalanya ada disini..]

guitar - hadiah dari wani
[aku punye ke?? tapi aku xreti main pun.. ahaha]

loket bername fiza
[famili kasik tp aku xpakai sbb aku gatal2]

rantai butterfly
[dari famili gak dan jarang pakai sebab..
dak kasar pakai rantai ke??? ahaha]


kotak karun ku
[macam2 barang spesel ade dalam tu..
yg terindah dan terpahit sumer aku simpan..]


ape lagi? rasenye sumer harta2 aku berharga dan spesel..huhu


5 Ape-ape Yg Jadi Nyawa aku yang paling spesel

erkk, adakah nyawa aku berharga????
hurm, 5 things that become a part of my life..

oksigen
[breath in~ breath out~ push push~ CPR~~!!]

hidung aku
[tanpa hidung camne nk napas nyahh
tapi jgn lupakan lubang hidung sbb kalu xde lubang..
camne udara mau masuk..ngahaha]


duit bapak aku
[duit bapak aku la yg kasik aku makan tuk terus hidup..]

takkan hilang ilmu didada
[wah ni cam skema.. tak mau bincang lebih2.. pustop~ ]

dan

my famili of cos..
[bcoz mereka lah yg menyempurnakan aku..]


5 Penjawab Tag Nyawa Yg Seterusnya

oh ini common la.. lepas wat tag, kiter mesti tag orang lain..
rase cam malas nk pakse2 orang wat tag..
sbb org lain bukan cam aku..
aku?? ye, aku ni cool~
org suh wat tag, aku wat jek..ahaha..bluekk~ pangg~~!!


tapi aku dulik ape.. aku nk tag gak..

5 blogger ye??


wanie
[ 1..2 wanie si blogger,
3..4 dia xsuke buat tag,
5..6 ade aku kesah?
7..8 buat je la aku dh tag..]


paez
[ sepandai2 munyit memanjat pokok kelapa,
akhirnya pokok pisang gak dia carik makanan ]


sepot
[ terkedek2 sepot pulang skola,
pulangnye menuju balik ke rumah,
tak kire mane pun sepot menuju~
sepot tetapp jalan terkedekkk ]


mastura
[ hebatnye pendekar namenye pendekar mastur..
hebatnye pegawai, pegawai mastura name diberi..wakakka]


dan last but not least~

niza dan athy
[ berkurun sudah aku menanti,
penantian dibalas rasa keciwa,
lame nye korang tak update..
rase cam nk panggg~ sekor2..]


Monday, March 16, 2009

Olay Total Effect

This post is about some funny stuff happened in our family..
A stuff that taking effect after been using this famous product..

An "Olay Total Effect"



One fine day, Wanie was somehow being so kind and she thought of buying our mum something like a face treatment. So after done some surveying at Warta's Watson, she decide to bought the Olay Total Effect's pack which consist of the mosturizer and the cleanser.

After reach home, Wanie gave mum the pack and she's happy. That night she start using it and asked me to smell her face..


"Cuba cium pipi mak.."


"erk, nak wat pa?"


"Cium je la.." [sambil menghulur pipi]


"hmmmmm~~ wah, Olay~~!!"


"hehehehe"

And she start making her gediks style. [no offense huh~ btw she's cute in her gediks style]


Then, after 3 days she using the Olay...


Suddenly...


one pimple come out from her cheek..


wanie said, "weh perasan tak pipi mak tumbuh jerawat? sebab olay ke?"


abah said, "wanie belikan mak Olay,
mak ko dah jadik mude sbb dah tumbuh jerawat kt muke, ahahaha"


I said, "ahahahahahahaha"


Then, that night where we suppose to done our solat maghrib together..

mak was lenggang-lengguk keluar from her room without the kain telekung and sit infront the TV and lipat kain..


"eh mak~ tak semayang jemaah ke?"


"mak tak leh"


"huh?? ape pasal?"


