Tuesday, July 28, 2009

Perlu ke pekakkan telinga?

Pernah tak dengar cerita tentang "Si Katak dalam Perlumbaan Mendaki"
[btw title cerita tu aku yang reka sebab tak tau pun ape tajuk nya]




alkisah cerita ni.. [ada yg ditokok tambah]


Menteri Besar Katak datang memberi taklimat

"Jikalau ada diantara katak-katak di Kampung Bawah Tempurung ni yang mengaku dirinya katak jantan, sila hadirkan diri di Istana Tempurung untuk pertandingan bagi merebut satu-satu nya puteri Raja Katak. Pertandingan yang dimaksudkan adalah barangsiapa yang mampu mendaki Gunung Tempurung, akan di gelar sebagai pemenang."

Maka dengan itu, semua jenis katak yang rasa dirinya jantan hadirkan diri ke Istana Tempurung..


Ibu Temah: Meon~


Meon: ??


Ibu Temah pun menunjukkan keratan akhbar pertandingan yang membuatkan satu kampong jadik kecoh. Tanpa banyak kata, Meon yang yakin dirinya adalah jantan terus menuju ke istana untuk turut serta dalam pertempuran itu.

Setibanya dia Istana Tempurung, banyak katak-katak yang bergelimpangan di sekitar perkarangan istana. Maka dengan itu, pertempuran terus dimulakan. Meon yang blur giler tak paham ape yang sedang terjadi, terus join katak-katak lain yang menuju ke lereng bukit Gunung Tempurung.

Si Betinas, Si Tuas, Si Berudus, Si Pondans, dan Si Nyahs turut datang untuk memberi sorakan negatif kepada Si Jantans.


Si Betinas: Booooo~~!! Jangan haraplah boleh kawin ngn Puteri~~!!


Separuh dari Si Jantans mengalah..

Si Tuas: Balik rumah tolong carik lalat je la~~!!


10 dari Si Jantans berundur balik..

Si Berudus: ~~~ [blom reti bercakap]

10 lagi Si Jantans berhenti separuh jalan..


Si Pondans: Give me L.O.S.E.R.. what we got??


Si Nyahs: LOSERRRR~~!! ah tak kuasa maq nyah~~!!


Semua Si Jantans pengsan katak dan tidak terdaya meneruskan perlumbaan melainkan Meon. Meon terus cekal hampir sampai kepuncak. Sorakan-sorakan negatif terus menerus kedengaran untuk mematahkan semangat Meon. Tapi Meon tetap gagah dan bergaya meneruskan perlumbaan sehingga ke puncak.

Seperti yang dijanjikan, akhirnya Raja pun mengumumkan Meon sebagai menantunya.


Mr Reporter: so, whats ur secret of success?


Meon: .... [hanya sekadar senyum-senyum katak]


Mak Temah: Meon~ [sambil datang kearah Meon dan memeluknya]

Mr Reporter: so, Meon.. whats ur secret of success?

Mak Temah: speaking malay can ar?


Mr Reporter: oh Meon tak reti speaking.. boleh makcik..

Mr Cameraman: ok take again.. one two three action~


Mr Reporter: ok Meon, ape rahsia anda menang dalam perlumbaan ini?

Meon:
.... [sekadar senyum-senyum katak]

Mr Reporter: makcik?

Mak Temah: maaflah encik.. Meon ni PEKAK~~!!


-------------------- end of story
--------------------

moral of the story: pekakkan diri untuk berjaya..


well, a very good story tapi kenapa katak jadik contoh? kenapa tak babi ke, monyet ke, gajah ke, or manusia je ke???


sebab katak mana ade telinga.. ye ke?? ahahaha

Meon: haah~ katak mane de telinge.. muahaha

[eh firstime ni Meon berkata-kata]


Tatkala aku sedang pikir ape nak taip seterusnya, tiba-tiba muncul dalam kepala..


Ape beza Katak dan Kodok??


Pendapat aku..


Katak

- Kulit lebih licin

- Suka buat bising b4 dan lepas hujan
- Lebih giler glamour berbanding kodok

- Perwatakan yang lebih matang

- Cepat membiak

- Tak reti lintas jalan [sbb tu mati katak]

- Suke duduk bawah tempurung

- Lidah panjang giler


Kodok

- Kulit mengerutu
- Low profile


so disebabkan kodok ni low profile, maka tak banyak info tentang kodok yang kita tau.


ok back to topik, cerita tentang Si Meon katak yang pekak.


