Tuesday, April 29, 2008

Freedom...

28hb April 2008: Dateline for thesis...yeah, tengahari tu gi serdang gi amik thesis yg dh siap dibinding...aku buat 2copies jek..mak kate aku kedekut..sehari suntuk semalam aku memikirkn yg aku ni kedekut...sumer skali harge ngn hard binding = RM65.60...murah and printing colour dia sangat cantik..memuaskn..thesis aku sumer skali 105 mukasurat...aku dh buat sedaya baek dh tu, just hoping not get less than B...xnk cgpa aku jatuh..pleasee Ya Allah~~!! harini, lepas jek amik thesis kt kedai tu, aku pi kedai sebelahnye tu, konon aku nk beli sampul hadiah tuk balut hadiah pn Jun and hadiah bday naja...so, tetibe mase aku nk bayar tu, ade sorg pakcik ni...dia mmg jenis peramah kot..dia tegur aku dulu...this is some of the dialog, maybe ade ubah skit kot tuk menjadik penyedap cerita..ngeh2

Uncle : wah, dah beli sampul ni..dh abis belaja ke?
Aku : Haah..nk sampul hadiah [jujur nye aku ni]
Uncle : dah abis belaja la ni...lepas ni nk buat ape?
Aku : carik keja la pakcik..nk carik duet [ayat xmenahan..ahahah]
Uncle : amik bidang ape?
Aku : IT
Uncle : oh, bagus...reti buat website?
[time ni aku dh kerut dahi sambil pandang muke pakcik tu, ye la tetibe je pakcik ni tanye]
Aku : erm, reti la
Uncle : pakcik tgh carik org nk buat website sbb bla bla [aku xbape ingat ape dia bebel]
[aku menggangguk...time ni sumer org dlm kedai pandang kt kami...cam ala2 dlm drama filem lak rase..ahaha]
Aku : pakcik ni lecturer ke?
Uncle : dulu lecturer kt UPM, tp dh benti..skunk bukak bisnes sendirik...tu yg tgh carik org tuk bla bla [sekali lagi aku xingat ape dia bebel]...so camne..ade berminat?
[menarik...dhla mmg aku ngah carik keja]
Aku : erm, boleh gak...pakcik ade card?
Uncle : kejap ye pakcik amik kt dlm keta...
[dia pun gi kt keta, pastu bg aku card dia]
Aku : Dr Idris [cam familiar je name ni...ntah2 abah kenal]

Pastu dia pun amik number fon aku...upenye dia ingat aku dak UPM...sbb mase dia nk save number aku tu, dia save as IT-UPM [aku terdengar dia ckp]..aku pun cepat2 betulkn, xnk ar dia salah anggap nnt kang...ye ar, sbb aku cm ade tangkap ayat dia mase dia bebel2 tu, dia cam nk recruit org2 kite...maksudnye, student2 UPM ar...tp dia xde tanye aku study mane, dia sendirik yg assume aku dak UPM...so, aku xtau same ade dia masih offer ke tak tawaran tu kt aku sbb aku bukan UPM student ma...ngeh2...dia siap tanye biler aku balik kampung...pastu dia ckp kalu aku dh balik dr kampung n kalu aku free, call la...[ala dia pun dh amik num aku]...dia suh aku bawak la cd ke ape ke contoh website..ahahah...pastu aku pun terpakse mengundur pergi sbb nk antar report...just cam xcaya jek leh jumpe pakcik tu...seperti dah tertulis dlm takdir..segalanya secare kebetulan...tp pakcik tu mmg muke baik ar..muke ala2 prof jamilin...huhu...neway, ape2 pun segalanye bermula ngn senyuman...ngeh2

Then, mase on the way balik ke uniten tu...mase kt round aboard kt pintu masuk uniten tu...



Sekali lagi aku sertakan gambar untuk lebih memudahkn aku bercerita...yg biru tu keta aku [keta aku warnenye hitam,harap maklum]...yg merah tu adalah motor dan juga seorg pesalah undang2 jalan raye..secara logik mmg aku xsalah..sbb aku dh bagi signal tuk ke kiri and aku di lorong aku betul...dan dia obviously salah sbb dia xbagi signal langsung and berada dia lorong yg salah...pastu tetibe mase aku nk masuk kiri, dia terus jek kekanan...and ape lagik...kebabboommm~~ xde la kebabomm pun tp hampir langgar ar...seb baik ade athy yg menjeritttt [xdela jerit pun..ngee]..pastu apek tu cam muke benggang benti tepi..aku ni sebagai pemandu yg berhemah pun benti la jugak...sepatutnye aku yg marah dia..tp ni terbalik, dia lak yg cam marah..muke psycho giler...xcaye tanye athy...cam la dia bawak keta ferrari..siap check ade rosak ape2 tak..padahal motor jek...tp aku dh lali dh ngn perangai pemandu jalan raye yg camtu..[aku ni kan dh biase kena langgar ngn org, tp org yg marah aku]...tu dinamekn phychology, biler ko dh buat salah, ko buat la cam ko marah giler...biar org yg xsalah tu takut...so, bile takut, yg xsalah ni xjadik marah...pastu ko yg salah ni pun, terlepas ar...so, lepasni kena paham2 ar ngn org yg jenis cam ni...kalu dia marah2 camtu, maknenye dia nk melepaskn diri...[yg pasti tu bukan perangai aku]...hate that kind of people~~!!

Aku baru sedar yg aku xamik gambar thesis aku yg dh siap hard cover tu..uwaaa..kenangan tu...sedih2..neway happy biler sumer nye dh settle..

"The Journey of My Degree life seems to be end soon..perhaps dah end pun ni..ngeee"

Sunday, April 27, 2008

Good or Bad News??



Somehow a bit confuse with my feeling...whether i'm happy or not...honestly, when penny call me to tell that I got an offer from CQU, i am happy...what a surprise? i'm actually expecting an offer from QUT, because while we apply for CQU, we are a bit rush and seem like not properly done..whatever it is, I am excited...hehe...eventhough it is an offer with a condition, but who cares...I just got the offer!! <-- this is much more important...whether i'm going or not, it is an another story...but abah seem like not happy to see me study abroad...when i told him the sad story about Aussie...he said this to me, "abah adalah org yg paling happy sekali biler ieja citer pasal citer sedih tu"...erk, what does it mean?...Lu Pikir La Sendirik~~!!...ngeeee~~

"Apabila kita kejar dunia,
dunia akan lari;
tetapi
apabila kita kejar akhirat,
dunia akan mengejar kita"



Some of us...kenangan terindah...(",)


In a memory of April

Lamo dah aku xtulis kt blog ni...aku stop segala aktiviti internet, dan concentrate to complete my final year project..erk, cume yahoo messenger jek yg on 24 jam tp kalu kengkadang aku tension, aku xonline...huhu...


Ni adalah jadual aku sepanjang bulan april ni, xde la cam hell pun tp hell la jugak...start dari 7hb, aku xkenal malam dan siang...kadang2 tu xtido...dlm tiga hari, aku tidur 4 jam jek...salah sape?? salah diri sendirik ar...buat keja last minit...padan muko~~~ interview aritu kt exxon adalah yg paling horror and maybe it will be my worst interview ever... ade la dlm tiga hari aku terngiang2 soklan2 dia...mencikkkkkk~~~ while, mak abah apip bercuti ke kelantan...wanie la yg teman aku kt umah...tp aku bukan tido sgt pun...almaklumla, malam dan siang xde beza bagi aku....pic kt bawah ni, aku n wanie makan kt kfc yg kt kajang tu...huhu...


.: our foodsss :.

.: wanie comel :.

.: aku la ni.. :.

16hb April was my presentation day of my final year project...perasaan?? sendiri mahu rase, baru la paham camne aku rase...dgn mate yg ala2 kuyu xbermaya...slot time aku kul2.30...ntah xtau kenapa, biler aku nk present tu, laptop aku x compatible dgn projector tu...aku dh mule rase semacam...rase cam sesuatu ar...seperti tanda2 yg aku akan fail [thats what i think during that moment]...pastu, aku postpone...beri penghormatan tuk athy present dulu...aku rase cam nk baling je laptop tu...pastu larikkkkk sejauh yg mungkin dan xnak patah balik..begitula perasaan aku...biler tibe time aku present tu, sekali lagi dia buat hal, so seb baik dengan ke"terrer"ran abang technician tu, maka bley dah...fuh~~ nafas lega...dari tangan aku sejuk giler takut td, sampai dh xde mood nk present...ngahahha...


.: layout project aku :.