"period~~"


"huh!!! wakakakakaka"

I was damn shocked because my mum already declared to be menopause because her period was not coming for 5 months past..

and suddenly~~~~
she's become young again.. ahaahaha
its all because of Olay Total Effect..

"alamak~ ingat kan mak ngandung~ hampa harapan nk dpt adik~"


"manyakk la ko~"

"ahahahahah"


They said "Olay Total Effects - fights the 7 signs of skin aging"



and I think, they shud add another one to become 8..

the eighth is "Gives back your period"



Friday, March 13, 2009

Jom Heboh @ Melaka

camno aku leh sesat sampai ke melaka nie?

alkisah nye begini..


aku yg saje2 ckp ngn angah yg aku nk datang jom heboh melaka nk jumpe dia.. so dia terlebih excited dan merancang sampai perkara ni menjadi serius.. so, plan punye plan.. angah dah ajak aman n sepot tuk jumpe.. dan aku lak akan datang dari sini ngn paez..

aku n paez?? all the way long from kajang to melaka?? one hour?? warghhh~~ mule2 aku agak nervous ar, ye ar.. tak penah jumpe dorg, selame setahun lebih chatting dalam YM jek..

so pagi2 tu dalam kul9 lg aku dah bertolak.. aku pinjam keta wanie sbb keta kelisa dia paling jimat minyak~ pastu aku gi mmu cyber pi amik dak paez.. dia suh aku ikut sign board tapi sign board tu cam babisss dan menyebabkan aku sesat..

"weh aku dh sampai..."


"ok ko tunggu kt bangunan segi tiga.. ko nmpk?"


"oh ok.."


~ tunggu punye tunggu.. tetibe ade sorg dak gemok ketuk tingkap keta.. pastu dia masuk.. pastu aku pandang dia.. dia pandang aku.. aku terkesima..


"erm.. dalam keta pun aku lagi tinggi dari ko.. so comfirm ar aku lagi tinggi..ahaha"

itula dia pertemuan kitorg berdua buat kali pertama.. yela paez, mmg ko lagi tinggi dari aku.. pastu kitorg teruss meluncurr ke melaka.. dalam kul11 suku kitorg sampai kt jom heboh.. aman bersama ngn angah dh sampai awal dh kt jom heboh.. psstt~~ psst~~ dorg dating tuuu~~ wakakaka.. pastu b4 jumpe aman n angah tu, sempat la tgk pokcik erry kt booth mytv3.. pastu kitorg terpusing2 ar nk carik aman n angah.. cam munyit dak dua ekor ni, mane ntah dorg semunyikk~ pastu paez nmpk dak aman.. aku cam musykil gak sbb bapak ar aman kurus giler, pastu aku nmpk angah, baru la yakin tu dorg.. ngahaha..


.: at jom heboh :.

ape perasaan jumpe buat kali pertama?? hurm~ nervous lor~ tapi lame2 dah ok dan cam biase jek.. cam jumpe kt YM.. mmg senget otak masing2.. wakakakka pastu kitorg saje tgk pokcik erry kt atas pentas booth mytv3.. neway xde tempat nk dituju pun kt jom heboh tu.. tetibe aku jumpe abang sam..

"eh wat pe kat melaka?? jauh sampai kesini.."

"saje jalan2 jumpe member.."


"huh~ ok2 enjoy2.."


pastu, paez dok lambai2 kt erry.. dan pada mase yg same, dorg kt atas pentas tu nk start main game, so dorg sedang mencari sape yg nk volunteer main.. jadi kerana paez sedang melambai ke erry.. si Ira [aka Anisa in kumilikmu] ingat paez volunteer.. huh amik ko~ tak pasal2..

"huh~ tu kt sane tu~ meh naik atas pentass"


~ time ni geleng2 pun tak gune..


"gi erry, tarik dorg~ sumer tiga2.."


~ huh 3? yes aku terlepas.. so aku pun jauh kan diri aku dari dorg..wakaka.. pastu tetibe nmpk erry menuju ke kitorg.. dan dengan pantas nye kitorg melarikan diri.. tapi akhirnye erry dapat tangkap aman n paez..