Pernahkan anda diherdik ketika anda sedang excited?


Pernahkan kawan anda memberi pandangan nagatif ttg impian anda?


Pernahkan teman anda mendownkan anda?


Pernahkan anda mendengar perkataan seperti

"Kau takkan berjaya punya lah!"

"Jangan mimpi lah weh Meon!"

"Kuat berangan la kau ni!"
"Be realistik la Meon hoiiii!"


Tapi walaucamne pun, pendapat aku.. jangan pekakkan telinga sebab tak semua sorakan-sorakan tu adalah 100% negatif but somehow mesti ada yang positif. Lebih-lebih lagi sorakan yang datang dari keluarga dan teman-teman. Tapi apa-apa pun, semuanya terletak pada diri kita sendiri tuk menentukan sorakan mana yang kita nak dengar dan sorakan mana yang kita tak mau dengar.



Ini adalah Meon..
Jangan pandang gambar ni as satu Kelucahan..
Katak ni tak bersalah.
Dia telah cuba sebaik mungkin
tuk memberi pose yang terkacak..muahahha


Test Your Typing Skill...



click here to test..


Saturday, July 25, 2009

What with this topic? bullshit!!

For the whole week,
I made myself to think whether am I a female or male?

Topic cam bullshit?? Ya whatever~!!

Situation one: A yahoo conference with Mas and Niza



Apekah aku Nyah??

well obviously it just a joke..

------- end -------

Situation two: Yahoo IM with Paez



Am I a female??

------- end -------

Situation three: A replied email received from my lecturer..



My replied to him..



He replied back..



And the ending email..



Am I transforming to a male??

------- end -------





Tuesday, July 21, 2009

MasAzreen punye weeding

Congrats to Kak Mas..





Kepuraan menjadik busy body.. ini lakonan semate.. hahaha










Sunday, July 19, 2009

Tauhu Boom





Resepi ni mak aku amik dari sedara kat Singapore..

kat Singapore, Tauhu Boom ni dijual harga $S6..
bersamaan dgn RM12 [lebih kurang lah]

-------------------------------------------------------------------------

Bahan-bahan:

Tauhu [dipotong kecik2]
Telur [kasik pecah]
Carrot
Timun
Sambal [ikut suka hati nk buat camne]
dan
Tin Susu or Sardin yg dilobang
[tuk tujuan mengoreng]


Cara nak buat:

1. Panaskan minyak dan letakkan Tin kat dalam minyak tadi..

2. lepas tu, masukkan adunan Tauhu dan Telur
kat dalam Tin yg kt dalam minyak tadi tu [paham x??]

3. lepas tu, curahkan minyak sedikir demi sedikit
kat dalam Tin yg ade isik Tauhu and Telur tadi tu..

4. kemudian, biler dah agak2 garing tu, angkat je la dan makan..

-------------------------------------------------------------------------

hehe

Selamat Mencuba..

ps: Tauhu Boom ni telah mejadik makanan kegemaran aku
buat masa sekarang, walaupun b4 ni aku xpenah suke Tauhu,
tapi sekarang, Tauhu feveretku..



Tuesday, July 14, 2009

Mari Melantak Makan Seafood..

Pi makan seafood??

kat mana??

kat Manhattan Fish Market..











wow~ yummy~!!





blurpp~~!!

i am FULL~

neway makan kt MFM ni xde la mahal sangat..
tapi kire ditahap yang mampu bagi orang yg bergaji tiap2 bulan
yela, kalu sekadar makan tuk special occasion.. tak salah pun..

dan kami berjalan pulang dengan perut kenyang superb..hehe



p/s: happy sebab hajat dah tercapai..


Saturday, July 11, 2009

The Climb

A new song from Miley which I guess had a little related to myself..

click here to listen the song..



