Friday, October 31, 2008

seLangkah satu=1 masa(tiktok)

"One Step At A Time" by Jordin Sparks

Hurry up and wait
So close, but so far away
Everything that you've always dreamed of
Close enough for you to taste
But you just can't touch

You wanna show the world, but no one knows your name yet
Wonder when and where and how you're gonna make it
You know you can if you get the chance
In your face as the door keeps slamming
Now you're feeling more and more frustrated
And you're getting all kind of impatient waiting

[Chorus:]
We live and we learn to take
One step at a time
There's no need to rush
It's like learning to fly
Or falling in love
It's gonna happen and it's
Supposed to happen and we
Find the reasons why
One step at a time

You believe and you doubt
You're confused, you got it all figured out
Everything that you always wished for
Could be yours, should be yours, would be yours
If they only knew

You wanna show the world, but no one knows your name yet
Wonder when and where and how you're gonna make it
You know you can if you get the chance
In your face as the door keeps slamming
Now you're feeling more and more frustrated
And you're getting all kind of impatient waiting

[Chorus]

When you can't wait any longer
But there's no end in sight
when you need to find the strength
It's your faith that makes you stronger
The only way you get there
Is one step at a time

[Chorus x2]

currently listening to this song which also my caller ringtone,ngee..so i translate it into malay version..ahahah..damn sounds funny..just try it out~

"Selangkah Satu Masa"

Cepatlah dan tunggu
Seperti dekat tapi sememangnya jauh
Segalanya yang kau idamkan
Hampir sudah tuk kau rasai
Tapi tak bisa kau kecapi

kau mahu tunjuk pada dunia,tapi tiada siapa mengenalimu
bile,dimana dan bagaimana
kau pasti mampu jika berpeluang
pada wajahmu pintu kejayaan dihempas
kau rasa sedih dan hampa
dan segala kesabaran mencabar diri

[Chorus:]
kita hidup dan belaja menerima
selangkah satu masa
tiada guna tuk terburu
seperti belaja terbang
atau jatuh cinta
ianya akan berlaku dan
sepatutnya berlaku dan kite
cari penyebabnye
selangkah satu masa

kau percaya dan kau sangsi
kau keliru, namun kau temui sinarnya
segalanya yang kau idamkan
boleh jadi, sepatutnye dan akan jadik milikmu
kalaulah mereka tahu...

kau mahu tunjuk pada dunia,tapi tiada siapa mengenalimu
bile,dimana dan bagaimana
kau pasti mampu jika berpeluang
pada wajahmu pintu kejayaan dihempas
kau rasa sedih dan hampa
dan segala kesabaran mencabar diri

[Chorus]

kau tak bisa menunggu lagi
tapi tiada tanda ianya akan berakhir
pabila kau perlu cari kekuatan
kekuatanmu adalah pada kepercayaanmu
hanya satu cara tuk mencapainya
selangkah satu masa

[Chorus x2]

so how? leh jadik song writer x?? wakakaka..rosak industry music tanah air..this song la yang aku mainkan berulang kali tanpa jemu[skang ni la,esok2 aku xtau]..maybe sebab hidup pun agak terumbang ambing,so lagu yg amat sesuai tuk aku adalah lagu yang berkonsep sebegini,tatkala ini lagu cinta tak dapat memberi kesan. Aku dah boleh nk dikatakan masuk sebulan tak bekerja, ini bermaksud, aku already rugi RM2000+ tapi tak pe la. Everything happen ade sebab disebaliknya. Eventhough aku sebenarnye agak terkilan, kerja tak sampai 3bulan. Tak sangka hidup aku leh jadik camnie. Kenapa la begitu susah tuk aku menjalani hidup normal seperti orang lain? Aku dah tak apply kerja kt jenjobs lagi sejak abah warning tempoh hari. Bukan sekadar abah je nangis, tapi aku pun. Aku bukan nangis jek, sampai mate dh penat nangis, sampai hidung dah tak leh nak kuar nafas, sampai demam2 aku dibuatnya, sampai dah tak tau nak cakap ape biler orang tanye pasal kerja. Aku cume gi 2 interview je aritu, dan sememangnye aku xdapat offer dan aku tau sebab ape. Sape yang nk caye kerja tak sampai 3bulan, even aku cakap ape pun reason aku berhenti, dorg tetap berpendapat aku diberhentikan kerja. Betul ke aku diberhentikan kerja?? I repeated~~!! I been asked to resigned..tapi kalu secara logik nye,orang akan kate dah disuruh benti tu maknenye kena fired ar tu. Takpela, biarla hanya aku je yg tahu cerita, terlalu complicated cerita nya. Sometimes, rasa cam bad record pun ade. Thats why, kadang2 aku rasa sangat sangat marah. Looks like my loyalty not been pay off. Rasa seperti teraniaya. Kadang2 pengalaman mengajar aku tuk menjadi lebih kejam. Mungkin juga ianya bersebab. Tapi aku tak pernah menyesal aku resigned dari Sony dulu. Sebab memang Tuhan tunjuk yang tempat aku bukan di Sony tapi aku tak sangke yang tempat aku pun bukan kat "Situ"..sampai nak sebut name company tu pun aku tak leh sebab marah yang teramat. Aku marah bukan sebab aku nak sangat pun kerja kt "Situ" tapi sebab aku tak leh terima yang aku disuruh berhenti. Its suppose to be 'aku yang letak jawatan'. Walau apepun ending story nye tetap serupa, ye tak?