~ time ni ingat aku n angah dah terlepas ar kan.. so rileks je ar.. tetibe jek erry menuju ke kitorg.. warghhh~~ kitorg lari lor, tapi erry sempat tarik tu tangan kitorg.. dia nk gak kitorg join.. munyit tul~ dah tak pasal2 aku berada kt atas pentas mytv3..

"camne korg bley berjumpe ni??" [erry tanyo kitorg]

~huh ini sumer angah punye plan.. kami cume menjayakan jek.. ahaha.. pastu tetibe erry kate nk amik gambar kitorg nk tunjuk kt "seseorang".. aku xtau ape aku patut buat.. rase cam nk hilangkan diri jek time tu.. warghh~~ pangggg tuk erry~~!!


.: we at the stage.. :.

~pastu tetibe erry bitau kt si Ira tu..

"huh kalu ko nk tau~ dorg 4 orang ni kawan aku.. tapi ni first time kitorg jumpe..
selame ni kitorg chat kt YM jek.."


~erk.. wah giler~~!! kenapa aku rase seperti mau larik dari situ..wakakka.. munyit tul erry~ on mic lak tu~ then game pun start.. main musical chair.. cam mungukk~ aku xmau beria, so aku main pun cam gitu2 jek.. guess what~ aku n paez la orang pertama yg kuar.. wakakakaka.. pastu lepas main tu, kitorg gi makan.. lepas makan, kitorg amik gambar ngn erry..



shian si aman.. dia sepatutnye ade dalam gambar tu, tp pompuan yg amik gambar tu dengki kt dia.. so anggapla gambar tu aman yg amik ye..

huhu
pastu kitorg gi semayang kt mesjid berdekatan [ayat skema]

~ henfon masuk mesej..


"ko dah balik KL ke?" [sepot]


"sepot..rumah ko kat mane? kitorg nk singgah leh?"

"aku kt luar, otw nk ke mahkota parade.. ko ade ngn angah ke?" [sepot]


~pastu aku xbalas..

"angah~ sepot mesej aku.. weh ko rase kan, sepot ni segan ke huh nk jumpe kiter? sbb dia cam melarikan diri jek aku rase.. ape kate kan, kite serang dia?"

~ so kitorg pun berbincang dan setuju tuk gi ke mahkota parade tuk serang sepot.. dan tak pasal2 kena jumpe parent sepot.. ye ar kan budak skola.. opss~ huhu


.: at dataran pahlawan :.

~ pastu kitorg jalan2.. la la la laaa~~ dan konon nk gi ke.. mane?? kota afamosa?? serius aku mmg tak pandai dalam sejarah ni.. ops bukan tak pandai tapi fail lor.. ahaha.. blurrr super nyahh~

~ pastu tetibe.. kitorg nmpk muzium.. dan aku rase seperti aku lah yg memakse korg masuk kan.. wakakaka.. sumer cm terpakse jek muke.. panggg~~!!


.: tiket muzium :.

[aku baru teringat yg sepot adalah kanak-kanak.. bukan dewasa..
kenapa dia perlu bayar??
kakak2 dan abe2 yg tak bertanggungjawab tul.. panggg~~!! wakakak]

















.: baru lepas solat.. muke suci dan bersih~ ahaha.. bluekk~ :.


.: depan2 mesjid ni b4 balik~ lebih afdal~ :.

------------------------------------------------------------------------

itula dia cerita kat melaka.. apabila GBM bertemu.. seronok sangat jumpe korang..
eventhough perjumpaan kite ni bukanlah seperti yg aku bayangkan tapi aku seronok..
walaupun singkat tapi terindah..
aku just nk mintak maaf byk2 kalu sepanjang perjumpaan kiter,
aku ade berperangai biyul~ atau aku bersikap over~ atau aku terkasar ngn korg..
and aku nak korang tau yg eventhough korg bukanlah 100% seperti yg aku bayangkan
tapi aku terima korg sumer seadanya.. sbb aku percaya..
"God puts us all in each other's lives to impact one another in some way"