The Climb by Miley Cyrus

I can almost see it

That dream I am dreaming

But there's a voice inside my head saying

"You'll never reach it"

Every step I'm taking

Every move I make feels

Lost with no direction

My faith is shaking

But I gotta keep trying

Gotta keep my head held high


There's always gonna be another mountain

I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle

Sometimes I'm gonna have to lose
Ain't about how fast I get there

Ain't about what's waiting on the other side

It's the climb

The struggles I'm facing

The chances I'm taking

Sometimes might knock me down

But no, I'm not breaking

I may not know it
But these are the moments that

I'm gonna remember most, yeah
Just gotta keep going

And I, I got to be strong

Just keep pushing on
Cause

There's always gonna be another mountain

I'm always gonna wanna make it move

Always gonna be a uphill battle

Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there

Ain't about what's waiting on the other side

It's the climb, yeah!

There's always gonna be another mountain

I'm always gonna wanna make it move

Always gonna be an uphill battle

Somebody's gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side

It's the climb, yeah!

Keep on moving,
keep climbing

Keep the faith, baby

It's all about,
it's all about the climb

Keep the faith,
keep your faith, whoa



Life is just about to begin..

a week after semester start..

i went for all classes.. 4 subjects all of them.. while I need to take 2 subjects only.. All the Automata's student need to drop the subject becoz they wouldn't offer the subject for this sem.. oh shit all the way~~!!

Research Methodology - the compulsory subject for all thesis student

[going for this class made me felt left-out becoz the class mix-up with the PhD student.. and the lecturer more concentrate on PhD and make us the master student felt not belong.. and there are a lot of unknown term being used in this class.. I was like 24/7 with a wondering mind where I wish I could have a 5 inches-thick of IT dictionary under my table.. oh God~ I am scared]

and I only had one more subject to take..

either

Software Engineering

Advanced Artificial Intelligence

Data Mining

which one??

huh!!

went for all the classes.. I cut-out the Data Mining becoz its only prerequisite for CS student.. so now its between SE and AAI.. I can do both but I must only take either one..

AAI looks so interesting..

while SE is good for future..

huh!! damn~

looks like I had to do Solat istikharah..

either AAI or SE~

p/s: sanggupkah pisang berbuah dua kali??
atau sanggupkah aku buat keputusan bodoh??

I had 3 weeks to go to decide for the class before the add/drop subject ended..

then after that, I had to think how to survive without a title for my thesis..

Are there anyone want to take me for their master research student??!!!!!

I need a title~~!!

I am title-less~~!!
[woo~ new damn stupid word from me]




Wednesday, July 8, 2009

One hundred truth things about me

Somehow this night, I feel so rajin and buat Tag dari Sepot ini..
Lagipun b4 aku get too busy with assignment, better aku settlekan tag ni..

Rules:
Once you've been tagged, you are supposed to write a note with 100 Truths about you.


WHAT WAS YOUR:

1. Last beverage:
Air Tembikai yg dibeli kt Pasar Malam


2. Last phone call:
dari Abahku yg tunggu dlm keta..
mase aku tawaf satu Pasar Malam dgn Makku


3. Last text message:
Dari Sarah..
mesej yg berbaur sawan kambing yg mengatakan aku kejam..
tapi aku tak paham, Sarah membiarkan aku terpinga kebingungan.. ahaha


4. Last song you listened to:

Chandra feat Sheila Majid " Ingatlah Diriku"


5. Last time you cried:
alamak, luper~ [short term memory lost]


HAVE YOU EVER:

6. Dated someone twice:
apekah?? once pun tak pernah, ape lagi twice..
huh!
Panggg!! I see u in court~
soklan cam cuping telinge upin..


7. Been cheated on:
ditipu??
[sambil pandang keatas kanan, muke kerut2, tangan pegang dagu..]
selalu jek kena tipu.. so??


8. Kissed someone & regretted it:
cium?? part mane tu?? kalu cium pipi orang, selalu jek nyahh!
menyesal?? hurm, never regret of the past..
always look forward [huh! dh merapu ni]


9. Lost someone special :
tak pernah rase kehilangan..
even if she/he gone, I always felt that she/he be with me all the time..
[adakah saya agak jiwang??]