Jadi dengan dengar lagu 'One Step At A Time' ni menguatkan semangat aku. Aku nekad sambung master, sebab tu la yang Tuhan tunjuk bile aku mintak petunjuk mase dapat tawaran Westport dulu. Aku baru hantar borang tadi kt pejabat pos, walaupun agak ketakutan mase kt pos opis tu sebab yang jage pos ofis tu abe garang tu..

Tatkala di Pos Office~

Dobi: 11am-9pm
Pos Ofis: 11am-6pm

aku: [tengok jam 2.45pm]

bukak-bukak pintu nampak abe garang jage kaunter..giler tersekat tekak aku nk beri salam..rasa cam nk kuar jek, gi esok tapi penat dah ni, biler lagi nk tangguh xlarat dah..jadi kugagahi kaki ini~

aku: hurm..pos laju 2~

harap maklum, abe garang ni susah nk bukak mulut, ape lagi nak senyum, penah aku beri salam dia xpenah jawab[mungkin dalam hati, aku xtaula], so dia amik 2 keping pos laju, letak dengan garang nye diatas kaunter tu..aku pun mengisi, disebabkan dalam ketakutan, abe tu dok depan aku tunggu aku isi..berpeluh ketakutan aku[xpenah dalam ketakutan begini]..dua kali aku kesat peluh..akhirnya biler dia penat menunggu, dia pun kluar..

aku: eh abe ni biar bonar, aku rompak kedai dia baru tau..

rupenye abe tu gi kedai depan gi beli makanan, dia tunggu aku lembap sangatla tu agaknye isi..skali baru aku perasan, disebabkan ketakutan yang amat, aku isi alamat pengirim tu dengan alamat penerima..

aku: [ah sudah..tak kan nk minta lagi satu..oh no, aku takut tahap gaban]

nasib baik baru isi satu, so tuk ukm aku gune pos laju, tuk misdec aku gune pos biase [sorryla geng, misdec tetap dihatiku,wakakaka, sebenarnye smidec, harap maklum]..pastu lepas aku kluar dari pos ofis tu, baru lah aku perasan..

waktu berehat: 2pm-3pm

erk~ aku telah menggangu abe garang punye waktu rehat..wakakakka..begitu la cerita aku dikaunter pos ofis..

oh ya, aku dah bukak akaun asb khamis lepas, saya sangat happy happy happy..xtau nape happy, ahahahha, maybe sebab ape yg wani ade, aku pun dah ade [buku akaun jek, amaun money sure ar aku sengkek]..aku bukak kt maybank, lepas amik apip balik sekolah terus angkut dia skali..

Kisah di maybank~

[Tingkat satu]

aku: kak, nak bukak buku asb [dengan bangganya menyatakan hasrat,ngahaha]

kakMaybank: nah tunggu number..



so aku duduk la kt kerusi yg disediakan bersama dengan org lain yg menunggu..tapi aku xnampak pun ade machine number giliran tu, puas pusing kepala, memang xde, ajaib giler, feeling time tu rase cam aku dari zaman 80an datang zaman 2020..lalu aku menegur akak yg duk kt depan dengan silent-nya..

aku: kak~ akak ade number giliran ke??

akak: xde, tunggu pompuan kt kaunter tu buat buku..

