Wednesday, December 31, 2008

the Last holiDay

woahh~~

having fun!! having fun!! i am having FUN~~!!

dimana destinasiku??

.
.
.
.

paris??

kota london??

new york??

aussie??


.
.
.

bukan bukan bukan~~!!


.: me in kain batik..huhu :.

ianya hanya kampung halamanku..but i am having fun~

tanggal 24 December 2008 hari rabu


.: adakah saya kelihatan super jakun? :.

aku and apip balik kampong naik bus..mak antar kt lrt kajang..perjalanan yang agak mencabarkan.. berpandukan sedikit pengalaman, aku bukan la reti sgt pun tapi disbb apip sememangnya tak tau ape2, so terpaksa lah aku berlagak reti..dengan carry beg besar cam nak gi mengembara akhirnya tiba gak kt pudu..

tiket bus kul1.30..naik bus gagap (KKKL)..duk depan skali, huhu..double decker tuuu~

pastu sampai kt kampong dalam kul5.30..kami surprise kan sumer org..ahaha..mokteh paling terkejut, balik2 dari kedai dia nampk kitorg kt umah pakcik ajis..menjerit dia..pastu dia tak caya kitorg balik berdua jek, dia carik mak satu umah..huhu

so hari rabu tu mase tak byk sbb waktu pun dh petang..aku gi umah atok busu dan tgk dorg sedang kusyuk mengeluarkan biji pinang dari kulitnya..aku pun tolong la..wah~ tak kusangka aku ada bakat mengeluarkan biji pinang dari kulitnya..ngahaha..then, lepas penat dgn biji pinang, aku join budak2 plak bermain skatty boardie dan volly ballie..waktu pun dah gelap~ mandi2 then kami main lagi volly ball..pastu pakcik ajis balik bawak mee goreng leleh dan nasik goreng ayam..wah sungguh sedap kami berpiknik kt halaman depan tu cam ala2 gerai plak..hampir ade org nak masuk singgah ingatkan kedai makan..ngahaha


.: this is what we call buah pinang..
biji nya dikeluarkan menggunakan screw driver
dan dijual tuk menjadi sumber asas dalam pembikinan cat..
alkisah~ :.



.: this is the scatty boardie :.


tanggal 25 December 2008 hari khamis


pagi2 lagi aku bangun dalam kul6.30..lepas budak2 tu gi ngaji kt mesjid, aku kejutkan apip ajak gi ziarah kubur..mokteh pun ikut kitorg skali gi kubur..pergh~ udara di pagi hari kt kampong sangatlah menyegarkan..tidur malam tak yah aircon sudah kesejukan tahap gaban..ahaha..


.: everybody busy with their bike :.





lepas makan, kul11 mokteh bawak kitorg sumer gi Teluk Bakong..kami naik basikal, dah lame sungguh aku tak menunggang binatang tu..huhu..cuaca haritu redup, tenang, berangin [dah tentu2 naik beskal, sure lah angin..ahaha]..sampai2 kt Teluk Bakong, aku mesej mak..aktiviti harian mesti report..

my mesej: kitorg kat teluk bakong..huhu..mak wat pe?

mak balas: gi teluk bakong wat pe!!

[perhatian: ada tanda seru menandakan seperti marah]

my mesej: saja jalan2 sambil mengenali simpang tiga..ahaha

mak balas: buat apa!! ngan sapa!! naik apa!!

[tanda seru??? adakah itu marah or jealous??]

my mesej: dengan mokteh sumer, naik beskal..apsal? marah kepe??

and dia tak balas..aku tunjuk apip mesej seru2 mak tu..apip kate maybe mak nak letak tanda soal tapi tersilap tekan jadik tanda seru..wakakaka..logik gak la kenyataan tu~

then lepas balik dari Teluk Bakong, kitorg main volly ball lagik..disebabkan aku dh janji dgn apip nak gi summit harini, so kitorg plan tuk gi dalam kul2..tapi kitorg tak mahu bawak budak2 kecik sbb aku tak larat nak menjaga..nasib baik mokteh memahami dan membantu kami mengkelentong budak2 tu..huhu

[kami semua sambil menjamah makanan tengahari]

ika: kak ija, jadik ke nak gi?

me: oh itu sudah menjadi suatu kepastian

[tatkala ini ebi sedang memandang aku]

me: mokteh, we going out after this..

mokteh: are you going to bring these kids along?

apip: no, only apip, ija, abang and ika..

mokteh: that boy?? [ditujukan kepada iwan]

ika: jangan~~!!

ebi: kak ija nak kuar ek?

[omg~ how does she know? comfirm she doesnt know english..but the situation become so suspicious that maybe she can sense it]

me: haah nak kuar..ika~!! ko tau kan jalan nak gi?

mokteh: ebi takyah ikut ek

ebi: kak ija nak gi bandar ek?

me: tak ar..nak gi kenduri kawen..

ebi: sape kawen??

apip: abang angkat kak ija..

[pergh~ baek punye masing2 cover]

aril: kenapa abang bley ikut??

abang: sebab adik dia satu kelas ngan abang..

me: huh~ ko ke budak yg nak ngorat dia tu?

abang: ahaha..ye ar, dah la comel kan..ni aku nk usha dia ar ni..

ika: kak ija..nak pakai baju kurung ke? [sambil berbisik]

me: mak ko~ gilo kepe!! mokteh~ pakai baju biase boleh kan gi majlis kawen?

mokteh: ko tak nak pakai baju pun boleh..xde nye orang tu nak halau..