10. Been depressed:
Sometimes.. and I always end up sleeping..

11. Been drunk and threw up:
so far, never.. and never would~

LIST THREE FAVORITE COLOURS:

12. belekkkkk

13. gerinnnn

14. cokolattt

THIS YEAR HAVE YOU: (2009)

15. Made a new friend: Yup2..

16. Fallen out of love:
erm.. wah malu I nak jawab nyahh~ Ye pernah~ [wah jujurr]

17. Laughed until you cried:
Hidup aku memang sentiase mesti nak gelak..


18. Met someone who changed you:
aku tetap aku.. penah ke aku berubah??


19. Found out who your true friends were:
no.. [sambil korek hidung, malas nak jawab]


20. Found out someone was talking about you:
no big deal~ aku lagi suke sbb tu menandakan aku femess.. ahaha


21. Kissed anyone on your friend's list:
chomolot?? huh! neverrrr!!

22. How many people on your friends list do you know in real life:
aku tak kan anggap dia kawan selagi aku tak kenal dia..
so, most of kawan aku sure la aku kenal..

kenapa aku rase soklan ni aku tak berapa nk paham?? huh!


23. How many kids do you want to have:
I want 5 kids..[wah ramai tuuu]
Boy..Boy..twin girl..and boy..[family planning]
wakakakaka

24. Do you have any pets:
pets society??
ye ade name dia feezo dan dia sangat comel..ngee



25. Do you want to change your name:
aku nak tukar jadik Daring Faithiah [cam pelik bunyi]

wakakakaka~ huh! peduli hape ak..
hye~ u can call me faith~ [name glamour]

sorry, ni sekadar merapu..
aku tak nak pun tukar name,
cume maybe nk buang hafiZah jadik HaLiza.. wakakaka.. panggggggggggggggggggggggg!!


26. What did you do for your last birthday:
aku sedang sibuk berhari RAYA~ [wah nak raya!!!]

27. What time did you wake up today:
woah~ pukul 9.15am.. sedangkan kelas kul 9..
so, lu pikir la sendirikkk~


28. What were you doing at midnight last night:
main game la..
hidup takkan seindah biase tanpa game..
[adakah kamu paham???]


29. Name something you CANNOT wait for:
I cant wait for our family day for this year..huhu


30. Last time you saw your Mother:
Before I went to bed today..
indeed, I saw her everyday, so ape nak kecoh2 huh!


31. What is one thing you wish you could change about your life:
one thing je ke??? aku nak letak dua..

satu: I wish to change my study area..
I would never go for IT,
but psychology or architecture or law maybe..[sesuaikah saya??]..

dua:
I wish to say I love him~ [apekahh???]


32. What are you listening to right now:

Ingatkah lagi waktu kau bersama ku
Kaku aku melihat mu

Lidah kelu sedangkan aku

Mahu kau tahu

Aku cinta pada mu

Benci pada mu

Cinta pada mu


Bercinta by Faizal Tahir


33. Have you ever talked to a person named Tom:
Tom & Jerry?? bukan orang..
Tom Tom Bak?? bukan orang..
Tom?? huh! never know and never talked~


34. What's getting on your nerves right now:
felt left-out and confusing with my master..

35. Most visited webpage:
http://www.facebook.com - play game
http://fiezaza.blogspot.com -
blog yg paling busan

http://shahzeem.blogspot.com -
donlod game


36. Whats your real name:
Siti.... Nor... Hafizah... anak kepada encik mat manas..

37. Nicknames:
SiBu, Boyak, Ijah, Fieza, Aman, ZaZa,
Hafizah, Pizza, Peace, Pisang Montel, Siti, Nor...


38. Relationship Status: Saya Single.. :|

39. Zodiac sign:


Libra [dengan bangga nye]

40. Male or female?: of cos Female [dengan yakin]

41. Elementary?: rujuk soklan 43

42. Middle School?:
rujuk soklan 43

43. High school/college?:
6 tahun - Tadika KEMAS
Standard 1 to 6 -
TMS

Form 1 to Form 2 - SDAHA
Form 4 to Form 5 -
LPS
Diploma -
UNITEN

Degree -
UNITEN

Master -
UKM

PhD?? -
HEAVEN... lol~


44. Hair colour: Asian.. obviously hitam~

45. Long or short: will be short soon.. mayb~

46. Height: 153 kot..

47. Do you have a crush on someone?: always~

48. What do you like about yourself?:
simple kot.. biar selekeh janji bahagia..[ape punye motto.. ahaha]

49. Piercings: [sambil meraba telinge].. oh tak pernah~

50. Tattoos: tak pernah.. tapi teringin nak buat..opssss~

51. Righty or lefty: Right~~~!!

FIRSTS :