- zaza -

adding note:

14 Mac - Happy birthday to aman..
may all ur dreams come true,
may u achieve whatever u wish for in life,
may u happy always,
and the most important nasikk minyak~!!
nasik minyakk~~!! wakakaka..
dh molek ar tu akak ko nikah tarikh bday ko..
amik berkat cepat aman~
kami sudah lapar~~!! ahahaha


Penyakit TIBI

Aku batuk dah nak hampir dua minggu..
batuk kering jek.. aku tgk cam tak merbahaya..
tapi tetibe tadi mak ckp kat aku..

"Batuk kering ni bahaya, sbb besar kemungkinan TIBI.."

"TIBI?? apekah itu?"

Dengau perkataan TIBI tu cam Chibi Maruko jek, tak pun cam Teletubbies..ahaha

----------------------------------------------------------- Facts about TIBI ----------------------------------------------------------------

TIBI ialah sejenis penyakit yang merbahaya yang boleh membawa maut jika tidak mendapat rawatan sempurna. Disebabkan oleh bacteria TIBI (Tubercle Bacilli) dan hanya boleh dilihat dengan mikroskop. Bakteria ini biasanya menjangkiti paru-paru dan boleh menyerang organ-organ lain seperti selaput otak, tulang, kelenjar leher, buah pinggang, kulit dan lain-lain.

Bagaimana TIBI Merebak ?

Bakteria TIBI disebarkan melalui udara. Pesakit TIBI yang menderita akan mengeluarkan berjuta-juta bacteria TIBI terawang-awang di udara seketika apabila bersin atau batuk. Individu yang menyedut udara tercemar ini mempunyai peluang dijangkiti bacteria TIBI. Biasanya pesakit TIBI boleh menyebarkan bacteria TIBI kepada individu yang berhubung rapat dengannya.

Tanda-Tanda TIBI
  • Batuk yang berterusan lebih dari 2 minggu
  • Kahak yang mungkin mengandungi darah
  • Demam dan berpeluh di sebelah petang dan malam
  • Susut berat badan dan hlang selera makan
  • Mengalami sakit dada apabila batuk atau semasa menarik nafas panjang
  • Mudah menjadi letih

Cara Mengesan Penyakit
TIBI

Jika anda mengalami batuk yang berterusan atau tanda-tanda yang disebutkan tadi hendaklah :-

  1. mendapatkan pemeriksaan doktor
  2. melakukan pemeriksaan kahak untuk mengenalpasti bakteria TIBI
  3. menjalani pemeriksaan x-ray dada

Peringatan: Sekiranya batuk yang berterusan lebih daripada 2 minggu, segeralah berjumpa doktor

Thursday, March 12, 2009

At Last, I Found it..

After class, gi Bintang kt Kajang sbb apip nak betulkan kasut..
so, kami pun berjalan dalam Bintang..
tengah jalan2 tu, aku pun lalu kat row roti..
dan tetibe aku terpandang sesuatu..



"ButterScotch~~!!!"

wah, so this is my very first time jumpe butterscotch..
then I take one and see the price..

Gardenia ButterScotch - RM 4.00

"omg~~ double the price from the normal roti.."

then aku tercengang.. pastu mak n apip datang ke aku..

"dah Jah, nak beli ape lagi?"

"mak~ butterscotchkuuuu~~~"

"hurm~ mmg tak penah tgk pun.. halal ke??"

"wah Jah~ RM4.00?? mahal giler~"

"halal?? gardenia la mak~
weh barang baek mesti mahal maa"


"hishh~ nak beli ke??"

"hah amik la, nk rase gak camne
sedap nye butterscotch yg Ijah sibuk carik"


so, tanpa ragu segan dan silu.. aku amik even harga mahal..
sampai2 rumah, kitorg terus bukak dan melahap butterscotch..



dan kami dengan sepakatnye mengatakan..