Dok tgh present, skali aku terpandang belakang...kayak nya seperti ade kelibat seseorang...sape? sape? sapeee???? nehiiiii~~~ antara lecturer yg digeruni..dia masuk tgk presentation aku...fuh, sekali lagi perasaan yg cam nk buat2 sawan je kt depan tu tp seb baik aku ni waras...kerana kemalasan aku tuk citer ape yg panel tanye, aku skip terus semasa kami semua dihalau keluar tuk panel2 decide sama ada aku pass or fail...aku rileks je ar kt depan pintu tu...skali the the the~~ the "Y" come and menjatuhkn semangat haku...semangat yg seakan hilangggg...tercampak jauh sampai ke penghujung dunia...plak tu the "Y" masuk dlm mase panel2 tu buat keputusan...aku time tu mmg rase cam hell and honestly aku redha, aku dapat terime kalu cik Jun menyatakan yg aku GAGAL...so, nk dijadikn cerita...aku LULUS presentation...so, aku pun happy ar..i means, i make a hapy face in front of them...tp tup tup... dorg bagik aku baik punye warning...like hell~~~ ntah ape2 la..ape patut aku react kalu aku diberitahu aku lulus??? adakah aku buat muka cam xde perasaan, buat muke bodoh??...come on la, xkan aku nk senyum pun xleh kot...stupidddd~~~ xcukup ngn itu, mase aku, athy n mas makan kt cafe, the "Y" sempat lagik nk jatuhkn semangat yg sememangnye dh mati...aku xnk ar ckp ayat tu kt sini, kang dia taip ayat tu kt google, xpasal kuar blog aku ni...wakakaka
Aritu mak masak mee bandung...aku?? aku hanya tolong kacau...ahahaha...sedapppp....ala yg segera punye perencah tu...skunk ni mak dh advance, sumer segera...huhu...anyway tgk la mee bandung ni...sedap x? ngeh2



18hb April, Friday : Pakcik jamuli n famili datang umah kami...saje dh lame xjumpe agaknye walaupun duduk dekatt sangat...teringat kenangan2 mase kt malawi dulu...kumpul ramai2, buat barbeque, everybody was enjoying..happy sangat...selalu buat family gathering...sumer org ade mase terluang...TAPI, bila sumer dh balik malaysia...walaupun duduk kt satu daerah yg same...masing2 busy dgn kerja...mase pun xde yg free...nk jumpe buat gathering?? erm, maybe setahun sekali pun amat la payah..perhaps time raye je kot...huhu..anyway, moment tu xkn dilupakan...


.: wah comelll~~ :.

Budak dahi luas ni...anak pakcik jamuli..baru 3bulan umur...comel giler..putih bangatttt~~ gerammnye!! nk gigit pp dia...susah giler dia nk nangisss...suka pandang sekeliling umah...huhu..name IMTIAS <-- about="" agaknye="" ahahhaa...kawin="" aku="" anak="" ar..still="" at="" batang="" begitu="" begitula="" besauu...the="" betul="" blom..bukan="" blomm="" budak="" calon="" company="" dia="" dpt="" ejaan="" erm="" ever...="" exxon="" hidung...huhu...="" interview="" is="" iyas="" je="" jek="" kan..ahahaha...btw="" kawin="" ke="" kecik="" klang="" kt="" my="" nampk="" next="" nk="" ok="" panggil="" port="" pun="" sangat2..bile="" sebutanye...huhu...aku="" sendirik="" span="" story="" suka="" sukati="" the="" tp="" tu...aku="" was="" westports...yg="" worst="" xsangke="" yg="">


Interview hari selase 22hb kul10 pagi...pagi2 lagi aku dh mangun...study pasal company westports ni sampai kul3 pagi...bertolak dr sini kul8..seb baik sampai tepat2 kul10...2 jam tu perjalanan...gilaaakkk ar~~~ ade la dlm 6 org interviewee...4 org dr uniten dan yg langi dua dr ukm n kutem kot...main pakai bantai jek...ngeh2...awal2 jek dorg bagi borang kena isik...bukan sekadar borang...ianya adalah test~~ nehi~~ apo ni? awal2 dh mati kn mood aku....test ape? microsoft office test, tanye pasal word, power point, excel...mampus kami nk tau...lagi susah dr jawab peksa akhir tahun..kerut2 dahi nk jawab...pastu ade english test, IQ test, english essay lagi..uwaaa..terseksa wooo....n last2 interview...dada aku berdugdagdugdag~~~ takutttt...yg interview dia ade 4org, 3org cine n sorg india...dorg banyak tanye pasal project final year aku...ape language aku gune, camne aku buat, ape planning aku...banyak giler ar pasal projek...pastu tanye dlm IT, bidang ape aku suke...huhu..my choice : graphic n design <-- 27hb="" 5="" 9="" a="" abah="" adakah="" ade="" akan="" akku="" aku...sbb="" aku..ape="" aku="" ala2="" and="" answer:="" antar="" april="" ar="" bagi="" baik="" bangat="" bangkai="" bantai="" bantaiiii...wakakakaka...dan="" been="" begitu...tp="" belakang="" berakhir="" betul2="" biar="" bilik="" binding="" bitau="" bla="" buat="" cam="" ckp="" coding...correct="" coding="" company="" complete="" computer="" cos="" crazyyyy="" cume="" dan="" dengan="" dh="" dia="" diguna="" dlm="" do="" doesnt="" dorg="" dunia...sepah2="" erk="" fooling="" for="" from="" front="" gilak...siot="" given="" happy="" harapan="" harini="" have="" horror="" hotak="" i="" if="" in="" infront="" ingat="" interview="" ipin="" is="" it="" jauh...alasan="" jauh="" java...aku="" java="" jawab...pastu="" jawab="" je="" jek="" kasut="" keadaan="" keja="" kenapa="" kertas...4helai="" kertas="" kt="" la...dorg="" la="" lagik..dlm="" langkah="" last="" lepas="" loveeee="" malang="" mase="" matter="" me="" menda="" mengorak="" mention="" menunggu="" mmg="" muke="" my="" myself="" mysql...yg="" n="" nasib="" nehiii="" ngn="" ni="" no="" nye="" of="" ok="" or="" org="" otherwise="" pakai...ahaha...tp="" pakai="" pala="" pandang="" pasal="" pastu="" patut="" pelik="" penuh="" penyeksaan="" perasaan="" php="" pk="" programming....uwaaaa...this="" programming...dorg="" programming="" project="" pun="" punye="" purpose="" quite="" rase="" reason="" report="" salahhh="" sambil="" sangatt...tp="" satu="" sbb="" seb="" selesai="" sengaja="" setelah="" sgt="" shud="" sit="" situ="" slang...huhu="" so="" span="" stay...why="" suh="" suke="" tanye="" td...perasaan:="" td="" tempat="" teruk="" terukk...reput="" that="" the="" then="" this="" time="" to="" toooo="" tu...balik2="" tu...pastu="" tu...tunggu="" tu...wakakaka...teruk="" tu="" tunggu="" u="" uwaaaaa...mmg="" wah="" wahh="" wakakaka...nehiii="" why="" will="" with="" wrong="" x="" xharap="" xkasikk="" xleh="" xnak="" xnk="" xreti="" xsalah="" xtau="" xterus="" yesssss="" yg="">


Aku xtau biler gambar ni diambil, maybe mase aku tengah mandi...huhu..but i found it in my phone...kenangan terindah ler..tetibe aku rase sedih bangatt...dan nk nangis dan nangisssss~~ uhuk uhukk....


.: makan kt kedai mamak...thanks niza :.

Saturday, April 12, 2008

<< Voice Heart >>

12 April 2008: For the whole week, aku stay up sampai kul5...skunk ni pun dh kul4.30...harini, aku pening n rase nk menangis mase buat form validation tu...mmg shit~~, sakit jiwa...data sumer dh tiptop dah check, skali last2 biler kilik submit...masuk database tp xpergi ke page index, dh naik juling tgk coding tu, mmg rase ade error kt coding atas2 tp xleh nk ubah sbb nanti akan ade error kt tempat lain lak...biler tension, aku makan...makan makan makan~~~...nk nangis, tp kalu nangis pun bukan selesai masalah...dok selesai kan masalah tu, last2 aku dpt solution yg baek punye...aku buat baru...ahahah, buang jauh2 yg merepek xjadik tu...ahahaha [xde la buang jauh pun, ade jek folder nye kt sebelah tu]...