[wakakakak..bangganggg tul~]

begitula sketsa cara komplot nak lepaskan diri dari budak kecik..jadik hanya kami berempat saje gi jalan2 di bandar..sampai kt bustand, naik bus pakcik ajis tuk gi summit parade..best woo~ hanya kami jek dalam bus tu..pakcik ajis xtunggu pun customer dia yg lain..ngahaha

tiba di summit..aku sungguh rindu suasana shopping mall kt summit..membuatkan aku terkenangkan zaman2 mase kecik2 dulu..kitorg jalan2 kt summit sampai la kul8 malam..pastu pakcik ajis amik naik keta..penat sungguh tak terkata..malam tu tido kaki superb sengal giler..almaklumlah, pagi nya naik beskal..petang nye lak jalan2 kt summit..kaki lenguh tak terkata..


.: eskem lain2 raso, nyam~ :.


26 December 2008 hari jumaat


lepas solat subuh, hujan lebat giler dan cuaca mendung super..membuatkan kami sumer tidur semula..huhu..sejukkk dan nyaman~~ syokk woahh~~!! bangun2 dah kul11..mak plak bagi mesej kate baru bertolak kul10 dari kajang..tak bley nak main volly ball sbb gelanggang basah dek hujan pagi tadi..so kitorg main kt dalam umah..main pokemon aka monopoli..tgh syok2 main, mokteh dengan kelam kabutnye suh tutup pintu..

mokteh: budak2~~!! tutup pintu~~!! cik mala datang...

[warghh~~ kami semua dengan gelabahnye..masing2 amik part, sorang tutup pintu depan, sorang tutup pintu belakang, pastu tingkap2 pun tutup..pastu duk sumer diam2..sambil tu kami skodeng dari tingkap..cik mala datang menuju ke rumah atok busu..]

cikMala: kak norli apa kabar?

mokteh: sihat mala..haritu kate hilang mala gi mane?

cikMala: mala gi bandar, carik kerja la kak norli..kak norli~ mala nak tanya ni..abang surmin mane??

mokteh: abang surmin kerja la mala..

cikMala: la kerja la plak..mala bukan apa, mala nak mintak abang surmin tolong mala antar email kt Pak Lah..

mokteh: nak buat ape?

cikMala: itula haritu mala carik kerja, sumer orang tak nak amik mala..mala nak ngadu kat PakLah la ni..anak kak norli tak da ke?

mokteh: anak kak norli tak reti la mala nak gi bandar antar email kt PakLah..

cikMala: hurm..tula camne tu ek..mala ada masalah nak carik kerja..kak norli buat apa ni?

mokteh: kopek biji pinang..

cikMala: bagus..bagus..ikut gerakan ye..ikut gerakan~

[pastu dia pun berlalu bangun dan bla dari situ..]

aku sebenarnye menyesal lak tutup pintu..aku nak dengar sebenarnye ceramah bebas cikMala tu..ngahaha..petang tu abah and mak sampai dalam kul1..pastu lepas solat jumaat, mak, abah dan atokbusu gi bandar beli simen dan barang2 construksi..

kitorg kt umah kebosanan pun memulakan langkah membuat plan tuk gi Parit Simen..naik beskal jugak la..kali ni mokteh tak gi sbb nak masak..so aku sebagai ketua rombongan dengan berat hati nya nak bawak budak2 kecik tapi dorang giler punye nak ikut..so, tak sampai hati lak..aku pun bawaklah..kitorg naik basikal ar..Parit Simen ni memang giler punye jauh..mahu 4kali ganda jauh Teluk Bakong..tapi disebabkan nak kehidupan yang adventure, kami jelajah gak...

benti kt parit besar sat beli jajan dan air..selepas kayuh hampir setengah jam, sampai gak akhirnya kt Parit Simen...pergh~~ cantik gak tempat ni..tepi pantai~ [walaupun air tgh surut]..then ade restaurant..kitorg parking beskal kt tepi surau..

pastu menuju ke tempat lepak khas..tetibe munyit2 ntah dari mane kuar, menghampiri kitorg..cilaka betul munyit tu~~!! aku dah buat sign nak lempang muke dia pun dia tetap gak dengan gaya gorilla dia nak datang ke arah kitorg..ini sumer disebabkan kitorg ade bawak bungkusan merah tu..munyit2 tu ingat makanan tuk dorang..wah~ boleh jalan la munyit~~!! kitorg pun berlari bertempiaran..siapa yang munyit sebenarnye ni?? apip yang ketakutan pun membaling bungkusan ke arah munyit tu..dah name pun munyit, mestilah dia tgk apekah barang pemberian manusia itu..

me: hoi apip~~!! ko baling ape??

apip: asam janggut ar..

me: hotak ko~~ aku tak rase munyit ni makan asam..

[memang betul..dorang buat bodoh ngan bungkusan asam tu..dan terus mengejar kitorg..orang2 sekeliling tengok kitorg..seriusly sape yg munyit ni?? cilaka betul~~!!]

me: hoi munyit~~ asam tu 3posen ko tau~~ amik ar..

pastu sampai kt restaurant tu, munyit2 tu dah tak kejar lagik sbb dah ramai sgt orang kt situ..tapi aku tau munyit tu masih target kitorg..kitorg duduk kt situ dan order ABC..wah sedapnye tekak minum ABC~~ heaven~~

balik2 kitorg diberi kerja mencucuk daging kedalam lidi..ataupun nama timangan nya satay.. wakaka..pakcik alok pun sampai..mak intan dah xde gigi depan same macam mak..ahaha..sonok mak dapat geng baru..tengah duk cucuk2 tu, mak saje kacau si nang..pulak nang malu2 nak bukak mulut..wakaka..

mak: apsal ko malu2 nang? kecik2 nakal dah besar pemalu lak..bape umur ko?

me: baye apip la mak.. [aku pura2 anggap mak mmg taktau..ahaha]

mak: la muda sangat..kalu tak aku nk suh ija ngorat ko..

me: wakakakakkakakakak [aku yg tergelak besar sambil mencucuk daging]

makintan: cepat jah ngorat~~

me: fewitt~~ [sambil buat sweet2, banggang super muke nang merah, malu giler ar tu sumer orang tertumpu kt dia..ngahaha]

mak: ngahahaha...muke dia cam sape ek?

me: cam jibek~~!!

makintan: jibek sape??

mak: gaye jah~ camne normi??

me: jibek henssssseeeeemmmm ar~~ [gaye budak cacat]

suasana riuh dengan gelakan..dan sejak dari tu, tak pasal2 aku dapat gelaran normi dan nang dapat gelaran jibek..wakaka..dan penat sungguh aku biler disuruh buat gaye normi nk ngorat jibek..pantang nampak kitorg berdua jek mesti kena..wakakak..pakcik dan makcik yang sungguh sengal superb..