"Yup~ gardenia butterScotch memang sedap~ mesti cuba~~"

ahahahha.. dan akhirnya jumpe gak aku ngn butterScotch..
thanks to Paez sbb berjaya membuatkan aku mengidam
dan cari sampai dapat roti yg amat susah nk temui ni..


Tuesday, March 10, 2009

Kod Hapman -> Done ;D

The Project #2 (deadline 11 March 2009)

You are urged to work in groups of two. Each group should submit ONE program per group. Be sure to include name and matric number of each person in your group in the README file that belongs with the submission. Do not wait until the last minute to start this assignment.

"Do not wait until the last minute to start this assignment."

ahaha..but what we normally do is..

"Do wait until the last minute to start this assignment."

oh, itu la student, selagi kiter tak mau berak, selagi tu kiter tak kan korek tanah kan..huhu

--------------------------------------------------------------

The Huffman Compression Algorithm

The Huffman Compression algorithm is an algorithm used to compress files. It does this by assigning smaller codes to frequently used characters and longer codes for characters that are less frequently used.

The algorithm has four steps.

1. To compress a file, count how many times every character occurs in a file. These counts are used to build weighted nodes that will be leaves in the Huffman tree.

2. From these counts build the Huffman tree. First create one node per character, weighted with the number of times the character occurs, and insert each node into a priority queue.

3. Create a table or map of characters (8-bit chunks) to codings. All characters/encoding bit pairs may be stored in some kind of table or map to facilitate easy retrieval later.

4. Finally, read the input file a second time. For each character/8-bit chunk read, write the encoding of the character (obtained from the map of encodings) to the compressed file.


--------------------------------------------------------------

yea~ itula dia kerja nya, concept senang je paham.. kalu setakat buat atas whiteboard terangkan kt orang xde masalah tp this thing kena buat dalam coding.. oh tergaru pala aku~

malam tadi pahamkan coding dari YQ.. agak susah nk paham coding orang lain, ahaha.. last2 aku decide tuk gune care aku tapi aku amik coding YQ tuk interface, sbb interface dia power.. so bagus gak ade grupmate, combine idea maa~

pastu tengah tension2 pahamkan coding java ni.. ade pulak orang mintak aku tolong dia nye projek dalam php.. mau tak pusing pala aku, kejap java kejap php.. aku terlalu giler tension malam tadi, last2 aku lepas geram kt paez.. walaupun paez pun tengah tension tp dah dia jek online, takkan aku nk mengamuk kt orang yg buat aku mengamuk kan.. ngahaha.. [maafkan aku ye paezz gumuk~]

tension~ geram~ marah~ hot~ nk lempang orang~~!! itu la yg aku rase biler orang tu mendesak suh aku tengokkan masalah coding dia.. aku sangat geram tahap babis sbb orang tak memahami aku.. come on la~ aku tengah buat kerja aku, lain la kalu aku tengah tergolek atas katil ke menari sehati berdansa ke.. aku baik, baik la jugak tapi baik aku tu ade tahap gak..

aku penat, penat tolong orang.. bak kate abah, buat baik berpada.. make sure diri sendiri tertolong b4 nk tolong orang.. yup kate abah mmg benar.. tapi aku terlalu nk jage hati orang sampai kadang2 at the end aku yg makan hati sorg2..