ops, before that luper nk citer yg abah, mak n apip gone for holiday [holiday ke? ngeee...consider bercuti la tu]...abah ade keja kt kelantan, so they all went there...aku xmahu amik risiko tuk pergi...projek xsiap lagik ni, xde mase nk enjoy2, nk kentut pun xsempat...wakakaka <-- ni gelak ikhlas ke ni??...ngeee....pastu wanie balik awal, yeah, ade teman kt umah~~ happy happy happy~~actually abah suruh ajak athy, tp aku xpergi uniten...lagipun xnk la susah kn dia, nnt niza marah, aku culik athy dia...so, aku lepak umah jek dan menatap projek kesayangan...wanie kuar ngn hubby dia tgk wayang...kalu ikutkan hati, nk jek kuar rongeng tp makanan kt umah banyak...<-- xde kena mengena langsung...wakakkkaka... semalam, time tgh on9...terpandang la kt status si Aman ni -"jiwa kacoo"-...xtau nape aku busy body pi tegur n tanye....seb baek la ade respon kalu x mau nye sampai kiamat aku xtegur dah dia...ngahaha...alkisah nye begini, dia ade masalah...biase la, masalah cinta dia...citernye begini, awek dia masuk hospital kerna overdose ubat tido sbb terlalu tension...aman biase la, citer cam xnak jek, kalu aku xtanye, dia xjawab...dia kate, awek dia kena kawen ngn laki pilihan keluarga....disebabkn si aman ni masih belaja, so xleh la nk masuk meminang awek dia tu...pastu ayat cam dh malas nk belaja, nk terus keja, pastu masuk meminang awek dia tu....giler kepe mamat sekor ni, umo mude lagi ar...nk jek aku ketuk pala dia kasik dia sedar...tp xtaula, maybe bg dia cinta adalah segalanya...pastu tanye aku mane bley beli ubat tido...aku ingat dia nk investigate kepe, rupenye dia kate dia nk makan sbb dia susah nk tido...dia tanye haku, makan lagi banyak, lagi lame kan tido?...huishh~~ giler kepe?? kalu ko makan sumer pil tu mmg terus selamanye tido...biler aku bg nasihat kt dia, dia akan cakp yg aku xpaham..payah tul, dah la citer cam melepas kentut kt dlm bas, mmg la aku xakan paham the whole story but i tried to give semangat tuk dia supaya dia xbuat perkara bodoh seperti mane awek dia buat tu....last word from me to him -"ko buatla ape yg ko pk betul~!!"- arini plak, sepot merajuk ngn aku...aku xtau pasal pe [ade salah ke?erm...]..maybe sbb aku balas mesej dia lambat kot...tp lambat2 pun, aku balas gak pe...dah la aku mmg xreti nk memujuk...ngahahha...lagi2 budak kecik ni...tp biarkn je la...esok lusa ok la tu...tp ntah2 dia ade prob??? selalu dia habaq kt aku, plak arini dia xtau n bitau sape...skali...jeng jeng jeng..skali dia dok ngadu kt adis...aiyookkk~~~ mane la tau sbb adis ni dah la manja n gedik super...erm, xnk la citer lebih lanjut...ni sumer rahsia org...shhh~~~ <-- aku dh angkat sumpah dah pun... fuh, dah pun kul5...perasaan aku butterfly~~~...wakakakakkak...[sukahati nampaknye]..sbb si DIA tgh online...kali ni dia online lamer bangat...tgk dia online kt ym pun dh membuatkn aku happy...ngeeee~~ wakakakkaka...adakah aku giler bayang?? tepuk sebelah tangan plak tu...aduhhh~~ tp ntahla, walaupun aku tau dia dh ade awek...awek seksi n cantik lak tu [aku assume je cantik]...tp maybe awek dia x pandai...ngahahha...nk jugak aku menang...yela, mane ade org perfect weh, kalu dh cantik n seksi tu, mane leh pandai...x adil la kan~~ camne tu ek? aku tau dia dh ade awek, tp aku....erm....walaupun aku hanya mampu lihat dia on9 kt ym tanpa mempunyai keberanian tuk tegur...walaupun aku hanya mampu menyimpan num fon dia tanpe pernah sekali pun bertanye kabar kt dia...walaupun aku hanya mampu lihat gambar2 dia [ade tu gambar dia...physcho x aku??huhu]...sesungguhnye aku hanya mampu berangan memiliki dia walaupun aku sedar itu hanya angan2 belaka..TAPI, peduli ape aku...janji aku happy, xmenyusahkn dia...wakkaakaka....fuh, tp serius weh, aku xtau sejak biler aku jatuh hati kt nko...walaupun ciri lelaki idaman aku, xde pada nko...tp aku percaya, mesti ade sbb kenapa tuhan temukan kiter...ngahhahaha...anak ko menantu aku kot?? ke cucu ko nnt biras aku punye anak sedara? erk, pening2..wakakka...ape2 pun aku nk habaq ni...-"hoi, cepatla out ym, selagi ko xout, aku berat hati nk out...cepatla sengalll~~~"-....krroookkkkk~~~ zzzZZZZZ [ngantuk bangat ni]...esok nk sambung buat projek lagi ni...ape2 pun, aku terpakse la out sbb aku rase ko mesti tgh main CS kan..ko kan hantu CS...ok la gua nk cau~~

stefen chau makan cin cau kt chau kit road~~~

kindly me,
fieza


.: kt mid mase career fair :.


.: ini la coding yg kasik aku pening :.


.: pening2 pasal pojek, aku pun makan..ngee :.


.: cute x? satu namenye gisele, satu lagi namenye vavila :.

Thursday, April 10, 2008

10 April 2008

the very tiring nite where once again i change my project layout...just as i thought, i never satisfied...uwaaaaa [penat wooo...buang masoo]..that's it, i think this is the final design, after this dah xmo tukau2 lagi ar, rase cam dh satisfied jek...ngeee...a week more to go b4 the presentation, xtau ape perasaan, takut ke? excited ke? perhaps no feeling?? just want to end up this journey. i mean for this project not my life...ngeh2...tp kenapa aku terlalu relaks ek, lagi seminggu jek...sebenarnye projek aku xjalan mane pun, tukar layout je keja aku...uwaaaa [tetibe satu perasaan kalut dan gabrah menjelma]...dug dag dug dag~~~!! tp aku betul2 xlarat dah, skunk kul4 pagi...kelihatan mak dan apip tergolek tiduk depan haku ni...abah gi kuantan arini, balik esok...rasenye sambung esok la projek ni but b4 tu, nk tulis kt buku..."what to do for tomorrow?", supaya aku tak kalut esok..hehe...



selamat malam~~~!!





Wednesday, April 9, 2008

Samsons - Hey Gadis!!




Hey gadis tinggalkan kekasihmu
Karena aku jauh lebih baik darinya
Hey gadis lupakan kekasihmu
Karena aku lebih layak untuk memelukmu

Hey gadis tunjuklah diriku
Oh karena aku pujangga terhebat untukmu
Hey gadis pilihlah diriku
Oh karena aku memang sempurna untuk dirimu

Andaikan saja kau tahu
Aku mencintaimu menyayangimu lebih dari siapapun
Meskipun engkau miliknya
Aku akan bertahan tak akan menyerah
Tuk dapatkan hatimu

Hey gadis tinggalkan kekasihmu
Karena aku jauh lebih baik darinya
Hey gadis lupakan kekasihmu
Karena aku lebih layak untuk memelukmu

Andaikan saja kau tahu
Aku mencintaimu menyayangimu lebih dari siapapun
Meskipun engkau miliknya
Aku akan bertahan tak akan menyerah
Tuk dapatkan hatimu

Hey gadis
Hey gadis

Aku tak pernah peduli kau telah dimiliki
Aku tak pernah mengerti kau memilih dia
Lepaskan saja dia dan sambutlah aku
Kan kuberikan semua yang kau inginkan

Aku tak pernah peduli dan menyayangimu
Aku tak pernah mengerti apa yang kau cari
Dan minta saja padaku dan peluklah aku
Kan kuberikan semua yang kau inginkan

Ku takkan pernah menyerah tetap mencintaimu
Aku tetap bertahan untuk dapatkan hatimu
Ku takkan pernah menyerah tetap mencintaimu
Aku tetap bertahan untuk dapatkan hatimu

Cute Pic


.: Nice masker lor :.


.: Cute fat baby :.

1st April 2008



1st April 2008: mase ni aku, athy n mas dlm perjalanan pulang dr shah alam...mas nk betulkn laptop dia kt toshiba...mase nk balik tu, keadaan mendung sangat, gelappp seperti gambar kt atas tu...rase cam dlm citer "the day after tomorrow" lak...feel like the end of the day, subhannalah~~!!

GHOST @ 8tv

citer ni best woooo, walaupun aku xikut kt tv, aku tgk kt website 8tv jek...kaboom la yg menyebabkn aku tgk citer ni...seb baik cumer 10 episod jek...ngeh2...

Kahwin Muda


.:: Agha dan Sera ::.

Cerita drama "Kahwin Muda" kt RTM1 every weekdays kul 7.30pm...ngeee...citer ni telah membuatkn aku, mak dan apip melekat kt depan tv...ngahaha...

Sunday, April 6, 2008

a lot of mumbling...don't read...!!