[ah sudah, aku jadik kalut dan semakin kalut..aku pun terpusing-pusing kt dalam maybank tu carik machine number giliran..sehingga kakMaybank tegur]

kakMaybank: eh dik~ kat atas, kaunter kt atas~

la akak ni, awat xhabaq dari awal tadi, saya ni duk kampung je kak, mane la saya tau..wakakka..aku pun dengar sepantas kilas lari naik atas..dah angka giliran beza pun satu angka..sampai2 kt atas, memang number aku dh terpacar kt machine tu..tapi maybe sebab xde org yg nk wat buku asb tu selain dari aku, oh malu nya saya..so makcik kaunter tu rela tunggu aku ni, pastu mase makcik tu minta IC, aku terkorek-korek la dalam beg aku ni..ah sudah..janganla aku tinggal IC kt umah..rase time ni cam nk nangis..makcik tu plak dh buat muke "takkan tinggal IC kot"..tapi setelah korek2, alhamdulilah~ ade pun..tapi rasenye memang tuhan tolong aku..rase cam orang bodoh buat kali ke-2 je kalu IC xbawak..pastu aku plak telah diamanahkan oleh mak tuk masukkan duit kt akaun asb wani..

aku: cik, nak masuk duit boleh x?

makcikASB: kena ade borang,borang kt bawah ade..dik tunggu dulu ye, nnt saya panggil..

[aiseyman,aku nk pi amik borang kt bawah, nanti kang dia laung2 name aku kang camne..aduh~]

aku: apip~ ko pi bawah amik borang camni kt bawah..

apip: aku penat la..

[sambil tunjuk muke penat basi dia..wah time ni rase cam nk tumbuk apip sebab useless sungguh dia di situ..aku pun lari la kebawah dengan pantas nya..pergh exercise giler..termengah2 aku,rase cam masuk amazing race, pastu naik atas baru isik borang nya..disebabkan xde meja lain selain dari meja kaca eksekutif kt tepi tu, aku pun tarik meja tu tuk isik borang tu..bayangkan la bunyi tarikan meja tatkala orang sedang senyap..sumer orang pandang aku, aku pandang dorg dan sengeh je la yg mampu..muke apip terpancar "oh malunye aku, xsanggup ngaku akak"..xtaula ape dalam hati apip tapi tu la yg aku nampk dari raut muke dia..ah, pedulik ape aku, janji kerja selesai..

makcikASB:
cik siti~

~oh no..dia panggil aku dengan name siti??? aku buat bodoh jek sebab xsure betul ke dia panggil aku..

makcikASB:
cik siti~ [dia pandang aku, sambil angguk kepala tanda suh kesana]

~ah sah la tu aku, siot tul..panjang2 name aku, siti gak dia nk panggil..dan akhirnya selesai kerja berkenaan dengan asb..yeah~

Selamat Hari Pertunangan

.: 26 October 2008 :.



Wednesday, October 29, 2008

I love you thisssssssss much!!

29 October 2008

Happy birthday to my very luvly mama
Hope you having a happy, long and great life ahead
Wish to see you smile everyday
Wish to make you happy everyday
Wish to give you the joy everyday
Wish you glad to have us in your life
coz we do~

We love you thisssssssssssss much~
muahhh *kiss*





.: a present for her..*wink* :.

Saturday, October 25, 2008

KFC - sedap hingga menjilat jari..

Very a 'malu' moment..

This story happened at KFC PKNS bangi..lepas maghrib, kerana mak malas nk masak, aku n apip jadik mangse beli KFC..

sampai depan kaunter..

KaunterGurl: Selamat Datang ke bla bla bla..makan ke bungkus?

Me: bungkus..

KaunterGurl: Nak set yang mane cik?

Me: ten pieces..[sambil tunjuk 9pieces kt menu]

KaunterGurl: huh?

Me: ten pieces..[apsal minah ni blur ni..]

KaunterGurl: ten pieces xde cik..nine pieces ade la..

Me: eh..maksud saya nine la..aduh kepala hotak berserabut..

and at this moment..got one guy with his son at the next counter..so nak djadikan cerita, anak dia tu sibuk nak tengok menu kt atas kaunter tu..tapi anak dia xnampak, almaklumla pendek~!!..so anak dia pun melakukan aksi annoying nye..terlompat lompat la anak dia sehingga siku dia terkena kt pinggang aku..

Me: [mak ai~~ siku keras cam besi]

KaunterGurl: ape lagi?

Me: bagi coeslaw..

KaunterGurl: regular ke large??

Me: hurm~

KaunterGurl: regular tu yg sedang2..large tu besar..

[eh minah ni ingat aku xpaham bahase english kepe??]
Me: bagi saya yang BESAR skali~~

aku masih lagi bersabar dengan jumping annoying kid tu...tapi dia lompat2 lagi..dan kali kedua kena siku dia kt pinggang aku..

Me: Aduh~ [aku pegang pinggang yg sakit dan tengok budak tu]

the kid is very tak paham bahase..dia masih terkinja lompat macam xpenah makan kfc..dia masih lompat2 dan lompat..

KaunterGurl: lagi?