.: kerja memecah dinding bilik air :.





pastu malam nye plak..kami buat barbeeque~ bakar satay dan ikan keli..angkat terus makan panas2..pergh~ dapat ikan keli pun cukup ar..heaven sungguh~ lepas makan, makIntan buar besday surprise kt Amil..harin besday dia..huhu..kek span yg bagi aku tak berapa sedap tu boleh habis sepintas lalu jek..memang selera munyit tul..wakaka



lepastu, bapak2 meneruskan kerja konstruksi bilik air..ibu2 plak bergosip..manakala kami anak2 pulak bermain daun terup..main joker pastu main tipu..sampai la jam 3 pagi..biler sumer dah selsema jangkit dari apip..haichoooooo~~!! mate pun dah steamm..selagi xde sorg yg ckp nak tidur, memang sumer nye main sampai pagi..dan menjadi kebiasaan, aku jugak yg mengatakan "thats it~~!! enuf guys"..aku tidur dalam bilik ngan ika..budak2 laki sume tidur kt depan..mamat pulak ntah kenapa dia berani sgt, dia minta bantal dan selimut nak tidur kt luar..ngeeee~~


27 December 2008 hari sabtu


kok kok kokkkkkk~~~!! biler ibu2 dah ade, jgn harap nak bangun lambat..mase sarapan pagi tu, mokteh citer malam tadi dalam kul3 budak2 kampong nampak kak PONTI kt teluk bakong..pastu pakmeli nampak kak PONTI jalan2 kt tepi jalan pastu sampai kt depan kubur tu terus lesap..pergh~~ kitorg teringat lak main terup malam tadi sampai kul3...mamat lak yg tidur kt luar dah tak berani nak tidur luar malam ni..ahaha..seriau gak dibuatnye..


.: konstruksi dinding tengah bilik air :.


.: pembikinan jamban duduk :.





lepas sarapan, pagi2 lagi dah kena wat keja..simen dinding bilik air, ketuk lantai nak buat salur jamban [paling mencabar], bancur simen, pasang mozaic bilik air, simen lantai hall baru..tak sumer kerja aku buat..aku mostly buat kerja kt bilik air..dan menjadi kamera man yang bertauliah..memang time buat kerja tu rase nye kamera man ni paling menyibuk tapi at the end mase tgk gambar, kamera man paling mendapat pujian..huhu..

memang waktu tu dihabiskan dengan kerja2 konstruksi..kalu ade waktu rehat skit jek, kitorg anak2 sumer gi depan main volly ball




.: adengan menumbangkan pokok rambutan :.


.: gara2 bola berpusing atas jari ibu :.


.: bab kerja2 didapur serahkan pada yg pakar :.

malam tu lagi sekali kami buat berbeeque..sambil bual2 berkenaan hari keluarga yang akan datang.. nampk dorang sumer tak sabar nak buat hari keuarga lagi..tentang budget sumer setuju..huhu..tak sabar lak rase nye..


28 December 2008 hari ahad

yehaaa~~~ kerja diteruskan seperti biase...tapi harini simen didapati tidak mencukupi..warghh~~ gelabah giler la..hari ahad lak tu, mane nak carik kedai jual simen..tapi setelah mak, cikAlok dan makIntan carik2, akhirnya jumpe gak..

harini aku tgk pakcik Ajak pasang mozaic..hanya dia jek reti..aku dan azri hanya mampu tengok jek sambil beri kate2 semangat..ahaha..susah gak nk pasang mozaic ni rupenye..give a big claps to pakcik Ajak~ *clapss*clapss*

malam tu mase cikAlok nak balik, satu kejadian yg mengemparkan telah terjadi..henfon makIntan hilang..kali terakhir kelihatan kt atas tembok umah cikAjis..carik kt sekitar umah cikAjis memang tak jumpe..call number nye plak tak dapat dihubungi..carik dalam keta sumer memang tak jumpe..hilang camtu jek..memang ingat time tu ade pencuri..tp yg peliknya, kenapa nak curik henfon makIntan..henfon nokia biase jek..last2 iwan jumpe kt tepi pasu bawah tangga depan umah..tu pun henfon nye dah terbukak dan simcard plak hilang..sumer berkumpul kt tangga..makIntan dah nangis giler babeng..aku yg mula2 ingat bang bang boom, ingatkan ade org nak buat prank..tp bukan prank ni, mmg benar belaka..

sumer bekerjasama carik simcard..almaklumlah simcard tu besar mane..aku dah giveup walaupun mencarik gak sbb aku rase mmg impossible tuk jumpe..skali si Amil panggil aku..

amil: kak ija..dh jumpe simcard nye..

me: kat mane?

amil: along ngan angah gi amik..

me: yela kt mane?

amil: dorang gi amik kt belakang..

me: huh? cane dorang tau?

amil: tadi iwan bla bla bla..

me: iwan?

amil: erk, kak ija tanye la dorang..

[Amil dgn muke ketakutan hanya geleng2]

then, azri dan nang pun datang ngan membawa simcard..tapi malangnye simcard nye dah patah..sumer orang pandang dorg berdua..almaklumlah dorang yg jumpe simcard tu..tapi aku tau bukan dorang la yg buat..pastu kitorg bisik2 sesame kitorg..mak bapak yg suspicious dgn kelakuan kitorg pun tanye ar mane dorg jumpe simcard tu..

azri: kt belakang umah cikAjis..

mak: camne kau tau kt situ?

azri: ada ar budak tu tunjuk kt situ tempatnya..