6 April 2008 (4:30 a.m) - Malam tu pening memikirkan pojek, disebabkan aku nk jugak layout dia buat sekali dr buat banyak2...buat layout tuk setiap page membuatkan aku pening...so, selepas study coding bagai nak rak...dok tenung jek coding tu, at last i solve it~~!! happy ler, after tension sangat asyik pandang projek jek...aku search about peribadi melalui tarikh lahir...menarik2 semua nye, aku copy dan post kt blog tuk buat tatapan kemudian hari...sebenarnye biler kiter bace menda2 cam tu, kite sebenarnye mengenali dgn lebih mendalam siapa diri kite yg sebenarnye...kadang2 kite xsedar camne kiter punye sikap, personaliti dan mcm2 lagik...sebenarnye aku sangat takut tuk interview exxonmobil selase ni, kalu dia tanye about myself, aku xtau nk jawab pe...that's why la kuarnye idea nk tgk pasal peribadi melalui tarik lahir ni...walaupun xde kena mengena ngn interview tu, tp tu la sebenarnye aku, suke bace something cam horoscope ni...ngeee...lately ni tidor lewat jek sbb buat pojek, aku jarang online YM, kadang2 aku invi, biler aku rase sumer org dh tido, baru la aku available...ahaha...xtaula ape motif aku tuk available tu...tp aku just nk concentrate on my final projek ni, tiap2 hari pandang layout projek tu, aku sure xpuas hati dan bley dikatakan tiap kali bukak projek tu, aku akan tukar layout...rasenye layout projek aku ni dh version ke 5...ahahaha...aku xpenah puas hati dengan ape yg aku buat, xde pendirian sebenarnye...maybe cepat jemu?? erm...semalam pergi career fair...nape aku ade perasaan takut yek?? takut untuk bekerja...maybe aku blom bersedia, ye betul~~!! i'm not ready yet~~!! tapi antar je resume, mane la tau kan, dpt tempat keja yg best..xtaula mane nasib akan mencampak aku...bersedialah tuk menerima panggilan tuk ke interview...ahahaha...dh la selalu bangun lewat, kang dorg call pagi2, ade sore cam bapok kena cekik tulang ayam...wakakaka...tp xpela, no hope for that...ngeee...ape lagi ye nk cerita?? erm, about mimpi nak x...aritu aku mimpi ade sekor ular ni,kecik jek cam ular daun...cepat jek ular tu gigit kaki aku, sakit gigitan tu aku dpt rasekan, cam real woo sakit nye...pastu tetibe ular tu hilang, biler aku masuk bilik, ade plak kulit ular yg baru salin kulit tu...kalu tgk dr kulit salin tu, ular tu besauuu wooo, maybe ular sawa...dada time tu dah dup dap dup dap...takutnye tu hanye tuhan yg tau walaupun hanya dlm mimpi...punye takut tu, aku terus lari mintak tolong kt sape ntah xtau, pastu lari punye lari, aku terjaga...agagaga...suspen jek story...mimpi malam semalam lak, aku mimpi si DIA, aku seperti kt kedai kek cam kedai secret recipe, cam kaoru's cake houz pun ade gak...yang pasti aku nampk banyak kek la, aku tgh pilih kek nk beli bawak balik tuk mak...sekali tgh dok usha kek tu, aku nampak si DIA, xnmpk depan, cume belakang jek, camne aku tau tu adalah si DIA?? sbb si DIA pakai baju yg belakang baju tu ade tulis name si DIA, dada time tu berdegup pantas skali...ye la dpt jumpe si DIA walaupun hanya dlm mimpi...pastu, aku terus lupa nk beli kek, aku ikut dia dr belakang, nak skodeng la konon...maka seperti mimpi2 aku yg len, kalu aku jalan lame sangat dlm mimpi tu, akhirnye i will end up the dream straight away...ahahaha...dari tadi aku dok ulang2 lagu yg same iaitu "kuBahgia by Melly Goeslow"...rase cam happy jek hidupp dengan lagu ni...hehe...aku rase aku dh nk tido ar, walaupun xsangap lagik..jam sudah pun menunjukan pukul 4:50 a.m...i think it's time for me to sleep lor and nk kasik Melly berehat setelah menghiburkan aku sepanjang dr kul1 sampai la ni....ngahahah...btw, motif aku tulis panjang2 ni supaya xde org yg nk bace sbb panjang sangat...huhu..harap2 ianya berhasil...so, anyone yg berjaya bace sampai ke tahap ini, do leave a comment, so aku tau sape la diantara org yg rajin nk bace lalutan aku ni supaya lepas ni aku akan taip post yg lebih panjang lebar...ahahahha...

wokeyyy....
adiossssss....amigossss...flamingoss...
aku xmakan kacang gajossss~~~~

kindly me,
fieza


nice one huh? peaceful~~


only one word..wow~~!!

RAHSIA TARIKH LAHIR MENGIKUT HARIBULAN

1. Tarikh Lahir pada 1, 9 & 24
Pada umumnya pasangan ini bersifat pendiam & konservatif. Namun dengan orang-orang tertentu dia cepat mesra. Tapi pasangan yang lahir tarikh ini mudah terperasan. Kerana sifatnya itu menyebabkan ramai orang yang tidak menyukainya. Namun begitu dia tetap dikagumi kerana bersikap serius terutamanya yang berhubung dengan orang ramai. Dalam hal percintaan, dia sanggup berhabis semata-mata untuk memenuhi segala keinginan pasangannya. Tapi hati-hati kadangkala dia lebih mementingkan persahabatan daripada percintaan dan lebih rela memutuskan cintanya demi sebuah persahabatan yang telah terjalin lama.

2. Tarikh Lahir pada 2, 11 & 30
Orangnya sensitif dan mudah tersinggung. Sifatnya yang suka menyendiri membuatkan dia lebih suka tinggal di rumah. Ramai orang suka bergaul denganya kerana perwatakannya yang lembut & ramah. Dia paling benci jika cintanya ditolak atau dikhianati olih orang yang benar-benar dicintainya. Namun begitu dia selalu bersikap sabar dan tidak terburu- buru dalam bertindak. Sayangnya untuk urusan masa depan dia bersikap pesimis sering mengalah sebelum mencuba. Oleh itu mesti ada yang mendorongnya agar tidak terus terjebak dengan sikap pesimisnya.

3. Tarikh Lahir pada 3, 18 & 29
Sabar serta pandai menguasai diri adalah ciri yang khas bagi pasangan yang lahir pada tarikh ini. Tapi jangan cuba mempermain-mainkannya, dia akan mengamuk dengan hebat. Dia tergolong pasangan yang bijaksana dan bertanggungjawab. Sifat jujur & ramah adalah modal utamanya dalam bergaul. Tapi dalam soal cinta dia merupakan pasangan yang susah untuk dimengertikan.

4. Tarikh Lahir pada 4, & 13
Pasangan yang lahir pada tarikh ini adalah seorang yang pandai, suka bergaul dan mudah berubah pendapat. Dia seringkali tidak yakin dengan diri sendiri. Dalam soal cinta, dia tergolong pasangan yang mata keranjang dan suka bertukar-tukar partner. Sifat ini membuatkan orang tidak suka apa lagi untuk bersimpati dengannya. Dia sering bersifat dingin kepada orang lain kerana menganggap orang lain merupakan faktor penyebab timbulnya masalah. Tapi dia memiliki sifat kelakar, mudah ketawa dan kadangkala bersikap keanak-anakkan.

5. Tarikh Lahir pada 5 & 17
Yang lahir pada tarikh ini adalah seorang yang optimis, bercita-cita tinggi dan punya kecederungan untuk berprestasi. Namun begitu dia adalah seorang yang berwatak keras dan apa yang diinginkan selalunya dipenuhi. Memandangkan sesuatu selalunya dari segi yang menguntungkan.Tapi sayangnya dia suka menganggap remeh pada orang lain. Dalam soal cinta, berhati-hatilah kerana dia suka bertukar-tukar pasangan.

6.Tarikh Lahir pada 6, 14 & 27
Dia adalah seorang pasangan yang tidak mahu kalah dan pantang menyerah. Kejujuran dan keadilan merupakan sifat yang membuatkan dia disegani. Dalam soal cinta dia ingin memberi yang terbaik kepada orang yang dicintainya. Namun begitu harga dirinya terlalu tinggi sehingga dia tidak pernah mengerti mengapa seseorang itu menolak kebaikannya.

7. Tarikh Lahir pada 7, 28 & 31
Dia adalah seorang yang bersifat terbuka berterus terang & jujur. Namun dia mudah sekali terpengaruh dan ingin mencapai sesuatu itu dengan cara mudah. Cinta baginya sering diertikan sebagai pengisi masa lapang. Semasa bercinta dia sangat berhati-hati dan suka sekali merayu dan kalau pasangannya curang dia dengan mudah meninggalkannya.

8. Tarikh Lahir pada 8 & 23
Dia bersifat peramah dan mudah terasa. Kepada teman-teman dia bersifat lembut & bijaksana. Namun begitu dia tersisih dari teman-teman kerana rasa rendah diri yang terlalu menebal. Dia memerlukan suasana yang seimbang baik sewaktu berfikir mahupun dalam kehidupan seharian. Kelemahan yang paling menonjol ialah gugup dan selalu dihantui perasaan khuatir tetapi dia adalah seorang yang penjimat. Dalam urusan cinta, dia seorang yang tabah dan rela berkorban.

9. Tarikh Lahir pada 10, 16 & 21
Suka bekerja keras, memiliki nafsu yang tinggi dalam usaha mencapai cita-citanya. Dalam pergaulan sehari-hari dia merupakan orang yang mudah tersinggung. Namun begitu dia seorang yang jujur & tabah dalam menghadapi persoalan. Soal cinta dia sangat setia dan sebab itulah dia mudah disenangi. Tapi dia seorang yang terlalu cemburu. Kalau baik dia sangat baik dan kalau jahat dia merupakan orang yang paling jahat.

10. Tarikh Lahir pada 12 & 19
Orang yang lahir pada tarikh ini memiliki sifat suka dipuji. Dia berharap setiap orang akan menganggapnya sebagai juara. Pada dasarnya dia suka berdandan dan berpakaian rapi. Kerana itu dia sering membelanjakan wangnya untuk menunjukkan penampilannya. Dalam kehidupan sehari-hari dia adalah pasangan yang disegani kerana bakat kepimpinannya. Sifatnya yang bijaksana membuatkan dia disegani dalam pergaulan. Dalam urusan cinta, dia adalah pasangan yang sangat susah untuk dipercayai.