52. First surgery: tak pernah~ aku sihat Alhamdulilah~

53. First piercing: sile rujuk soklan 49

54. First best friend: ...

55. First sport you joined: lompat jauh dan lumba larik~

56. First vacation: United Kingdom~ [ye ke??]

58. First pair of trainers: tak paham soklan..nextt!!

RIGHT NOW

59. Eating: tak pulak [sambil teringat nk puasa esok, so niat terus]

60. Drinking: juga tidak..

61. I'm about to: complete this tag~

62. Listening to: Lagu ler~ [sambil goyang2 pala]

63. Waiting on: downloading game to complete..ngeh2

YOUR FUTURE :

64. Want kids?: sile rujuk soklan 23

65. Get Married?:
Milik siapakah Hati ini~ erk~
panggggggggggg!! ni lagu sepot.. silap2..


66. Career?:
Excited to become lecturer..
but being advised to become Consultant


WHICH IS BETTER :

67. Lips or eyes: eyes~~!!! [soklan ni berdasarkan ape???]

68. Hugs or kisses: Hugss~~~!!!

69. Shorter or taller: cam lucasss~ nexttt!!

70. Older or Younger:
ape ni?? pilihan hati ke?? ahaha..
kalu bley older not more than 5 years [wah demand lak]


71. Romantic or spontaneous:
tak mau romatikus sangat~
kalu bley nak yg funny~ [wah lebih2 lak]


72. Nice stomach or nice arms:
[sambil pandang perut dan lengan].. I choose armss~~~!!

73. Sensitive or loud:
aku kasar, so tak bley kot kalu sensitive..
tapi tak nak yg loud~ huh!!


74. Hook-up or relationship: tak paham~ nexttt~~!!

75. Trouble maker or hesitant:
of cos la tak mahu yg trouble maker~~!!


HAVE YOU EVER :

76. Kissed a stranger: nehi!!

77. Drank hard liquor:
nehi!!

78. Lost glasses/contacts: never~

79. Sex on first date:
...[terkesima]
first date pun tak penah, ape lagi sex nyah~

Sex on second date tak mau tanye ke??
ngahaha.. pangggggggg!!


80. Broken someone's heart:
Yang patah kan tumbuh, yang hilang berganti..
[xde kena mengena]


82. Been arrested: I budak baek~~!!

83. Turned someone down:
seingat aku yg waras ni, tak pernah kot..

84. Cried when someone died: mesti la nangiss~~

85. Fallen for a friend?:
jatuh ape?? cinta ke?? ahaha.. penah KOT~

DO YOU BELIEVE IN:

86. Yourself: dependss~ but mostly YES

87. Miracles: I DO~ miracle happens when u believes~

88. Love at first sight: TIDAK [tegas dan saksama]

89. Heaven: OF COURSE~

90. Santa Claus: SILLY~~!!

91. Kiss on the first date:
ala, SEX pun tak penah, ape lagi KISS..
wakakaka.. buduss~~!!


92. Angels:
oooooohhh I believe there is angel among us~
come down to us from somewhere up above..
[wah bestt lagu ni]

ANSWER TRUTHFULLY:

94. Had more than 1 girlfriend/boyfriend at a time:
wah satu pun tak pernah lah~
nape soklan2 tag ni buat aku rase cam babisss~


95. Did you sing today?:
setiap kali dengar lagu, aku akan menyanyi..

96. Ever cheated on somebody?: saya memang KAKI TIPO..

97. If you could go back in time, how far would you go?:
22 years ago~ [ni cam kes nk ulang balik kehidupan]

98. If you could pick a day from last year and relive it, what would it be?:
had no idea~

99. Are you afraid of falling in love?:
YES~ becoz love always on one side only~

100. Posting this as 100 truths?:
erm.. biarlah Tuhan yg menentukan~ ahaha..

--------------- TAG completed 100% ---------------

welldone~

You can now go on with you REAL LIFE~

p/s: aku tak mau tagging orang lain
sbb
dorang tak sesempoi aku..
wakakakak..
panggggggggggg!!