Me: french fries kasik yang paling BESAR ye~

dan buat kali ketiga nya...dush~~~ sikunya singgah di pinggang aku..dia telah membuatkan aku tak concentrate nk order makanan...lalu aku~

Me: Weh budak~~!! sakit kau tau x????!!!

otak aku time tu dah cam blank..sebab aku tak sangke aku marah budak tu, kuat lak tu, satu kfc dengar..wakakakaka..aku dh xsanggup nk pandang orang sekeliling...yang pasti budak tu dah tak melompat lagi..bapak dia bagaikan tercengang tgk anak dia kena marah..dan aku hanya nampk budak yang amik order aku tu gelak jek..

ape yang aku dapat??


and~

Wednesday, October 22, 2008

The meaning for the dreams

Ini cerita tentang my mimpi..

~~
ade sorg bayi kt umah kami..bayi tu sangat chomel, baring kt atas katil..aku n mak aku je yg ade time tu..pastu sedang main2 tu, tetiba kt bawah katil aku nampk ade seekor ular hitam..aku pun melompat ar dari katil tu..mak aku dah lari jauh, xtau dia gi mane, tetibe hilang..aku ni risau ngan bayi atas katil tu, kang ular tu makan bayi tu..ular tu dok pusing2 katil tu..aku hanya tunggu dia naik atas katil baru aku nk tangkap..tapi tetibe jek ular tu datang makin dekat ke aku [biasela mimpi kan, tetibe jek]..aku yang kalut ni, terus jek tangkap ular tu..badan ular tu sangat2 tajam..aku pegang adalah 10cm dr kepala dia..so secara logiknye mmg kepala ular tu boleh pusing kebelakangla kan sbb sepatutnye aku pegang betul2 kat kepala dia..pastu ular tu cam nk patuk tangan aku..tapi seingat aku la, xkena patuk kot..

pastu out of no where, bapak aku muncul..dia suruh aku lepaskan ular tu..aku pun campakla ular tu jauh dari aku..bapak aku lak tangkap ular tu..aku dh cam nk nangis dah dlm mimpi tu sbb takut bapak aku di apa2 kan oleh ular tu..

then..aku dikejut oleh adik aku..

orang kate kalu mimpi ular, orang nk masuk meminang..ade orang kate jugak kalu mimpi ular, akan ditmpa musibah..dalam kes aku lak, ni bukan first time aku mimpi ular, boleh dikatakan byk kali jugak mimpi ular hitam ni..tapi xde lak rombongan org nk masuk meminang..wakaka..ade orang kate, kalu selalu kerap mimpi ular, ianya ade kaitan dengan sihir..

hurm~ macam2 org kate..tapi sumer tu kan mainan mimpi..kalu maksudnye baik, alhamdulilah..kalu maksudnye kurang baik, aku doa byk2 supaya dielakkan..huhu

my another mimpi..

~~
aku kat tingkat atas umah aku..pastu tetibe ade kuar seekor kalajengking dari beg..kalajengking tu warna putih, ala2 cam kristal..so obviously kalu dh warna putih tu, mmg sukar tuk aku nampak..aku yg gelabah terus terus kuar bilik..kalajengking tu ikut je aku..aku terus ke tangga nk turun ke bawah..dia follow aku, malah dia lagi cepat dari aku..sampai je aku kt bawah, aku xberapa nampk kalajengking tu [warna kan ala2 transparent gitu]..dalam kesamaran transparent tu pun, aku masih boleh nampk la binatang tu kat mane..aku pastikan jarak aku jauh dari binatang tu..adik aku tegur aku..aku kate ade kalajengking..tapi dia xnmpk langsung..cume aku jek boleh nmpk..pastu kalajengking tu laju terus gi ke kaki aku, belum sempat dia nk sengat tu, ade seseorg pijak penyek kalajengking tu..hancurr cam keropok..[ler rapuh jek binatang ni]..pastu terus aku bangun dari tidur mak aku kejut..wah sape yg pijak tu?? aku xsempat tgk..chehh~

orang kate kalu:
- mimpi melihat seekor kalajengking : Ada orang yang mengancam anda.

- mimpi disengat seekor kalajengking : Dikhianati teman sendiri.

pergh maksud disebalik mimpi tu sangat tragiss..so, lu pikir la sendiri beb~

I hate doing this

Kerja?? oh bencinye mencari kerja..this last two days, ade interview..satu kt shah alam dekat jek ngan apartment sewa wanie..lagi satu kt seri kembangan..