11. Tarikh Lahir pada 15, 20 & 26
Jangan mengharapkan sifat romantis dari pasangan yang lahir pada tarikh ini. Dia tergolong dalam orang yang kurang serius, bersikap bodoh dalam menghadapi sesuatu. Namun begitu dia selalu bersikap penuh pengertian bila menghadapi sesuatu masalah. Dia sangat benci pada perkara-perkara yang berbau keributan terutama yang menimbulkan huru-hara. Dalam hal percintaan dia menuntut untuk lebih diberi perhatian tapi dia jarang mengambil berat pada pasangannya. Namun begitu sikapnya disenangi oleh kawan-kawan.

12. Tarikh Lahir pada 22 & 25
Wataknya paling susah untuk dimengertikan. Kadangkala dia disukai kerana kebaikannya dan kadangkala dia dibenci kerana perbuatannya. Namun buat teman-teman dia merupakan orang penuh pengertian. Dalam pelbagai situasi dia lebih suka merendahkan diri jarang sekali mahu menonjolkan kelebihannya pada orang lain. Pasangan jenis ini terkenal sebagai perayu dan sebab itulah dia diberi jolokan seniman asmara.

Rahsia Tarikh Lahir Mengikut Bulan Kelahiran

JANUARI

bercita-cita tinggi dan orangnya serius
suka melihat kelemahan orang dan suka mengkritik
peka dengan setiap yang dibuat nampak keuntungan
suka smart, kemas dan teratur
sensitif, berfikiran mendalam
pandai mengambil hati orang lain
pendiam kecuali setelah dirangsang
agak pemalu, daya tumpuan yang sangat tinggi
mudah mendisiplinkan diri sendiri
badan sehat tetapi mudah diserang selesema
bersikap romantik tetapi tidak pandai mempamerkanya
cukup sayang kepada kanak-kanak
suka duduk di rumah
setia pada segalanya
rajin belajar dan kemahiran sosial
sikap cemburu yang sangat tinggi


FEBRUARI

berfikiran abstarak
sukakanbenda yang realiti dan abstrak
inteligent, bijak dan genius
berpersonaliti yang mudah berubah
mudah menawan orang lain
agak pendiam, pemalu dan rendah diri
jujur dan setia pada segalanya
keras hati untuk mencapai matlamat
tidak suka dikongkong
mudah memberontak jika dikongkong
suka kegiatan lasak
emosinya mudah terluka dan sangat sensitif
mudah mempamirkan marahnya
tidak suka kepada benda remeh temeh
suka berkawan tapi kurang mempamerkanya
sangat berani dan suka memberontak
bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikanya
pemerhatian yang tajam
suka hiburan dan sukan
suka benda yang bersifat seni
sangat romantik pada dalaman tapi tidak pada luaran
berkecenderungan kepada benda yang tahyul
amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros
belajar untuk mempamirkan emosi


MAC

berpersonaliti menarik dan menawan
mudah didampingi
sangat pemalu dan pemendam rasa
sangat baik secara semula jadi, jujur, pemurah dan mudah simpati
sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran
suka pada kedamaian
sangat peka kepada orang lain
sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain
tidak cepat marah dan sangat amanah
tahu balas budi dan kenang budi
pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam
kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal
suka berangan-angan
suka melancong
sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi
kelam kabut dalam memilih pasangan
suka dengan hiasan rumahtangga
punya bakat seni dalam bidang muzik
kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik jangan terlalu moody


APRIL

sangat aktif dan dinamik
cepat bertindak buat keputusan tetapi cepat menyesal
sangat menarik dan pandai manjakan diri
punya daya mental yang sangat kuat
suka dapat perhatian
sangat diplomatik, pandai memujuk, berkawan dan pandai menyelesaikan masalah
sangat berani dan tiada perasaan takut
suka adventure, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah
emosi cepat terusik jika tidak terkawal
berkecenderungan bersifat dendam
agresif, kelam kabut untuk membuat keputusan
kuat daya ingatan
gerak hati yang sangat kuat
pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain
berpenyakit di sekitar kepala dan dada
sangat cemburu dan terlalu cemburu


MEI

keras hati dan degil
kuat semangat dan bermotivasi tinggi
pemikiran tajam
mudah marah jika tidak dikawal
pandai menarik hati orang lain dan menarik perhatian
perasaan yang sangat mendalam
cantik dari segi mental dan fizikal
tidak perlu dimotivasikan
tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain
mudah dipujuk
bersikap sistematik ( otak kiri )
suka berangan
kuat daya firasat, memahami apa yang terlintas dihati orang lain
mudah diserang penyakit di bahagian telinga dan leher dan lemah sistem pernafasan
daya khayalannya tinggi
pemikiran yang tajam
pandai berdebat
fizikal yang baik
suka sastera, seni, muzik dan melancong
tidak berapa suka duduk dirumah
tidak boleh duduk diam
tidak punya ramai anak
rajin dan bersemangat tinggi
agak boros


JUN

berfikiran jauh dan berwawasan
mudah ditawan kerana sikap baik
perangai lemah lembut
mudah berubah sikap, sangat banyak idea
bersikap sensitif
otak sentiasa aktif berfikir
sukar melakukan sesuatu dengan segera, suka menanguh-nangguh
sikap pemilih kerana selalu inginkan yang terbaik dan cerewet
cepat marah dan cepat sejuk
suka bercakap dan berdebat
suka buat lawak dan bergurau
otak cerdas dan berangan-rangan
mudah dan pandai berkawan
orangnya sangat tertib
pandai mempamerkan sikap
mudah kecil hati
mudah terkena selesema
suka berkemas
cepat rasa bosan
kurang pamerkan perasaan
lambat sembuh bila terluka hati
suka barangan berjenama
mudah jadi eksekutif
kedegilan yang tidak terkawal
siapa yang memuji saya adalah musuh saya, siapa yang menegur saya adalah kawan saya


JULAI

seronok didampingi
banyak berahsia dan sukar dimengerti ( terutama lelaki )
agak pendiam kecuali diransang
ada harga dan maruah diri
tidak suka menyusahkan orang lain tetapi tidak marah jika disusahkan
mudah dipujuk dan bersikap lurus
sangat menjaga hati orang lain
sangat peramah
emosi sangat mendalam tetapi mudah terluka hati dan lambat pulih
berjiwa sentimental
kurang berdendam
mudah memaafkan tetapi sukar melupakan
tidak suka benda remeh temeh
membimbing cara fizikal dan mental
sangat peka, caring dan mengasihi serta penyayang
layanan serupa kepada semua orang
tinggi daya simpati
pemerhatian yang tajam
suka manilai orang lain dengan pemerhatian
mudah dan rajin belajar
suka muhasabah diri
suka mengenang peristiwa atau kawan lama
suka mendiamkan diri dan duduk di rumah
suka tunggu kawan tapi tak cari kawan
tak agresif kecuali terpaksa
lemah dari kesihata bahagian perut
mudah menjadi gemuk jika tak dikawal
minta disayangi
terlalu mengambil berat
rajin dalam membuat kerja


OGOS

suka berlawak
mudah tertawan kepadanya
sopan santun, caring terhadap orang lain
berani dan tidak tahu takut
agak tegas dan bersifat berkepimpinan
pandai memujuk
terlalu pemurah dan bersikap ego
nilai harga diri sangat tinggi
dahagakan pujian
semanagt juang yang luar biasa
cepat marah dan mudah mengamuk teruma cakapnya dilawan
sangat cemburu
daya permehatian tajam dan teliti
cepat berfikir dan berdikari
suka memimpin juga dipimpin
suka barangan-angan
berbakat dalam seni lukis, hiburan, dan silat
sangat sensitif tetapi tak mudah merajuk
mudah mendapat penyakit
sentiasa belajar untuk relax
kelam kabut
romantik, pengasih dan penyayang
suka mencari kawan


SEPTEMBER

sangat besopan santun dan betolak ansur
sangat cermat, teliti, dan teratur
suka menegur kesilapan orang lain dan mengkritik
pendiam tetapi pandai bercakap
sikap sangat cool, sangat baik, dan mudah simpati
sangat prihatin, terperinci, amanah, setia dan jujur
sensitif kepada sesuatu yang tidak diketahui
banyak berfikir
daya penakakulan yang baik
otak bijak dan mudah belajar
suka mencari maklumat
mengawal diri dari selalu mengkritik
pandai mendorong diri sendiri
mudah memahami orang lain ( daya firasat tinggi ) dan banyak simpan rahsia
sukakan sukan, hiburan, dan melancong
kurang menunjukkan perasaan
lama menyimpan jika terluka hati
terlalu memilih pasangan
sukakan benda yang luas
bersistematik