yela kan, manusia ni cepat luper budi.. biler kiter tolong dorg, dorg sayang sayang.. biler kiter tak dapat nk tolong, dorg benci mengata kiter , dimana dorg luper yg kiter penah tolong dorg..

~~~ [erk~ adakah aku emo?? ayat bermadah kate.. mmg emo gamatnye] ~~~

dah~~ luperkan manusia yg luper daratan, sambung citer projek aku..

akhirnye aku siap gak projek ni~ keesokan harinye, lepas kelas Network, kitorg nk bincang projek.. dan seperti biase, YQ bawak laptop.. yang kelakar tu, mase aku ngn YQ duduk depan laptop tu, classmate lain sumer tgk ape yg kitorg wat..

"uit~ ape korg sumer tgk?? kitorg wat pojek huffman lor~"

agak2 lepas dorg sumer dah kuar, barulah kitorg bincang.. rupenye pemahaman YQ dan aku lain tentang huffman ni.. agak berdebat gak kitorg ttg sape yg betul..

opinion aku: each file akan ade it owns huffman table code, so b4 the file can be decode, it must do the encoded to get it huffman table code..

tapi..

opinion YQ: any file will using the same huffman table code.. which makes any encoded file will be decode using the same huffman table..

dan akhirnya~

YQ: are you sure it that way?

me: i donno but thats what i understand about huffman.. [ tegasss~~!! ]

YQ: erm~ erk~ i think your understanding is the true one..

yeah~ menang~

pastu kitorg edit ler coding tu supaya jadik lebih mantap, power dan jitu.. [ahaha poyo]

selepas 2 jam berada dalam bilik aircon, sejuk giler...
akhirnye siapp projek kami dan kitorg terus submit dan2 tu jugak~


ini lah interface nye..



yeah~ happy sangat sebab dah siap, dan thanks to my groupmate.. seronok woo biler satu grup dgn YQ.. sbb ape yg aku paham, dia pun paham same.. so senang tuk kitorg kongsi idea.. xde la sorg blur, sorg je wat keja kan.. huhu.. pastu tetibe terpk pasal projek OOP, aku pun dengan slumber tanye YQ ade grup dah ke..

warghh~~ dia xtau pun menda tu projek dan comfirm la dia xde grup kan..
yeahh~~ aku dh ade grupmate tuk OOP Projek~ senang hati~ huhu


**note: sila jangan ada yg terasa bagi post kali ini..tenkiu~

Monday, March 9, 2009

Salam Maulidur Rasul

Aku emo malam ni..

Tension ngn laptop yg leh corrupt window tetibe.. dan kerja yg kena wat balik dek hardisk yg corrupt.. dan application2 yg terpakse diinstall semula.. bukan mudahh~~!! lecehss gilakk~

Dalam ketentionan tahap tragis.. aku tgk remaja [about 7.10pm gitu]

bincang tentang maulidur rasul.. dorang pun tanya2 la randomly to the remaja out there with this question..

"Biler tarikh lahir rasullulah s.a.w?"

and most of them answered dont know~ dont remember~

itula dunia..

Tarikh lahir Rasullulah s.a.w : Subuh Isnin, 12 Rabiulawal / 20 April 571M
(dikenali sebagai tahun gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Ka'abah)


pastu aku dengar lagu yg mmg aku minat sejak dlu.. dengar2 lagu ni menaikkan semangat aku.. sayu jugak dengar pastu aku nangis.. wahh~~ touching tu~ terasa sgt betapa kecil nye aku.. betapa kecil nye dugaan yg aku tgh alami ni.. Tuhan nk duga skit, dah marah2, emo tahap tragiss~ tp aku luper sebenarnye, biler aku susah je aku ingat kt Tuhan.. wah aku hina sungguh~
I want to change~~ change~ change~ change~~ [sawann sat]


Rasulullah by Hijjaz


Rasulullah dalam mengenangmu
Kami susuli lembaran sirahmu
Pahit getir pejuanganmu
Membawa cahaya kebenaran

Engkau taburkan pengorbananmu
Untuk umatmu yang tercinta
Biar terpaksa tempuh derita
Cekalnya hatimu menempuh ranjaunya

Tak terjangkau tinggi pekertimu
Tidak tergambar indahnya akhlakmu
Tidak terbalas segala jasamu
Sesungguhnya engkau rasul mulia
Tabahnya hatimu menempuh dugaan
Mengajar erti kesabaran
Menjulang panji kemenangan
Terukir namamu di dalam Al-Quran

Rasulullah kami umatmu
Walau tak pernah melihat wajahmu
Kami cuba mengingatimu
Dan kami cuba mengamal sunnahmu

Kami sambung perjuanganmu
Walau kita tak pernah bersua
Tapi kami tak pernah kecewa
Allah dan rasul sebagai pembela