[aku dah tak tahan nak gelak sbb azri sebut budak tu sambil tgk iwan]

dan mak bapak yg mempunyai tahap ingin tahu yg tinggi sibuk bertanye kitorg bertiga sbb kelihatan seperti kitorg tau sape punye kerja..disebabkan kitorg berfikiran waras memikirkan tentang keamanan keluarga, tak mau kekecohan..almaklumlah cikAjis baru jek bebaik ngan cikAlok, kitorg tak nak disebabkan perkara ni pergaduhan bangkit lagi sbb kejadian ni mmg melibatkan dua keluarga ni..

azri: lebih baik takyah bitau sbb taknak ar mengaibkan org tu plak..

sumer mata memandang kitorg bertiga..dah la memang kitorg duduk sekelompok bertiga pastu sengeh2 suspicious..so, kes ditutup malam tu..cikAlok pun balik malam tu gak..yg tau citer kitorg bertiga, kelompok plak ade 4bahagian..1-umah kampong 2-umah cikAjis 3-umah AtokBusu 4-umah Sri medan(cikAlok)..so, sri medan comfirm nang citer..umah AtokBusu plak ade azri..umah kampong ade aku tuk bercerita..yg tinggal hanya cikAjis dimana cikAjis mmg tak leh tau pun sbb iwan adalah anak dia..hurm~ begitula story nye..b4 tidur tu bukak citer ni..


29 December 2008 hari isnin


.: kerja2 pemasangan zink :.


.: pasang mozaic bilik air :.

hari ni relaks skit sbb kerja2 sumer tak memerlukan kitorg anak2..pasang tile comfirm kitorg tak tau, so hanya menyemak..pasang zink pun comfirm lagi tak tau..so bapak2 dah tak panggil kitorg..apip yg semalam tidur tak tau citer pasal kejadian curi malam tadi sibuk la nak tau full story..so aku and azri pun story la kt apip kt depan nun jauh bawah pokok sukun..kitorg mmg tak puas hati..mane leh kes tutup camtu jek..penjenayah mesti diajar..so, kitorg bersetuju tuk slow talk ngan dak iwan..tetibe aril menyibuk datang nk join..

me: aril~ panggil iwan datang sini..

azri: bisik tau ngan dia..jangan sampai budak lain tau..

apip: ckp kt dia kak ija nak suh gi kedai..

haish~ name aku gak digunakan..hampeh tul dorg ni..sambil tu kitorg prepare la ape yg nak disoal siasat..dah cam detektif lak gaya..wakaka..datang gak dia akhirnya, tp kitorg tak terus serbu..almaklumlah budak kecik doh~ kitorg breaking ice dulu..sesungguhnya dia tak mengaku..dan kenyataan yg suspicious dari dia adalah

iwan: aku kan tengok tv jek, mane ade aku gi dapur

me: oh maknenye orang yg amik henset tu dia gi dapur ar..

iwan: mane aku tau..last aku nampk henset makIntan kt atas tembok tu..

ngahahha..terserlah ayat kekantoian dia..tanye punye tanye mmg dia tak ngaku..kitorg tgk mate dia dah berair..

azri: apsal ko nk nangis?

iwan: dah aku ckp aku tak amik korang tak caye..

me: la..ko bukan org yg pertama kitorg tanye camni..ko org ketiga, kalu ko tak salah jgn ar nangis.. [sebenarnye dia mmg org yg pertama]

azri: dah ar jgn nangis..kitorg bukan ape, geram jek sbb malam tadi kitorg yg kena tuduh tau..

[iwan dah tunduk2 air mate nk mengalir]

me: ok ar, ko ckp bukan ko yg amik..ke ko tau sape yg curi sebenarnye?

iwan: usop~~!!

apip: mane ko tau dia amik?

iwan: aku tak tau..

azri: abistu yg ko sebut name dia tu

iwan: aku tak tau..

azri: hey, aku bagi pelempang gak ko ni..

me: ahahah..ok ar ko gi panggil usop skang gak..

so, the next suspect is usop...tapi usop xde umah, dia gi bandar..dan secara sengaja nye apip telah merakamkan segala perbualan antara kitorg ngn iwan tadi..wakakaka..bagus betul la~ lepas makan tengahari tu, kitorg pun main ar volly ball..dan secara kebetulan budak2 tu sumer follow..main punye main, tetibe usop pun datang..kitorg pun continue dgn kes soalsiasat..sorang demi sorang kitorg panggil..dan segala perbualan dirakam..

usop - bersumpah dia tak buat..ngaku dia nakal tapi xkan sampai curik henset makIntan..dia perasan iwan hilang selama 5minit..

abang(shapik) - menuduh iwan yg buat sbb penah ade pengalaman hilang duit raye rm150 dan dia nmpk iwan yg masuk bilik..

iwan(kali ke2) - tetap tak mengaku..sampai sumpah2 [ala budak kecik, sumpah2 tu mainan hidup, same la cam aku dulu]..last2 kitorg beri ceramah dan nasihat kt dia..dan dia nangis giler2 punye air mate berjurai sbb kitorg anggap dia amik walaupun dia menafikan [pergh ayat skema]..

angah(adli) - sumpah tak amik sampai nak potong jari..sedar iwan hilang mase tgk tv..iwan ada ajak dia gi satu tmpt tp dia taknak..iwan penah ajak dia carik helicopter iwan yg hilang..

uda - awal2 dah menangis sbb kitorg tuduh dia amik..wakaka..[luper yg si uda super gembeng]..iwan pun ada ajak dia gi satu tmpt tp dia pun taknak..

ika - secara terus terangnya menuduh iwan aka adik sendirik..ada pengalaman gak duit hilang..simcard tu boleh dibuang dari tandas umah dia

setelah penat bertanya..kitorg mmg ada satu kesimpulan jek..memang iwan yg buat semua ni..bukti2 nya:

1-iwan yg jumpe henset kt tempt yg sememangnya xkan dicari orang
2-iwan yg ajak azri dan nang gi carik kt belakang rumah
3-atokBusu nmpk iwan dan usop gi kebun depan[gelap+scary] b4 henset dijumpai
4-iwan ada ajak amil,uda,angah gi satu tempat tp usop yg teman
5-byk ayat2 soalsiasat yg mengkantoikan diri dia
6-iwan mmg budak yg suke bermain ngn henset orang xkire canggih or cokia
7-iwan ada byk kes2 sejarah berkenaan kecurian
8-mak dan akak dia sendiri tuduh dia curi
9-iwan geram ngn makIntan atas sbb2 tertentu[ni kesimpulan dari Abah]
10-iwan geram kt amil(anak makIntan) sbb hilangkan helikopter iwan [heli tu sebenarnye mak dia simpan kt atas gerobok]..so, dia nak balas dendam kt amil dgn buat camtu kt makIntan..kira kes balas dendam ar ni..huhu..ini agakkan aku jek..

itu dia..kes tutup~~

lepas penat2 soal siasat..aku, apip, azri dan ika naik beskal jalan2 gi Teluk Bakong dan parit besar saje nak lepas kegeraman..ngahaha




.: a pokemon aka monopoli :.



malam tu dalam kul10 kitorg bertolak balik..badan penat giler..abah yg drive balik sbb kereta merc hanya dia jek yg leh drive..

.: perjalanan hidup yg sekejap
tapi beri seribu makna
dan pengalaman hidup pada aku..
dan kalu ditakdirkan aku tak hidup lame,
aku hanya nak habiskan sisa2 hidup aku kt kampong :.

Wednesday, December 24, 2008

nothing special

8:10am 24/12/2008 Wednesday

lame sudah saya tidak mengupdate, ye~ memang saya agak emo..sbb planning tidak berjalan seperti yang dirancangkan..tunggu punye tunggu tawaran dari u*m atau 'Puffing Malaysian University' selama hampir 2bulan, biler aku call, dorang kate tak proses agi..apsal lembap giler la dorang buat keja?? dorang tak tau ke yang kerja dorg tu effect life seseorang..dorang tak tau ke yang berapa susah dan lecehnye nak menyediakan dokumen2 permohonan yang superb cerewet tu..dorang tak tau sumer tu..biler aku call, sore abang tu cam malas nk layan aku..tapi maybe mase aku call tu, dia tgh ngorat monyet kot, tu yang cam kacau daun..hurm *sign*

aku tak salahkan kelembapan dorang, maybe takde rezki aku nk sambung belaja..tp ape pun aku apply gak keja, bukan aku goyang kaki..biler tgk application status, mostly unsuccessful..
my life was totally ruin..i guess 2008 wasnt a lucky year for me..please go 2008~~!! orang cine kate 2008 tahun bawa tuah, 8 kan kekayaan pada dorang..tapi pada aku ianya byk suwey..[oh saya insap, maafkan saya]..seriusly kalu ikut aku yang tak berapa kuat iman nye ni, dah lame aku bunuh diri..tapi kan dosa menda tu dan aku masih sayangkan famili aku dan aku masih nak rasa kebahagian mase depan yg maybe tuhan dah bagi kt aku..just keep holding on~

harini aku dan apip telah diberikan restu 100% dari abah untuk kitorg naik bas balik batu pahat..sat agi nk kemas2 beg, mandi dan berangkat..dalam bus nnt nak planning ape yg nk dibuat kt beepee..huhu..alang2 aku nk lepaskan emo yang tengah menyerabutkan pala hotak aku..pastu nnt mak n abah datang juga sbb abah nak renovate bilik air kampung..so nnt kami bergotong royong buat bilik air

shian tgk abah haritu kt tesco abah nak beli henfon tv, tapi aku tak kasik..dia agak cam marah dan kecik hati sbb hajat dia tak kesampaian..aku bukan ape, aku cume tak suke orang chayanunalip yang jual henfon tu..so malam tadi gi kajang kt pasar tu, abah nak cucuk duit, so aku mak n apip pun jalan2 usha henfon kt kedai phone..byk gak pilihan kt situ, ala2 mines gak..kononnye usha2 tuk apip, dia nak phone sony slide shake2 tu..tapi last2 aku pun tersangkut gak usha henfon..dan aku berkenan kt satu henfon ni sony ericson K770..harga bley tahan mahal, tapi aku bukan nk beli skang pun [mane la ade doit, den bukan koja pun]..spec dia paling aku puas hati..huhu..maybe tahun depan kot aku beli


.: Sony Ericson K770 :.

lepas abah cucuk duit, abah terus gi ke kedai2 henfon tu, aku pun tunjuk la henfon tv yang dia nak beli haritu, shian tgk dia sedih haritu..jalan punye jalan, last benti kt kedai amoi ni..ye~ terus terang aku kate, aku suke kt amoi tu bukan yang cam chayanunalip haritu kt tesco..pastu dapatlah henfon idaman abah, tawar punye tawar dapat harga RM370, pastu abah amik memory 2G dia jual skali RM25 dan dia kasik free sim card..henfon tu agak best gak ar, ade tv, mp3, mp4, camera, video, game, touch skrin, bluetooth, cume 3G je xde..abah kate dia dh tua, buat pe nak 3G nie..takpe ar janji hajat dia tercapai nak beli henfon tv..dan yang pasti harga nye lebih murah dari kt tesco tu..happy giler aku tgk abah malam tu..mak kate mesti abah tak leh tido malam tu..ahaha


.: Abah's phone look alike :.