OKTOBER

suka sembang
suka orang sayang padanya
suka ambil jalan tengah
sangat menawan dan sopan santun
kecantikan luar dan dalam
tidak pandai berbohong dan berpura-pura
mudah rasa simpati, baik, dan pentingkan kawan
sentiasa berkawan
hati mudah terusik, tetapi meraju tak lama
cepat marah
macam pentingkan diri sendiri
tidak menolong orang jika tidak diminta
suka melihat dari perspektif sendiri
tidak suka terima pandangan orang lain
emosi mudah terusik
suka berangan-angan dan pandai bercakap
emosi yang kelam kabut
daya firasat yang sangat kuat ( terutama perempuan )
suka melancong, bidang sastera, dan seni
pengasih, penyayang, dan lemah lembut
romantik dalam percintaan
mudah terusik hati dan cemburu
ambil berat tentang orang lain
suka kegiatan luar
orang yang adil
boros dan mudah dipengaruhi persekitaran
mudah patah semangat


NOVEMBER

banyak idea dalam sesuatu perkara
perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-rubah
otak dan pemikiran yang sangat tajam
cara berfikir lain dari orang lain
berfikiran kehadapan, unik, dan bijak
banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra
penuh dengan idea-idea baru yang luar biasa
sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya
sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia
amanah, jujur, setia, dan pandai berahsia
daya firasat sangat halus dan tinggi
bagus sebagai doktor
cermat dan teliti
personaliti dinamik
tidak hargai pujian
bercita-cita tinggi
terlalu degil dan keras hati
apabila hendak akan diusahakan sehingga berjaya
sangat rajin dan berkemampuan tinggi
kekuatan semangat dan daya juang yang tinggi kepada sesuatu kehendak
pandai mendorong diri sendiri
berani, pemurah, setia, dan banyak kesabaran
mudah ambil berat terhadap orang lain
tak suka marah kecuali tergugat
pandai muhasabah diri
romantik
tidak pasti dengan imbangan kasih sayang
suka duduk di rumah
tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi


DISEMBER

sangat setia dan pemurah
bersifat patriotik
sangat aktif dalam permainan dan pergaulan
bercita-cita tinggi
suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi
seronok didampingi
pandai buat lawak dan berfikiran dengan lojik
suka bercampur dengan orang
suka dipuji, diberi perhatian, dan dibelai
sangat jujur, amanah, dan bertolak ansur
tidak pandai berpura-pura
cepat marah
sikap kurang sabar dan tergesa-gesa
perangai yang berubah-ubah
tidak ego walaupun harga diri yang sangat tinggi
benci pada kongkongan

Peribadi(Cinta) mengikut tarikh lahir

1hb. - Kamu seorang yang tidak tetap pendirian terutamanya dalam soal
cinta. Kadangkala
pilihan yang kamu buat itu bukanlah yang terbaik. Sebab itu cinta
kamu mudah beralih arah bila terasa tidak wujud keserasian.



2hb. - Berbeza dengan mereka yang dilahirkan pada 1hb, kamu yang
dilahirkan pada tanggal 2hb
cukup tegas orangnya dan keputusan kamu sukar digugat termasuklah
soal cinta. Sekali kamu mengatakan tidak, tiada siapa yang mampu
mengubahnya.



3hb. - Kamu seorang yang cukup bersemangat dalam menjalani kehidupan.
Kamu memerlukan cinta
dalam hidup namun sikap kamu yang seolah tak endah dan sukar untuk
meluahkan apa yang kamu rasa membuatkan kamu segan untuk didekati.



4hb. - Dikatakan kamu yang dilahirkan pada 4hb ini terlalu suka
mengikut perasaan dan kata
hati. Sebab itulah tidak hairan bila kamu sering tersilap membuat
keputusan yang kadangkala
kamu sendiri kesali. Selalu saja cinta kamu hinggap pada tempat yang
salah.



5hb.- Awas! Kawal perasaan cemburu yang kamu miliki itu kerana ia
boleh memburukkan diri
kamu sendiri. Namun
kebaikan kamu, bersifat pelindung kepada orang-orang yang kamu
sayangi.



6hb.- Kamu disukai ramai kerana personaliti kamu yang cukup menarik
hati. Tidak hairanlah
bila ramai yang cuba menawan hati kamu. Walau bagaimanapun, bagi kamu
banyak lagi perkara
penting selain cinta.



7hb. - Kamu seorang yang 'happy go lucky' dan gemar berseronak. Namun
sikap kamu yang agak
berhati-hati dalam memilih teman membataskan pergaulan kamu. Begitu
juga soal percintaan.
Kamu ni pemilih sangat!


8hb. - Kamu seorang yang romantis. Wah! beruntungnya siapa yang
menjadi pasangan kamu nanti.
Namun kamu mementingkan cinta sejati bukannya nafsu semata-mata
saja!


9hb. Nampaknya kamu ni seorang yang amat menjaga personaliti dan
keterampilan diri di mata
orang ramai. "Maintain vogue" manjang! Dalam soal cinta, sudah tentu
kamu ingin yang
'setaraf' juga.


10hb. - Kamu yang dilahirkan pada tarikh ini seorang yang sangat
mementingkan keluarga
daripada segala-galanya di dunia ini. Kamu gembira dalam keriuhan
keluarga yang besar. Namun
sikap ini kadangkala membuatkan buah hati terasa diri terpinggir!


11hb.- Nampaknya kamu ni seorang yang amat berdisiplin dalam mengatur
kehidupan kamu
seharian. Sebab itulah kamu juga mengharap si dia juga bersikap
demikian. Namun, tidakkah
kamu terfikir, kadangkala hidup ini terasa boring bila terlalu
mengikut peraturan?????



12hb.- Kamu seorang yang setia dalam perhubungan. Sekali kamu
memberikan komitmen, selamanya
kamu akan setia. Namun jangan tak tahu, ramai yang masih menaruh
minat padamu walaupun tahu kamu sudahpun berpunya!!



13hb.- Kamu seorang yang sering berfikir ke arah yang positif sahaja.
Sebab itulah kamu
disukai ramai. Namun dalam masa yang sama, kamu sering tunduk dan
tidak
tahan dengan tekanan! Dari segi hubungan cinta, kamu amat pandai
menjaga perhubungan.



14hb.- Hebat! Bagi kamu, karier/pelajaran adalah segalanya dalam
hidup. Sebab itulah kamu
tidak menerima mana-mana huluran cinta daripada sesiapa. Cinta dan
perkahwinan adalah
perkara terakhir dalam
senarai hidup kamu!!



15hb.- Kamu yang dilahirkan pada tarikh ini suka mengubah keputusan
kamu secara tiba-tiba.
Namun apabila kamu membuat keputusan, kamu akan terus bertindak.
Punca pergaduhan antara
kamu dan si dia,
sikap kamu ini yang suka membuat tindakan 'last minutes'.



16hb.- Kamu ini seorang yang moody rupanya....Sekejap mood kamu okey
dan sekejap pula kamu
marah-marah. Ini
membuatkan tekanan dan si dia boring dengan sikap kamu itu. Cuba
kawal sikit.


17hb.- Kamu lebih suka mejaga hati orang lain berbanding hati kamu
sendiri. Namun sikap
penting yang kamu tonjolkan membuatkan orang tidak tahu perasaan
sebenar kamu.



18hb.- Kamu ni sangat perahsia orangnya lebih-lebih lagi soal
perasaan dan cinta. Kamu lebih
suka memendam perasaan hingga mendatangkan tekanan pada diri kamu.
Dalam perhubungan cinta, mereka sukar untuk melafazkan kata sayang.


19hb.- Kamu bersikap berhati-hati dalam setiap apa yang kamu lakukan
termasuklah menjalinkan
perhubungan cinta. Biasanya kamu lebih suka mulakan dengan
persahabatan sebelum menjadi serius.


20hb.- Kamu ini terlalu banyak permintaan. Ada sahaja yang kamu
inginkan. Sebab itulah
sering timbul pergaduhan dengan si dia bila kamu asyik minta itu dan
ini. Kamu sepatutnya tengok dulu kemampuan si dia!!!


21hb.- Sikap kamu yang cool, tenang dan seolah tak kisah membuatkan
orang lain 'ambil mudah'
terhadap diri kamu. Begitu juga si dia. Lebih baik kamu
berterus terang jika ada perbuatan si dia yang kamu tidak suka
sebelum terlambat.



22hb.- Kamu yang lahir pada tanggal ini seorang yang amat
bercita-cita tinggi dan mempunyai
impian hidup sendiri. Dalam soal cinta, kamu akan memilih seseorang
yang kamu akan rasa' selamat' bila berada di sampingnya.


23hb.- Sikap kamu yang kelakar dan riang membuatkan orang suka
mendampingi kamu. Malangnya
kamu sering terasa bosan bila berada di samping teman-teman dan si
dia. Jangan begitu, kadangkala kita perlu serius dalam hidup.


24hb.- Kamu seorang yang mementingkan diri sendiri. Dalam perhubungan
cinta, kamu terlalu
takut dilukai hingga membuatkan kamu bersifat menggongkong si dia.


25hb.- Bila menyentuh soal cinta, kamu sukar mempercayai
lelaki/perempuan yang bagi pendapat
kamu ramai yang lebih suka mempermainkan kaum sejenis kamu. Kalau tak
mencuba, bagaimana nak
tau kan?????