EIG - Kumpulan Esthetics Antarabangsa

This company kt shah alam..company health,beauty and wellness..diantara product2 dorg clinelle,dermalogica dan bla bla bla..aku bertolak pagi kul8.10..so sampai awal la giler la kan..aku pun tidur sat kt depan apartment sewa wanie tu..pastu pukul9.40 baru aku gi..kt depan tu aku di greet oleh uncle india(guard)..peramah giler uncle ni..pastu biler dh sampai kt tingkat M tu, aku disuruh isik borang [cam biasela kan borang kerja]..soklan yes/no kt belakang dia tu cam hampeh, tapi mmg aku dh agak dh soklan tu..kate pun company kecantikan..so dorg tanye la soklan seperti...

_Yes _No : Have you ever heard about Dermalogica?
_Yes _No : Do you know dragon *** beauty centre?

huh, yg dermalogica tu aku tau la..tapi yg dragon ape kemenda tu ntah, comfirm aku xpenah dengar..ahaha..setelah aku isik borang yg memenatkan tu, aku terus disuruh masuk ke bilik interview..gementar?? huh xkot..maybe sebab dh biase, so dh lali..dh la aku xstudy langsung..malas dol, lagi2 pasal company dorg..dh la aku confius yg mane satu aku patut study, EIG?Klientec?Lexwel?
huh~ dan selama aku interview before ni pun penat je aku study pasal company tp aku xpenah ditanya..so aku pun abaikan la menda tu..

so mase kt dalam bilik interview tu hanya sorg jek yg interview..a chinese guy..sebijik la cam Alan..soklan2 yg ditanya mmg diantara soklan yg aku paling mencik tuk jawab..

- why do you want to work with us??
[huh i just simply apply without any reason,btw do we need a reason to work at that company]

- let say u been hired..what do you see yourself become?
[huh~ aku aku aku~ just nak kan pekerjaan jek..aku bukan nk jadik manager pun..aku bukan giler kuasa..oh no~~]

- why are u resigned from ur previous company?
[wah, diantara soklan yg mmg dijangkakan]

- what make u outstanding from other candidates?
[mane candidate lain? kalu dorg cantik2 cun2,mmg la aku kalah weh, hampeh tul la soklan ko..]

- last question, why do u think we shud hired you?
[what the hell? how shud i know?]


tula diantara soklan yg aku xsuka jawab..just xsuke manabur janji yg aku ni hebat la super duper hardworker ar..nnt kang biler keja, korg menyesal..wakakaka..so sendiri mau pikir la beb~
dhla mase interview tu aku terbatuk batuk~ aduh company kesihatan dan kecantikan lak tu..comfirm aku direjek bulat2..

weh kalu aku taula company ko company health and beauty, aku xde nye la nk apply..aku pun sedar aku ni bukan sihat sgt dan kulit pun bukan cantik..uwaaa~~ i hate the fact becoz its hurt~
interview session ni sekejap jek..aku rase xsampai 20minit..

so aku bley conclude kan: (hanya satu conclusion)
- dia xinterested dgn aku,so buat pe kan buang mase lame2


CG - Juara Membesar Sdn Bhd

company ni kt seri kembangan..aku mmg amik risiko gi company ni..aku dh sekali postpon dan sekali cancel..tapi dia nk gak suh aku datang...nak gak kasik susah kt aku..so nk dijadikan cerita, pagi2 tu aku hantar adik aku gi skola..masih awal giler..interview kul9..so aku decide tuk tido kt serdang tu kt depan KFC..sedap giler tido..dh la cuaca pagi mendung..pergh~ heaven, kalu mati time tu pun aku redha..ahaha..

so biler dh sampai tu, terkejut sat la..skali lg aku digreet oleh uncle india(lorry driver)..peramah uncle tu..

uncle: adik tekan itu butang..

ding dong~

woman: heyloo..

me: coming for interview..

woman: ok..u open the door then go straight upstair..

lalu aku bukak pintu..tangga berwarna biru laut~
pastu org yg call aku tu greet aku...
mati2 aku ingat yg call aku tu chinese, rupanya indian gurl..

woman: dah baik demam??

me: erk..ok kot..[la dia ni ke yg call aku]

so like usual, kena isik borang..

dan aku..aku..aku~~

me: aichoooooooo~ ohok ohok ohok..sok sek sok sek~
[batuk + selsema + sejuk + ngantuk]

hingus meleleh..hampeh tul rase..seb baik ade tisu satu kotak kt meja tu..lepas isik borang kerja tu, aku disuruh pulak buat programming test..pergh~ dengan kebluran otak aku dihening pagi plus sakit selsema yg sememangnye membuatkan otak aku xdapat berfikir dgn sempurna..so dari 4 soklan dlm test tu..aku hanya jawab 2 jek..

woman: done?

me: cant think anymore~

then aku masuk dalam bilik interview tu..mak ai~ sampai 3 org interview aku..xtaula sama ade dorg ni xde keja lain ke sampai ramai2 nk interview aku ataupun dorg mmg strict giler amik pekerja sampai 3org nk interbiu..

diantara soklan2 yg ditanya yg aku terpaksa jawab:

- What is ur weakness and strength?
[iskh xsuke la aku nk mambangga diri ni..]