Wednesday, December 17, 2008

Long+Tired+Happy Week

Seteleh semua keluarga pulang.. [ayat cam skema jek..]

tinggallah mokteh,makcik Ikin,shapik,aril and abby kt umah..

shian mokteh tolong mak kemas rumah..dimana aku yg kepenatan tido kt atas..tau2 jek sumer dh kemas dan bersih..

so,tuk menebus kesalahan aku, aku berbesar hati tuk membawa mereka semua berjalan2..

bawak dorg gi KLCC, the mines, tesco, makan sate kajang, alamanda, jogging kt tasek chempaka, berenang kt sri putra...

sungguh penat..

kemudian, mengikut planning mak dan restu dari abah..kami [aku, mak, apip, mokteh, makcikIkin, shapik, aril dan abby] balik kampong Beepee naik keta..kena balik gak sbb hari ahad ade kenduri kawen umah AtokBusu kluang..then abah and wanie akan naik bus hari sabtu...

perjalanan yg seronok tapi hati aku agak gusar sbb lampu emergency tu asyik2 nyala dgn tak semenanya [maybe sbb overload kot]..bace je la doa sepanjang perjalanan..sampai dalam kul1 lebih kt umah Pakcik Ajak di Melaka..makan2 rileks2 gelak2 chatting2..pastu mak paksa PakcikAjak ikut skali konvoi balik kampong..dalam kul6 bertolak ke kampong dan sampai dalam maghrib tu..seb baik kami leh jama' solat..huhu [kelebihan musafir]..dalam kul8 lebih tu aku sibuk nak gi pasar malam kt peserai, kempunan tongkeng la konon tp biler sampai2 tongkeng dan kehabisan [hampa aku]..

malam tu plak, dalam sejarah PakcikAjid sekeluarga menjejakkan kaki ke kampong setelah ntah berapa tahun dia gadoh ngan PakcikAjis [kes haram jejakkan kaki ar ni]..so dorg balik la kampong, dia suh tabur beras kunyit tp kerana kesengalan kitorg, kitorg tabur kulit limau [colour lebih kurang ar tu..ngahaha]..pastu pasang video hari keluarga, tgk ramai2..lepas kepenatan tu, berbual la kt depan beranda umah PakcikAjis..disebabkan masing2 malas dan waktu tu pun dh kul3 pagi, kitorg tido ramai2 kt luar rumah tu..sejuk giler dan nyamuk pun kacau..tapi sbb ramai2 tido kt situ, sumer tu kitorg buat bodoh jek..syok pulak tu!!

keesokkan hari nya, kitorg minum air kelapa fresh, gi masuk hutan kt belakang umah [meninjau hutan ala2 jungle tracking ar ni,tu pun kena paksa dgn AtokBusu..ahaha], pastu main bola tampar [ntah dari mane dorg dpt bola], main kejar2 [ni permainan wajib kt kampong disbbkan halaman yg luas]..lepastu mandi then amik BusuAlin kt Parit Raja..dan aku paksa BusuAlin tangkap ikan keli [dia dh janji aritu kalu aku dtg umah dia..huhu..tuntuttt~~]..lepastu sumer lepak2 kt halaman depan sambil tunggu abah and wanie sampai naik bus..lepastu kitorg sumer main galah panjang..wah best sangat biler mak2 yg sempoi dan anak2 yg senget bermain bersama..kecoh jadiknya..wakakaka..lepastu dengan badan yg berpeluh2, aku, wanie, BusuAlin dan MakcikSiti gi pasar malam kt Pesta..kitorg pergi pasar cam shopping kt alamanda, punye la lame sampai mak dah call..ahaha..pastu balik2 tu PakcikAlok dh sampai, lepas makan2 [ade ikan keli..wah sedapnye] then kitorg tgk lagi video hari keluarga..

hari ahadnya..aku bangun lambat, ni disebabkan malam tak lena tido, carik selimut tak jumpa, last2 aku chopek jek kain semayang mak..ngahaha..pagi2 tu dorg dok tebang pokok [tk tau ape name tp pokok tu cantik cam pokok krismas]..lepastu kitorg minum agi air kelapa fresh, sungguh sedapp~~!! then sumer mandi2, bertolak gi Kluang kenduri kawen AtokBusu Kluang...kt kenduri kawen, ade agi ikan keli [menu spesel]..mau nya aku makan keli jek, ahaha..puas giler makan ikan keli.. I like~~!!


.: silakan makan..ike keli~ keli keli~~!! :.
"Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin di sini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada ku lupa
Yang terpahit jua termanis
Semuanya bagiku terindah
Kuingati buat selama-lamanya"

Wednesday, December 10, 2008

A memorable Hari Raya Haji

Setelah ditunggu dan segalanya diprepare tuk hari Keluarga..

akhirnya tiba gak..

first time anjurkan majlis yg cam ni tuk keluarga yg boleh dikatakan besar...


Hari Keluarga belah Mama..mostly sumer datang...cume Pokda[kuhsus] and Maknor[berniaga]..so xpelah..niat mak buat majlis hari keluarga ni tuk selesaikan pertelingkahan antara CikAjis dengan CikAjid dan CikAlok yg membuatkan bertahun2 dorg xbertegur sapa..

So, starting dari khamis lagi dah penah kemas2..dorg sumer datang mostly hari sabtu..pastu keesokkannye ahad baru lah start hari keluarga..start dari jam 9 pagi..memang xberapa nyenyak nak tido, wanie pagi2 dh bgn dok mengamuk kt budak2 buat bising nak mamposs..ngahahaha..lepas dengar wanie bgn mengamuk tu, aku pun terus bgn ar sbb bunyi bising dorg tu tak surut2..kuar2 je dr bilik dgn mate stimm, muke basi, aku terus tengking budak2 tu,

"hoiiiii~~~~~~!!!"

masing2 larik cam munyittt tak jadik nak curik pisang..wakakak


aktiviti hari keluarga start dgn menganyam ketupat..setiap keluarga mesti antar wakil..bagus gak aktiviti ni sbb lepas je dari tu, budak2 lain sumer sibuk nak belaja wat ketupat..ahaha


.: Aktiviti menganyam ketupat :.