26hb.- Kamu harus ubah sikap kamu ini yang dikatakan tidak serius
dalam perhubungan yang
dijalinkan. Malah kamu lebih mementingkan keseronokan saja!!!!



27hb. Kamu sukar untuk menaruh kepercayaan kepada orang lain walaupun
kekasih kamu sendiri.
Tak baik wasangka !!!!



28hb.- Kamu suka diri kamu menjadi perhatian ramai di kalangan
teman-teman. Namun kadangkala
di dalam keghairahan bila menjadi tumpuan, kamu meminggirkan si
dia tanpa disedari.


29hb.- Kamu tidak akan menjalinkan sebarang komitmen dengan sesiapa
saja selagi kamu tidak
puas hati dengan apa yang kamu miliki.



30hb.- Kamu seorang yang keras kepala. Ini juga punca pergaduhan kamu
dengan si dia kerana
kamu sukar untuk beralah!!!!



31hb. Terlalu banyak yang kamu impikan dalam hidup. Jangan begitu,
hargai apa yang kamu
miliki sekarang termasuk si dia yang setia!!!!

Rahsia tarikh lahir mengikut warna

If your birthday is between.... Birthday Color

> > December 23rd ~ January 1st = Red
> > January 2nd ~ January 11th = Orange
> > January 12th ~ January 24th = Yellow
> > January 25th ~ February 3rd = Pink
> > February 4th ~ February 8th = Blue
> > February 9th ~ February 18th = Green
> > February 19th ~ February 28th = Brown
> > February 1st ~ March 10th = Aqua
> > March 11th ~ March 20th = Lime
> > March 21st = Black
> > March 22nd ~ March 31st = Purple
> > April 1st ~ April 10th = Navy
> > April 11th ~ April 20th = Silver
> > April 21st ~ April 30th = White
> > May 2st ~ May 14th = Blue
> > May 15th ~ May 24th = Gold
> > May 25th ~ June 3rd = Cream
> > June 4th ~ June 13th = Grey
> > June 14th ~ June 23rd = Maroon
> > June 24th = Grey
> > June 25th ~ July 4th = Red
> > July 5th ~ July 14th = Orange
> > July 15th ~ July 25th = Yellow
> > July 26th ~ August 4th = Pink
> > August 5th ~ August 13th = Blue
> > August 14th ~ August 23rd = Green
> > August 24th ~ September 2nd = Brown
> > September 3rd ~ September 12th = Aqua
> > September 13th ~ September 22nd = Lime
> > September 23rd = Olive
> > September 24th ~October 3rd = Purple
> > October 4th ~ October 13th = Navy
> > October 14th ~ October 23rd = Silver
> > October 24th ~November 11th = White
> > November 12th ~ November 21st = Gold
> > November22nd ~ December 1st = Cream
> > December 2nd ~ December 11th = Grey
> > December 12th~ December 21st = Maroon
> > December 22nd = Teal



-----------------------------*RED*----------------------------

You are the cute and lovable type. You are picky but always in love...and
likes being loved. Fresh and cheerful, but can be "moody" at times. Capable
with people, nice, soft and they can love you for the way you are. Likes
people who are easy to talk to and can make you feel comfortable.


---------------------------*CREAM*---------------------------

Competitive and sportive. Don't like losing and always cheerful! You are
trustworthy, and very out going. You choose love carefully and don't fall
in love easily. But once you find the right one, you don't let go for a
long long time.


------------------------*TEAL*------------------------

You are mostly interested in your looks and have high standards in picking
love. You think and make a solution precisely and hardly make stupid
mistakes. You like to lead and is easy for you to make new friends.


-------------------------*GREY*--------------------------

You are attractive, and active. You never hide your feelings and express
everything that's inside. But can be selfish at times. You want to be
noticed, and don't like to be treated unequally. You can brighten up
people's day. You know what to say at the right time, and you have a good
sense of humour.


-------------------------*GREEN*-------------------------

You get along well with new people. You are not really a shy person, but
sometimes you can hurt people's feelings by your words...You like to be
loved and noticed by your lover, but mostly you are single waiting for the
right person.


-------------------------*GOLD*--------------------------

You know what's right and what's wrong for you. You are cheerful and out
going. It's hard for you to find the one you want, but once you find the
right person, you won't be able to fall in love again for a long time.


---------------------------*PINK*---------------------------

You are always trying your best in everything, and like to help and care
for other people. But you are not easily satisfied. You have negative
thoughts, and you look for the sort of romantic love only found in
fairytales.


---------------------------*YELLOW*---------------------------

You are sweet and innocent. Trusted by many people, and have a strong
leadership role in relationships. You make good decisions and make the
right choices at the right time. You dream of a romantic relationship.


--------------------------*MAROON*-------------------------

You are intellegent, and know what's right. You like to make things go your
way, which can sometimes cause trouble for not thinking about other
people's feelings. But you can be patient when it comes to love... Once you
get a hold of the right person, it's hard for you to find a better love.


-------------------------*ORANGE*---------------------------

You are responsible for your own actions, and you know how to treat people.
You always have goals you look towards, and are competitive. When it comes
to friendships, you find it hard to trust someone, but once you find the
right friend, you trust them for ever.


----------------------------*PURPLE*--------------------------

You are mysterious, never selfish and get interested in things easily. Your
day can be sad or happy depending on your mood. You are popular between
friends but you can act stupid at times, and forget things easily. You go
for people who are trustworthy.


-----------------------------*LIME*-----------------------------

You are calm, but easily stressed out. You get jelous easily, and complain
over little things. You can't get stuck into one thing,but you have a
capable personality for everyone to trust you and like you.


--------------------------*SILVER*----------------------------

You are imaginative and shy, but you like trying new things. You like to
challenge yourself. You learn things easily, and like "Hard to get". Your
love life is usually hard and confusing
.


---------------------------*BLACK*----------------------------

You are challenging, and have the "guts". But you don't like changes in
your life. And once you make a decision, you keep it that way for a long
time. Your love life is also challenging, and different.


--------------------------*OLIVE*----------------------------

You are warm and light hearted. You seem to flow well with friends and
family. You don't like violence and know what's right. You are kind and
cheerful and don't envy other people easily.


---------------------------*BROWN*---------------------------

You are active and sportive. It's hard for other people to get close to
you, but you fall in love easily. But once you find out you can't get
something, you give up and let go easily as well.


---------------------------*BLUE*---------------------------

You have low self-esteem and are very picky. You are artistic and like to
fall in love, but you let your love pass by, by loving with your mind, not
your heart.


---------------------------*NAVY*-------------------------

You are attractive, and love your life. You have a strong feeling towards
everything and are very easily distracted. Once you get angry at someone,
its hard for you to forgive them.


---------------------------*WHITE*-------------------------

You dream and have goals in your life. You get jealous easily and you don't
react to things easily. You are different and sometimes thought of highly
by others.


---------------------------*AQUA*-------------------------

Your feelings change suddenly and easily. You are always lonley, and like
travelling. You are truthful, but listen and believe other people too
easily. It's hard to find love for you, and get lost in love easily.
Sometimes you also get hurt by love.

Personaliti Dari Kiraan Tarikh Lahir

Tarikh lahir kita menerangkan siapa kita, apakah kelebihan kita dan apakah kebolehan kita. Ia juga menunjukkan apakah yang harus kita pelajari dan cabaran yang perlu kita hadapi. Untuk mengetahui nombor lahir kita, kita boleh mencampurkan nombor-nombor tarikh lahir kita sehingga ianya menjadi satu nombor tunggal

Contoh: 12 April 1974 12 + 4 + 1974 = 1990 1 + 9 + 9 + 0 = 19 1 + 9 = 10 1 + 0 = 1 (Jadi nombor lahirnya ialah 1)

Keterangan No lahir:


1. Ketulenan

- Hadir dengan idea baru.
- Memperolehi sesuatu dengan cara yang tersendiri.
- Golongan ini merupakan yang paling jujur dan boleh mempelajari dengan baik teknik diplomasi.
- Mereka suka mengambil inisiatif dan suka menjadi yang terbaik dan kebiasannya adalah pemimpin atau boss.
- Bekerja sendiri merupakan pilihan terbaik mereka.


Perkara yang perlu dipelajari: Idea dan pendapat yang lain mungkin baik atau lebih baik. Berfikirlah secara terbuka.

2. Pendamai

- Dilahirkan sebagai diplomat.
- Mereka selalu memikirkan dan peka terhadap keperluan dan perasaan orang lain sebelum mengambil kira dirinya sendiri.
- Secara semulajadi sangat analitikal dan suka mengikut gerak hati.
- Mereka tidak suka bersendirian.
-Persahabatan adalah penting buat mereka dan berupaya mendorong mereka untuk berjaya di dalam hidup; tetapi mereka sanggup untuk bersendirian jika hubungan yang terjalin itu tidak serasi.


- Golongan ini secara semulajadi adalah pemalu, mereka patut belajar untuk meningkatkan nilai kendiri (self esteem) dan meluahkan perasaan secara terbuka tanpa berselindung.

3. Ceria

- Mereka sangat kreatif, sosial, mesra, romantik dan mudah dibawa berunding.
- Mereka suka memulakan sesuatu tetapi jarang dapat menghabiskannya.
-Mereka suka orang lain gembira dan sanggup melakukan apa sahaja untuk mencapainya.
- Mereka sangat popular dan idealistik.