- What is ur goal?
[what the~ i never have a specific things to do..i just simply do whatever]

- What u want to achieve?
[ape ni?? achieve what? kang aku ckp aku nk bukak bisnes kang xde kena mengena ngn keja yg aku apply..huh
cam kambing ar soklan..]

- How many years you planning to stay with our company?
[aku..aku..aku..aku xpenah plan]

- Do u have boyfriend?
[erk..???]

- the previous company is a Bumi or chinese company?
[erk, soklan agak bias..]

-how do u take criticism?
[aku..aku..aku baling pisang org yg kritik aku..wakakka]

- when u planning to get married?
[huh??]

- Tell us ur personality?
[aku termagu..]

me: like what??

woman: like r u hardworking..r u hot tempered?

me: hurm..yup i am a hot-tempered..

woman,woman & man: huh~~!!

[apsal lak terkejut..xpenah ke org ngaku diri sendiri hot-tempered]

me: yeah but i bla bla bla....

lalu aku pun buat satu sketsa contoh aku hot-tempered..disebabkan aku xreti nk cerita camne so aku cerita dengan dialog..maka dorg pun....

woman,woman & man: wakakkakkaka

aduhh~~ aku xsanggup nk cerita dialog tu kt sini..sbb terasa diri ini sgt nk kena tampar..secara sponton jek aku kuarkan sketsa tu..uwaa~~ maluuu dol maluu~~

dan berakhirla kisah interview aku tuk dua company tu..aku agak mmg aku xkan dapat la..kalu dapat pun maybe aku akan pk dua kali dan mintak pendapat abah..

-----------------------------
.: selingan iklan :.

abah: ija interview kt mane??

me: kat shah alam..

abah:
company kecik ke besar??

me: hurm..

abah: kalu company kecik..xpayah la pergi..abah xkasik..

me: ...

abah: xdengar radio era pagi td? hari terakhir kt tempat keja..abah dengar citer dorg, abah nangis..hidup anak2 abah pun hidup abah jugak..sedih gembira abah dapat rasa..

me: ... [ i luve u daddy ]

-----------------------------

Monday, October 20, 2008

Ceritera Master

So after all of the sadis story, I end up to continue my master but its not yet the final decision. End up la sgt, padahal tempat pun lom dapat lagi [xapply pun lg sebenarnye ;p] wakakaka

The list of university:


UITM(Universiti Teknologi Mara)
Status: Closed




UIAM(Universiti Islam Antarabangsa Malaysia)
Status: Deadline 1st August - Closed




UPM(Universiti Putra Malaysia)
Status: Damn~!! the course only been offered for 1st sem




LKW(Lim Kok Wing University)
Status: Limited courses




UNITAR(Universiti Tun Abdul Razak)
Status: Jan,May,July only?? Nov?? huh~




UTAR(Universiti Tunku Abdul Rahman)
Status: doesnt meet the requirement
This is the only univ that i see the requirement like below..obviously my English was not a Credit and my MUET was not a band 4.0..so what?
just look how they publish this website without checking their spelling..
Requirements or Reuirements?? wakakakaka[gelak besar]





MMU(Multimedia University)
Status: ady open for next year..too bad~




UKM(Universiti Kebangsaan Malaysia)
Status: still wondering

tet tet tet~ [dialing]

Guy:
Hello

Me: Heyloo, UKM ke?

Guy: Ye boleh saya bantu?

Me: Nak tanye ttg postgraduate program la, masih boleh apply ke?

Guy: Hantar je borang tapi saya xleh janji la dapat

Me: oh ye ke..

Guy: hurm..ade ape2 lagi?

Me:
huh xde tu je nk tanye..makasih la ye..

Guy: sama2


UNITEN(Universiti Tenaga Nasional)
Status: Still opened

tet tet tet~ [dialing]

Woman: Hello..University Tenaga Nasional

Me: Hello..saya nk tanye ttg postgraduate program la..

Woman: oh kejap ye saya pass ke org yg in-charge

-teng ting teng tong [lagu annoying..cube la call dengar]

Woman: Hello

Me: Hello, saya nk tanye pasal postgraduate..

Woman: Oh tunggu sebentar..

-teng ting teng tong [again]

Woman: Heyloo [sore mat saleh celup]

Me: Heylo..i want to ask regarding to the postgraduate program..

Woman: oh hold on..