.: Musical Chairs :.


.: Tutup mate..."Teka Siapa Aku" game :.


.: Huh~ cari mane satu bini kamu..wakakakka :.


.: Main tarik tali :.

pastu main tiup belon, musical chair dan macam2 lagi..sampai penat giler..

yg bestnye tu..biler dh main2 tu, sepah giler..biler nak start next game, sumer kerjasama kemas sampah2...zapp~~ terus bersihhhh...huhu

pastu keesokan harinye..hari seninn, sumer yg jejaka2 gi semayang hari raya...lepas dorg balik semayang, main lagi~ main kotak beracunn..aku rase aktiviti ni paling menunjukkan keSEMPOIan sumer org..lagi2 mak2 dan bapak2..giler sempoi..tgk balik video yg amik, mmg gelak giler sakan..ngahaha..


.: Kotak beracun..sikit punye susah nk suruh buat bulatan..haishh~ :.

lepas penyampaian hadiah, mak panggil cikAjis, cikAjid dan cikAlok..ceramah setiap sorg..cikAjid and cikAjis senang jek selesaii..tapi biler masuk bab cikAjis and cikAlok, tetibe jek suara tinggi~ budak2 ape lagi ar, masing2 jadik kepoh, mengendap dari dalam..

"hoi masuk2~", aku halau budak2 tu masuk dalam, tak elok tgk orang2 tua gaduh..tapi pastu aku yg tgk..ngahhaha

agak ngeri gak tgk dorg gaduh, sampai nangis2 dan hampir nak bertumbuk..wargh~~ aku xberani nak amik gambar~ takut aku yg kena tumbuk nnt plak..

sampai aku dh tak tahan nk tgk..aku masuk bilik, aku nangis~ aku shian ngan mak, aku tau niat dia nak satukan adik beradik, tapi biler tgk dorg naik2 sore sampai nak bertumbuk tu, rase cam nak masuk campur..tapi aku tak leh sbb aku hanyalah seorang yg berpangkat anak..

but for sure~ aku yakin sgt mak leh selesaikan sumer ni..hampir 2jam pergaduhan tu..cikAjak dah giveup..last2 aku tgk mak dengan cikAjis n cikAlok kt depan umah..dengan hujan renyai2..mak sorg2?? ngn dorg berdua??? kalau dorg bertumbuk?? wargghhh~~ tapi tup tup~ dorg berdua masuk kerumah dengan berpeluk..wah dah berbaik ar tu...memang bermakna skali raya haji tahun ni buat dorg adik beradik...dan aku berbangga ada seorang ibu yang seperti mak aku..



"Air yang dicincang tak akan putus..."

Tuesday, December 9, 2008

Mungkin Saya sedang keRAJINan

Name
Siti Nor Hafizah

Sister(s)
one

Brother(s)
one

Shoe size
can be 5 or 6

Height
153cm
[rendang tak berbuah]

Where do you live
Kajang

Have you ever been on a plane
er ar er ah~~ penah ke? ahaha

Swam in the ocean
hurm...sudah tentu!

Fallen asleep at school
wooo~ jangan ditanya~ panggg~~!!

Handsome guy on earth
erk uhh erk..tak dapat nk buat pilihan
[sambil garu2 pala]

Beautiful people on earth
ala~ tipu besar ar kalu aku ckp aku...
tapi
aku bukan suke puji owanggg~

People with great hair
aku kot..wakakaka

Cute people you have ever seen
cute means kiut(comel) or kiyut(kecil)??
tapi cute kadang2 montel..haish~

Voice you can't resist to hear and hear
something that repetitive and annoying

What do you love to do with friends
karaoke and gelak2

Broken someone's heart
does this means 'sakitkan hati' or 'lukakan hati'??
kalu sakitkan memang selalu..
kalu lukakan tu tak penah try agi ar..
nak masukkan dalam wish list tahun baru ar..
wakakak

Fell off your chair
[sambil teringat kisah lampau]
oh penah~

Sat by the phone all night waiting for someone to call
malam2 orang tak keja lor..
[ni kes tunggu panggilan interview]

What is your room like
Lautan Yang Luas

What's right beside you
right beside??
katil jauh sangat..gerobok pun jauh..
angin kot~~

What is the last thing you ate
jajan~~!!

Ever had...Chicken pox
yup~

Sore throat
yup~

Stitches
sendiri buat penah ar..kt jari~ wakaka

Broken nose
[sambil pegang hidung dan mengenang mase lampau]
oh tak pernah kot..

Do you believe in love at the first sight
nope~
thats what i call crush and Syok Sendirik~

Like picnics
ye suke suke~~

Who was/were..The last person(s) you danced with
demo dancing kt orang ramai..sorang2 la tu~

Today did you..Talk to someone you like
like tu 'paling suke' or 'tak benci' ??

Kissed anyone
good bye kiss dgn saudara mara balik..
wah ramai bangat..tak ingat sape yg last aku kiss..
huhu..
ehem~ bukan cium mulut ye~!!

Get sick
jarang~
sesungguhnye aku wanita gagah..
[oh berlagak nye aku]

Miss someone
right now? no one~

Who do you really hate
kalu orang tu nak aku benci dia..
aku akan benci dia..
kalu orang tu nk aku sayang kt dia..
aku akan sayang dia..