- Golongan ini perlu belajar untuk melihat sesuatu dengan lebih realistik.

4. Konsevatif

- Golongan ini sangat peka dan tradisional.
- Mereka sukakan arahan dan sesuatu yang rutin.
- Mereka hanya akan bertindak apabila faham sepenuhnya tentang apa yang sepatutnya mereka lakukan.
- Mereka suka bekerja keras dan sangguh melakukan sesuatu kerja secara sendirian.
- Mereka mudah tertarik dengan aktiviti luar dan merasai pertalian dengan alam sekitar.
- Mereka berupaya untuk bersabar, tekun dan adakala dianggap degil.


- Mereka harus belajar untuk lebih feksibel dan bersikap lebih baik terhadap diri sendiri.

5. Perintis

- Mereka adalah perintis.
- Secara semulajadi mereka mempunyai sikap ingin tahu dan suka mengambil risiko serta sangat bersemangat (enthusiasm).
- Mereka perlukan kepelbagaian dan tidak suka disekat.
- Dunia ini adalah sekolah mereka, mereka memerhatikan setiap peluang untuk mempelajari sesuatu daripada setiap situasi yang ditempuhi.
- Persoalan yang bermain difikiran mereka tidak pernah terhenti.


- Golongan ini dinasihatkan untuk melihat sesuatu dengan teliti dan mendapat semua fakta yang diperlukan sebelum membuat sesuatu kesimpulan.

6. Romantik

- Golongan ini adalah idealistik dan memerlukan sesuatu sebab untuk berasa gembira.
- Hubungan kekeluarga yang kuat adalah penting buat mereka.
- Perasaan mereka mempengaruhi keputusan mereka.
- Mereka sangat suka untuk membantu dan menjaga seseorang.
- Mereka sangat setia dan boleh menjadi guru yang terbaik.
- Mereka suka seni musik.
- Mereka menjadi teman yang setia kepada sesiapa yang menjalin persahabatan secara serius.


- Golongan ini harus belajar apakah yang boleh diubah dan apakah yang tidak boleh diubahnya.

7. Intelektual

-Golongan ini adalah Pencari. Selalu menyelesaikan sesuatu yang tersembunyi, dan mereka sukar untuk menerima sesuatu perkara dengan mudah
- Perasaan mereka tidak mempengaruhi keputusan mereka.
- Mereka suka mempersoalkan apa yang ada disekeliling mereka tetapi mereka tidak suka dipersoalkan.
- Mereka kerap dikenali sebagai ahli falsafah dan sangat berpengetahuan dan kadangkala bersendirian.
- Mereka gemarkan perkara yang berteknikal dan berkebolehan untuk menjadi penyelidik yang baik dalam menyelesaikan sesuatu perkara.
- Mereka sangat suka berahsia.


- Golongan ini hidup dalam dunia mereka tersendiri dan mereka perlu belajar untuk menerima kenyataan dunia sebenar.

8. Penyelesaian

- Golongan ini adalah penyelesaian masalah.
- Mereka adalah profesional, berterus terang, penilai yang baik dan sangat tegas.
- Mereka selalu mempunyai perancangan yang hebat dan suka hidup dalam suasana kehidupan yang terbaik.
- Mereka sangat suka mengendalikan manusia. Mereka melihat manusia secara objektif.
- Mereka akan memberitahu seseorang dengan cara mereka tersendiri bahawa mereka adalah ketua.


- Golongan ini perlu belajar untuk membuat keputusan berdasarkan keperluan sendiri daripada mengikut keperluan orang lain.

9. Pelakon

- Golongan ini mempunyai kebolehan untuk menghiburkan orang lain.
- Mereka sangat penyayang dan pemurah.
- Dengan daya tarikan yang ada, mereka tidak mempunyai masalah untuk berkawan dengan sesiapa jua dan pada mereka tiada sesiapapun yang dianggap asing kepada mereka.
- Mereka mempunyai personaliti yang pelbagai sehingga menyukarkan orang sekeliling mereka untuk memahami mereka.
- Mereka umpama binatang sumpah-sumpah yang boleh berubah dan menyesuaikan diri mengikut persekitaran.
- Mereka mempunyai nasib yang sangat baik tetapi juga boleh menderita akibat terlalu bergantung kepada nasib dan perasaan (mood).


- Untuk berjaya golongan ini perlu membina landasan kasih sayang.

Personaliti Mengikut Bulan Islam

Check ur birth date in Islamic Calendar >> http://www.rabiah.com/convert/

Muharram (Ieja)
Bersifat pendiam, sihat fikirannya. Mungkin akan menjadi bodoh jika tidak mendapat didikan yang sempurna, walaupun begitu, jika dididik dengan baik, dia boleh menjadi cerdik kerana bakat fikiran yang pintar cerdas ada padanya.
Dia mempunyai keinginan yang baik dan selalu berada dalam selamat.

Safar
Tabiatnya buruk. Dia tidak suka mengakui kesalahannya. lbubapanya perlu mendidiknya bagi menghilangkan tabiat buruk itu, jika tidak, kehidupannya akan menjadi susah di kemudian hari. Walaupun begitu, sekiranya dia melakukan sesuatu untuk kepentingan dirinya, selalunya ianya akan mendatangkan hasil.

Rabiul Awal
Perwatakannya baik. Mungkin dia akan mendapat pangkat besar, menjadi orang berpengaruh atau kaya tanpa diduga. Dalam pekerjaan ramai yang suka. Sifat negatif dirinya termasuklah kurang sabar, hatinya keras dan mudah marah.

Rabiul Akhir (Mama)
Perwatakannya jahat. Hatinya tidak tetap. Fikiran dan kemahuannya lemah, buruk nafsunya, kasar wataknya, mudah mengangkat tangannya. Kehidupannya menjadi sukar kerana tabiat buruknya itu. Ibubapa menempuh kesukaran dalam mendidiknya.

Jamadil Awal (Wanie)
Dia mempunyai tingkat keyakinan yang tinggi. Dia berani dan nekad, kadangkala melakukan sesuatu yang bodoh atau bahaya. Walaupun begitu, keberanian dan tekadnya itu akan menunjukkan hasil usahanya, yang menemui kegagalan juga.

Jamadil Akhir
Wataknya berani, dia hormatkan orang lain.
Berbagai kepandaian ada padanya. Apabila dia tahu bahawa dia salah atau keliru maka dia mudah mengakuinya, tapi bila dia tahu dia benar, pendiriannnya keras dan tidak mahu mengalah. Semasa kecilnya, ibubapanya perlu mendidiknya dengan baik agar terserlah sifat-sifatnya yang baik itu, kerana jika betul didikannya, masa dewasa ia akan menyenangkan kedua orang tuanya.

Rejab
Semasa kecilnya dia degil dan nakal. lbu bapanya patut mendidiknya dengan baik agar dia dapat menerapkan nilai-nilai yang baik. Ketika sudah dewasa, dia suka bersikap merendah diri dan bersikap tidak tahu menahu. Ini agak berlainan dari sikapnya semasa kecil. Walau bagaimanapun hidupnya selamat dan sentosa.

Sya’aban
Perwatakannya baik. Hidupnya selamat dan rezekinya tidak putus-putus. Sewaktu kecilnya dia mudah mengalah semasa bermain dengan kawan-kawan. Kelakuannya baik, berbudi bahasa hingga semua orang sayang padanya. Masa dewasanya dia akan berjaya dalam segala kerjayanya dan mudah mendapat rezeki.

Ramadhan
Dia baik, pendiam, suka merendah diri. Dia tidak angkuh kepada teman yang dikenalinya. Dia tidak suka menonjolkan diriya. Kehidupannya selalu selamat.

Syawal (Abah)
Perwatakannya keras. Hatinya keras. Dia tidak suka dikalahkan oleh orang lain. Hal ini membahayakan hidupnya, oleh itu ibu bapanya perlulah mendidiknya dengan betul bagi menghilangkan tabiat buruknya itu. Jika tidak kehidupannya menjadi susah kerana perangai keras hatinya, dan dia selalu bergaduh terutamanya dalam hal mencari rezeki.

Zulkaedah (Apip)
Perwatakannya pendiam. Banyak perkara baik pada dirinya berubah menjadi buruk. Dia banyak berfikir, kerana sifat ini, satu hari nanti dia akan mendapat hasil yang baik dalam kehidupannya. Tetapi oleh kerana banyak berfikir, perbuatannya kadang kala menjadi keliru. Dia seharusnya bertindak tanpa terlalu banyak berfikir untuk mendapat hasil yang yang memuaskan.

Zulhijjah
Jika dia jahat dia terlalu jahat, jika baik terlalu baik pula. Dia sering mendapat padah dari perbuatannya sendiri. Dia sukar mengawal perasaannya, kadangkala terlalu berlebih-lebihan atau sebalikknya. 0leh kerana dia tidak dapat memberikan garis pemisah, dia sukar mempertimbangkan baik buruk perbuatannya.
Dia seringkali menyesal kerana kurang hati-hati dan kurang pertimbangan.