-teng ting teng tong [again??]



Woman: Hello..

Me: Helo, saya nk tanye ni..application tuk master masih dibuka ke tuk Nov intake ni??

Woman: la..awak salah tempat ni tanye..

Me: huh...mane la saya tau..dari tadi dorg passing passing saya..

Woman: la ye ke..xpe saya pass ke num ###..

-teng ting teng tong [hopefully this is the last]

[Aku yg tension terus nyanyi lagu Hujan - Aku skandal..]
Me: Waktu duka dulu..kita lalui bersama..Bahgia bagaikan malam..

Woman: Hello..

[Aku yg keep on menyanyi]
Me: ditemani bintang terang..Hancur hati bila kau..

Woman: Hello..

Me: oh hello..sorri tadi tu caller ringtone..hehe..neway, saya nk tanye application tuk master program masih bukak ke tuk Nov intake ni??

Woman: masih boleh apply..antar sekarang la..sbb proses amik mase 3minggu..nnt takut xsempat..

Me: oh ye ke..lagi satu, tuk referee tu kan camne ek?

Woman: tu kena minta lecturer tempat belaja dulu la..

Me: dulu saya belaja kt uniten gak..

Woman: lagi senang..dua referee tu suh jek lecturer sini..

Me: oh...ok la tu je saya nk tanye..Terima kasih

Woman:
ok sama2

Friday, October 17, 2008

I wish I dont have to think about this

I am a Jobless~ A Jobless~ A Jobless~ A Jobless~~

hey, its sound better in english..rather than 'penggangur' in malay~ penggangur nampak cam super loser..ahaha..hurm, ape nk wat ni?? I am super tired to go for interview-by-interview..now i have to start it again..but no big deal~

I just want to shout out loud~




I wish i dont have to think about this~




..but I have to~




Do I have much choices??


the Truth is being unrevealed Part III

wednesday, 8 Oct 2008

CS: i got two coming interview..and i got the offer for the monday interview

Fiza: wah~ congrats..see i told u..so how?

CS: hurm...*sign*

Fiza: why? feel sorry to leave?

CS: ya..

Fiza: i help u..come play this game..


.: write in a small piece of paper :.


.: then fold the paper and hold it each in a both hand :.


.: choose one..follow ur instinct :.


.: tadaaa~ there u Go~ :.

CS: ahahahaha..GO?? come u plak..

Fiza: huh~ [instinct suh amik kiri..tapi org kate kanan lebih afdal, so kanan la]

CS: Stay~

Fiza: huh?? ahahhha..ah karut~ xcaye ar..




Lunch Time~

Mr M: wait here..i take my car..

Fiza: ok..

CS: why dont we just follow him?

Fiza: i donno..he asks us to wait, just wait la..but why dont we just eat nearby?

CS: ahaha..donno..

Fiza: what do u think Mr M will tell us?

CS: sure nothing worst..we can stay..

Fiza: huh~ so positive...i think, "Mr E dont want you, you both are fired~"



CS: it wont happens~ Mr E not that kejam..

Fiza: just think negatively, so if bad thing happens, you will not be that surprise..


Arrive at mcD

Mr M: hey guys~ donno how to said..donno this is a good news or bad..but Mr E dont know what to do with you guys..he's not from a software development background, so...bla bla bla~



Fiza: ahahahaha

Mr M: Fiza~ why are u laughing??

Fiza: as i expected it~



so thats it~ that the full story of how we getting fired...giler details kan~ ni blom korg dengar citer live camera action~ siap ngn sound effect lightning skali aku bagi..baik punyer~ ahahhaha...actually bukan kena fired..aku jek yg over assume kena fired..kitorg berhenti sbb xde gune kami disitu..so, tuk menjawab persoalan syun, CS dia keja kt tempat yg dia interview on monday tu..tgk2 dia yg dapat keja dulu..aku jugak yg terdampar bagaikan tapak sulaiman..huhu


.: a happy abandon starfish :.

my parent also already know about this..i guess i cant bear lying to them..so things burst out~ ianya perlukan keberanian yg tahap mati korek lobang kubur sendirik la ni...