Do you like your hand-writing
oh nehi~~

Are your toe nails painted
yup~ painted pakai air wuduk~
[wah tetibe skema]

Whose bed other than yours would you rather sleep in
my sis, my bro and my parent..
berenang~ berenang~

What color shirt are you wearing now
dark green
[ala2 cam komander wanita]

Are you a friendly person
honestly not~

Do you have any pets
no

Do you sleep with the TV on
dulu2 mase tak sedar yang letrik kena bayar
[dengan sengajanye]

What are you doing right now
goyang2 pala dengar lagu syoikk~

Can you handle the truth
if the truth is about me, it takes time~

Are you closer to your mother or father
much much closer to mother
but i love both so much

Do you eat healthy food
whatever food i ate, for me its healthy
ngahaha

Do you still have pictures of you & your ex
what is ex?
example or exercise?
bluekk~~

If you're having a bad day, who are you most likely to go to
I prefer to sit in my room and cry

Are you loud or quiet most of the time
quiet~

Are you confident
50-50..
but most of the time confident

5things I was doing 10 years ago
(1) main orang kopak-kopak
[susah nak explain game ni,
tapi korang yg dr generasi yg same sure tau game ni..ahaha]
(2) main2 jual eskem pakai tin biskut
padelpopp~ padelpopp~~
[nak rasa camne jual eskem naik beskal]
(3) find out about a mystery flower
and hampa~
(4) Sorokkan buku cerita kt library,
sbb taknak orang lain pinjam
(5) UPSR time~ obviously last minit study..
erk..ye ke ek? ke aku tak study pun..wakaka

5places I've lived/living
(1) Batu Pahat, Johor
(2) Nottingham, United Kingdom
(3) Pontian, Johor
(4) Malawi, Africa
(5) Kajang, Selangor

I am tagging
wanie
mastura
paez
athy
niza

Friday, December 5, 2008

Blog Awarded From Wanie



This blog award been given by Wanie..

Thanks a lot..

But, why Munyit? wakakaka

So what to do after received an award?

as Wanie wrote:
*Remember you must post this award in your own blog, and then link my blog as the awader and then pass on this award to other 5 bloggers...

hurm..

nak bagi kat sape ek? had no idea..

~ open my blog and see who are those on my top5 bloggie ~

So, I would like to give this award to: [in my top5 bloggie list currently]

1. Wanie
2. Sepot
3. Mas
4. Afiq
5. Paez

I guess they are the most who like to update their blog..*clap*clap~

Coz I had a Bad DAY...

Aku
.
.
.
.
.
.
.
Sudah
.
.
.
.
.
.
.
.
Lama Sungguh....Tidak mengupdate Blog..ahaha



So many things happen to me lately which makes me think that "Life is S***~!!"

Starting from last week [i couldn't recall the date]..

First...the wireless modem really makes me tired..

nothing wrong with the network [eventhough sometimes i blame streamy*]

but the modem couldn't just connect easily..



i have to sit there in front of the modem, on and off the power about 1000 times until i get the connection..

Second...the laptop yg aku sayangi..[bluekkkk~~]

the anti-virus cant update for about two months ago..so before things getting worse, i uninstall the existing and install it again [with the same installer]..

then i restart...



i never set the computer for password..how should i know what the password was~??!!

the cancel button been disabled..

then tried to click okay without any entered password..

"Window detect that your bla bla bla is bla bla..error 8oox50012 had occurred"

what the tuttt~??

seem like had no other choice rather than trying for the password...

but~

it seems like hopeless~

i guess i need to FORMAT~!!

so i took my DVD Windows Vista that i bought long time ago [never used before]

with a very high level of confident, I format the laptop..





based on my logical thought, Partition1 suppose to be C:\ and Partition2 is D:\

So, i choose Partition1........

After format, then proceed to windows installation

and...



then I tried to run it again but something was missing and its failed to boot..

but thank God I can get access to the hardisk..

and I found out...



I was TER~ accidently formating the wrong hardisk..


I never know that Partition1 is for D:\~~~!!!!



Gambar~~!!!!!!!!! Lagu~~~~!! Project~~~~!!! My Treasure~~~!!!



Then I tried to do backup for C:\ [so useless, nothing in C:\]
becoz I want to format C:\ also..

The things that I regret the most was not copying the whole www AGAIN~

Still the same~ errorr~~ there you GO~~ d***~!!



nothing can be done~ unless i get the WORKS cd window installer~

*thanks to mas for borrowing me the CD windows*

but life just doesnt end there~

after laptop being formated..the modem cant turned ON..

what a beautyFOOL life~~???!!!!

i had no choice..i send it to repair and it takes a week..

.........the bad luck story ever in 2008 of mylife wasnt end yet........

then one day Athy come to me...its regarding to MrsM project...

I'm not really worried because I already give Athy the project copies...

but the worse part was~

the copies that I gave to Athy wasnt the updated project that i done like hell hingga terguling tonggeng...

then I remember I had done a backup of my C:\ into my pendrive...

and this is the WORSEst part...

I did NOT backup the whole folder and the project i backup wasnt the updated one~





sometimes, rasa cam nak mati sehingga perasaan tekad nak bunuh diri pernah terdetik..sambil pikir care nak bunuh diri yg paling tak sakit...



pikir punye pikir~
.
.
.
.
.
.
.
ngantuk la plak...ape2 hal esok je ar bunuh diri..



tapi biler esok...
gelak2 ngan mak, gurau ngan apip, melarikan diri dari abah...
rasa cam not worth it plak kalu bunuh diri..
so aku decide tuk tempuh jek dugaan ni..

After those miserable things..and the tension of Hari Keluarga yang bakal tiba..I decide to think positive...



aku tolong mak settlekan perihal hari keluarga..kemas2 rumah...mop~ sapu~ cuci~ berus~
sambil tu hilang skit tension pasal laptop...

lepas je dari tu...segala masalah aku selesai...

1. aku beli DVD window
2. aku berjaya format laptop
3. aku format computer skali [bonus]
4. modem pinjam boleh digunakan [*thanks to mas~]
5. data D:\ dapat recover skit...[*thanks to Aman coz giving me hope]
6. project MrsM dapat disiapkan buat kali kedua..yeahaaa~~

dan akhirnya aku dapat beli external hardisk yg sudah lame aku nk beli...

and now i believe..."Life wasn't that Bad at all..."

"Kejayaan bukan bermaksud tiada kegagalan
tapi bangkit semula ketika gagal"


.........................end............................