I said~




Wanie said~




Apip said~




Abah said~




Mama said~

Thursday, October 16, 2008

the Truth is being unrevealed Part II

This is not exactly a part II of this topic, but more on follow-up..sebab ade among of my frens yang tak puas hati dorang tahu cerita dari blog..sorryla sangat, aku bukan tak nak cerita tapi masing-masing busy kan dan setiap org ade masalah sendiri..aku tak tau sape yang sudi dengar, sape yang naik menyampah dengar cerita aku..sbb tu aku lebih suke cerita kt blog, so sape2 yang xsuka cerita aku, can just leave..aku xpakse pun tuk bace..dan tuk sape yang concern dan tak puas hati, aku akan citer sat agi..ahahaha..ade jugak yang nak tau full story..ngee~

So amik ni kesah yang lebih terperinci~~~~





Oh no~ this is a perfect gift for raya..just dont want to spoiled my raya mood, so I enjoyed each moment..and I dont know why, but aku sengeh mase dapat mesej tu..sengeh?? hurm..sehingga wani kate aku sengeh gatal..but trust me, its not a happy sengeh but more to 'aku dah agak dah' type of sengeh..got me??

I just tend to forget the message and decide not to reply..

But the next day,

Malam raya pertama di Gelang Patah, on the way ke rumah Cik Ani..

tretttt~~ trettttt~~



Fiza: yo wazup?

CS: ~~~~~~~~ [not clear]

Fiza: huh~ what???

CS: Selamat Hari Raya!

Fiza:
ohhh,ahahha..tenkiu2


CS: got my message?

Fiza: what message? ahaha, got la..

CS: dont worry ya..i'm sure its not that worst..

Fiza: whateverla..when did Mr M tell u? how did he said it?

CS: just after he meeting with Mr E..maybe Mr E told him something..but this coming monday, we will had a meeting with Mr E..

Fiza: I cuti la~

CS: oh ya..so its just me..u'll back on tuesday rite..

Fiza: yup~ its ok la..i'm ready for any consequences..

CS: huh..okla thats all..

Fiza:
ok..enjoy your holiday~


Tuesday, 7 Oct 2008

Fiza: how's meeting yesterday??

CS: first, we got one new project called e-commerce..we must prepare the proposal..and the other delay project must be finished asap..ok??

Fiza: what the tuttt~~?? project ape delay?? Livesite?? SmartWhiz??

CS: Your Livesite la..mine is CRM..SmartWhiz we ady done our part..

Fiza: I done with my Livesite..only the stupid theme installer..oh die la~~

CS: no need to finished it all..read this..

Fiza: oh i see~ ok..

CS: hey, yesterday i went for one interview ady



Fiza: huh?? I'm the one yang nak pergi, but you yang gi interview dulu??

CS: just try..but no hope..i got feeling i tak dapat punye...

Fiza: mane you tau? nowadays xde graduate, dorg desperate..

CS: i noe la..the interview is so teruk..

Fiza: sape teruk??

CS: me la..

Fiza: elehh~ cakap jek..sure dapat la..



CS: hey~ are you leaving??

Fiza: what makes you saying that?

CS: i saw you open the jobstreet

Fiza: feel nervous..

CS: why?

Fiza: dont want it to be the other way round..

CS: huh?

Fiza: yela..I'm the one yang kate nak pergi but see now, you look more worried than I am..

CS: no la..i'm very sure 100%..tomorrow you will know that we are not going to be fired..

Fiza: huh~

----------------------------------------------

NewGuy: sape name ye tadi??

Fiza: erk~ fiza.. [biler lak aku introduce name aku kt dia???]

NewGuy: dah lame ke kerja kt sini??

Fiza: baru 2bulan lebih..korg baru kerja ke??

NewGuy: kitorg dari kelantan..

[aduh apsal sengal ni?? tanye lain jawab lain..]
Fiza: name sape?

NewGuy: la kan dah bagitau td..

Fiza: bile mase lak..

NewGuy: dah tu td xpandang belakang pun..camne nk kenalkan name..



NewGuy: kerja sebagai ape?? angkat phone ke??

[whatt???? picking up phone?? customer service la tu..cheh~ pandang rendah pakcik ni kt aku ek]
Fiza: eh tak la..software developer~

NewGuy: la ingatkan kerja same cam dorg tu sumer..buat kerja ape?? dari tadi tgk xbuat ape pun..

[aduh..apsal kepohchiii ni huh??]
Fiza: dah kerja nye kena ngadap pc..xkan nk sapu sampah plak kot..

NewGuy: ahaha..xdela..software developer tu kerjanye buat pe?

Fiza: buat website..system..

NewGuy: system ape buat?? boleh guna ke??

[pakcik ni siap bangun pergi tempat aku]
Fiza: ni huh..contoh nye..[sambil tunjuk website yg aku wat kt pc]

NewGuy: ape menda ni??

Fiza: ni adalah bla bla bla and bla bla bla~~

NewGuy: tak taula ape menda tu..kalu pergi sini ape jadik??

Fiza: gi sini la..cam biase..susahla nk terangkan..korg plak kerja as ape??

NewGuy: kerja kitorg banyak..macam2 kerja kitorg buat..